Cum au reacţionat cei de la Muzeul Antipa la restricţiile impuse de Ministerul Educaţiei la vizitarea expoziţiei "The Human Body"

Muzeul Antipa, expoziţia "The Human Body"
Muzeul Antipa, expoziţia "The Human Body" (Epoch Times România)

După ce Ministerul Educaţiei a cerut ca decizia privind vizitarea de către elevi a expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa să fie luată cu acordul părinţilor şi al consiliilor de administraţie ale şcolilor, responsabilii de la muzeu au cerut clarificări.

Conducerea Muzeului Antipa a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale semnalarea publică a "aspectelor controversate, generate de tipul de exponate" din expoziţia care prezintă 200 de cadavre plastinate, precum şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii care merg să vadă expoziţia.

Reprezentanţii muzeului şi-au exprimat "nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare" a ministerului care nu i-a informat despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din MEN şi de care cei de la muzeu au aflat din presă. Măsura a fost luată de minister fără a solicita de la organizatori planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse, se arată în comunicatul de la Muzeul Antipa.

"Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10 - 20, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia "The Human Body" tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", se menţionează în comunicat.

Conducerea muzeului a subliniat că nu a fost efectuat un studiu în ţara noastră referitor la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei "The Human Body" de către copii.

"Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei "The Human Body" de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului. În aceste condiţii, ţinem să mai precizăm că diseminarea informaţiei cu privire la adresa de mai sus este corectă şi justificată în ceea ce priveşte solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia "The Human Body". Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de "un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi", cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca "minori". Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?", se mai arată în comunicat.

Cei de la muzeu au mai atras atenţia că "studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toţi cei 12 ani de învăţământ preuniversitar în care se predă această materie, începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învăţământul românesc, deşi, în mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da şi la biologie/anatomie umană, admiterea la facultăţi precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susţinerii examenului la disciplina anatomie umană, pentru multe dintre şcolile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, aşa cum prezentarea teoriei creaţioniste este obiectivul principal de învăţământ al orelor de religie, teoria evoluţionistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni".

Unii inspectori şcolari au interzis cadrelor didactice să meargă să viziteze expoziţia, împreună cu grupuri de elevi, aşa că cei de la Antipa susţin că au suferit un prejudiciu de imagine.

Ce măsură a luat MEN

După ce Epoch Times a relatat despre controversata expoziţie de cadavre de la Muzeul Antipa şi despre cum ar putea fi afectaţi copiii care o vizitează, autorităţile au anunţat recent primele măsuri pentru a limita accesul vizitatorilor minori. Conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a cerut unităţilor de învăţământ să solicite acordul în scris al părinţilor pentru vizitarea de către elevi a expoziţiei "The Human Body".

Pentru vizitele organizate de şcoli la expoziţie, va fi necesară o hotărâre a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Conducerea MEN motivează măsura luată "întrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor".

Dacă majoritatea din consiliul de administraţie va fi de acord cu vizitarea expoziţiei de către elevi, va fi solicitat acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. "Părinţii sau reprezentanţii legali vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", se arată în comunicatul MEN.

În situaţia în care părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor şi-au dat acordul scris, acestora li se va recomanda să meargă împreună cu minorii cu vârste sub 12 ani la vizitarea expoziţiei.

Măsurile vin după ce presa a atras atenţia asupra problemelor pe care le pot avea copiii după vizitarea expoziţiei.

Ce riscă elevii

Iniţial, organizatorii expoziţiei au anunţat că cele 200 de cadavre prezentate la expoziţia “The Human Body” vor putea fi vizionate şi de copii, fără restricţii de vârstă. Mai mult, copiilor până la şapte ani li se asigură gratuitate, iar cei cu vârste de până la 18 ani vor putea cumpăra bilete la preţ redus.

Impactul vizionării unor cadavre, chiar şi conservate prin metode speciale, ar putea fi traumatizant pentru copii, consideră unii psihologi. “Am avut la cabinet deseori copii care au avut de suferit după ce au fost duşi la înmormântarea unei rude şi care au dezvoltat o simptomatologie anxioasă – stări de nelinişte, de plâns, frică – se poate ajunge chiar şi la fobie faţă de cadavre sau tulburări obsesionale. Cei care vor merge la expoziţie pot avea stări de vomă, dureri de cap, stări de nelinişte, plâns, depresie, tristeţe. Copilul nu poate procesa percepţia, nu poate identifica ce l-a marcat”, a declarat, pentru Epoch Times, psihologul Diana Ioaneş.

Psihologul este de părere că părinţii normali nu şi-ar duce copiii să vizioneze o asemenea expoziţie şi se vor gândi foarte bine la cât ar putea avea de suferit aceştia comparativ cu avantajele educative pe care le-ar avea acest demers.

“Nu înţeleg care e impactul educativ, ce construieşti? Nu mi-aş duce elevii la o astfel de expoziţie. Cred că vor fi cazuri de copii sensibili care vor fi foarte afectaţi. Recomandarea mea pentru părinţi este să cântărească foarte bine ce ar avea de câştigat copilul şi ce ar avea de pierdut dacă va merge acolo. Un copil cu psihic labil poate manifesta tulburări psiho-somatice, cum ar fi nelinişte, depresie, apatie etc.”, a precizat Diana Ioaneş.

În cazul în care părinţii identifică aceste simptome la copii, după ce aceştia au vizionat expoziţia, ar trebui să meargă cu ei la un psiholog. Nu se poate aprecia cu exactitate cât va dura până când aceştia nu vor mai avea simptome neplăcute, iar sfatul psihologului este că e mai bine ca acestea să nu fie provocate, decât să încerci apoi să le vindeci.

În cazul copiilor care au rămas traumatizaţi în urma înmormântărilor la care au asistat, aceştia plângeau, iar unii chiar au dorit să se sinucidă şi au avut nevoie de ajutor de specialitate pentru a trece peste aceste stări.

“Copiii sunt destul de afectaţi de ce văd, unii au un psihic fragil, iar un lucru aparent inofensiv le poate declanşa simptomele respective. De aceea, ar fi bine ca organizatorii să pună un anunţ şi să avertizeze asupra efectelor negative, aşa cum se procedează şi la filme. Prezenţa copiilor la expoziţie rămâne la latitudinea şi la discernământul părinţilor. Un adult care ştie că este fragil din punct de vedere psihic va evita o astfel de expoziţie”, a afirmat Diana Ioaneş.

Tratarea copiilor care au stări negative în urma vizionării expoziţiei ar putea fi dificilă dacă părinţii nu îşi vor da seama de la ce au apărut acestea şi nu vor şti cui să se adreseze.

Pe de altă parte, organizatorii expoziţiei “The Human Body” au precizat că scopul acesteia este unul educativ, atât pentru copiii, cât şi pentru adulţi. Directorul general al Muzeului Antipa, academicianul dr. Dumitru Murariu, a afirmat că vizionarea expoziţiei este opţională.

“Pe o morgă din Berlin este scris: "Prin voi cei care intraţi aici, învăţăm să-i vindecăm pe cei din afară". Expoziţia are profil medical şi cunosc tineri care au abandonat facultatea, pentru că n-au suportat să facă disecţii. A şti, înseamnă multe lucruri bune pentru omenire. A nu şti - .......”, se arată în răspunsul dat de dr. Morariu la o scrisoare deschisă a asociaţiei Provita Media, prin care se cerea oprirea expoziţiei.

"The Human Body" a avut un succes uriaş în ţările unde a fost organizată, dar a stârnit şi controverse. O expoziţie similară a fost închisă în Franţa în urma unei decizii a instanţei. Iniţiatorii au fost acuzaţi de lipsă de etică, grupurile de monitorizare ale drepturilor omului fiind îngrijorate deoarece cadavrele, preluate de la Biroul Poliţiei chineze pot proveni de la prizonieri chinezi executaţi, întrucât organizatorii nu au putut demonstra contrariul.

Expoziţia de la Bucureşti va putea fi vizionată până pe 30 iunie. Scopul declarat al expoziţiei de la Bucureşti este unul educativ, iar vizitatorii vor avea ocazia să examineze organismul uman cu ochii unui chirurg şi să experimenteze o incursiune vizuală în interiorul lui, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Antipa.