EXCLUSIV. Bjoza, despre fostul maior de Securitate Paraschiv - „revoluţionarul cu merite deosebite”
focus
alte articole
După 24 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât vineri că fostul maior de Securitate Nicolae Paraschiv nu a făcut de fapt „poliţie politică”.
În ciuda tuturor probelor care îl incriminează, inclusiv a tuturor mărturiilor celor care au avut personal de-a face cu acesta în anchete, Paraschiv are „justiţia” de partea lui. Fostul maior ocupă în prezent funcţia de secretar al Primăriei Braşov din partea USL şi este deţinător al unui certificat de revoluţionar cu merite deosebite.
Decizia instanţei este bine primită de Paraschiv, mai ales pentru că există o incompatibilitate între calitatea de funcţionar public şi cea de „agent al poliţiei politice”, iar acesta ar fi riscat să-şi piardă funcţia sa de conducere.
Cu toate acestea numeroşi membri ai societăţii civile cred altfel.
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times, despre „revoluţionarul” Nicolae Paraschiv.
„Este o grosolănie să fi deţinut funcţii în fosta Securitate şi să primeşti funcţii publice de mare importanţă. În zilele imediat după 22 când erau busculade, hărmălaie, se trăgea. Paraschiv era îmbrăcat în pufoaică matlasată de şantierist şi cu cască de muncitor, amestecat printre muncitorii revoluţionari în faţa judeţenei de partid. Mă întreb şi eu aşa, de ce nu o fi fost cu hainele lui civile, dacă nu de ofiţer. Ce urmărea? De ce se deghizase în muncitor şi nu se deghizase în popă, să zicem? Şi Curtea de Apel şi foştii ofiţeri ai Securităţii ne consideră pe toţi că suntem o naţie de proşti”, a declarat Octav Bjoza.
În 2004, faimosul „vânător de Securişti”, Marius Oprea declara despre fostul maior Paraschiv că „este o ruşine ca astfel de oameni să ocupe, după 15 ani de la Revoluţie, funcţii atât de importante în societate”. Acelaşi Marius Oprea a apărut însă ca martor în procesul lui Nicolae Paraschiv la cererea acestuia, conform unor surse din CNSAS. Ulterior Oprea a precizat că doar angajaţii Direcţiei a 6-a de Cercetări Penale din fosta Securitate ar trebui aduşi în instanţă de către CNSAS, restul fiind „plevuşcă”. În opinia lui Oprea, Paraschiv şi-a făcut „doar datoria”.
„Cunosc în amănunt cazul Oprea-Paraschiv. Oprea a fost citat, nu ştiu dacă cu sau fără voia lui. Oprea a fost ajutat de acest individ să pătrundă în nişte arhive imediat după 90, a valorificat nişte informaţii date de acest Paraschiv. Posibil să se fi simţit şi obligat, dar Oprea nu cunoştea amănunte acuzatoare la adresa lui Paraschiv”, este de părere preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Nici în anchetele Securităţii, nici la muncile silnice, iarna cu picioarele în apă, când mâncam şerpi cruzi la tăiat stuful, nici în minele de plumb nu ne-am simţit mai umiliţi ca în ultimi 3-4 ani - şi de cei care au fost înainte şi de ăştia care au venit acum de vreun an jumate. Sunt toţi o apă şi-un pământ. Pentru că mizeria morală este fără margini şi fără morală nu faci nimic - Octav Bjoza, preşedintele AFDPR
Octav Bjoza s-a declarat „deranjat teribil” de faptul că Paraschiv, alături de mulţi alţi, care au avut relaţii cu Securitatea au primit titluri de revoluţionari după evenimentele din 89.
„Eu ca persoană nu comentez ce a făcut şi ce a fost Paraschiv înainte de decembrie 89, ci mă gândesc la faptul că l-am găsit pe listele revoluţionarilor cu merite deosebite şi asta m-a deranjat teribil, pentru că eu sunt braşovean care am pătruns în 22 decembrie 89 în sediul Securităţii din Braşov. Şi prin comparaţie, adică să faci parte din aparatul represiv, indiferent că ai bătut, ai ucis sau simplul fapt că ai acceptat tacit treaba asta, este acuzator şi ar trebui, ca lege de bun simţ, să nu ţi se cuvină titlul de revoluţionar cu merite deosebite. Dar nu mă miră, că şi şeful trupelor USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) din Braşov, colonel de Securitate Lupu, directori de uzine, de hoteluri, sunt revoluţionari. Revoluţionari cu merite deosebite”, a precizat acesta.
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România are o previziune sumbră legată de procesele celor care au servit ca uneltele regimului comunist.
„Se mai mişcă ceva în justiţie, dar iată cazul Paraschiv, Vişinescu, Ficior. Cu ultimul, Ioan Ficior, eu am avut de-a face doi ani, l-am avut comandant în Delta Dunării. Ştiţi ce se va întâmpla? O să îi achite. O să-şi permită un răgaz să-şi tragă răsuflarea, după care vor da statul român în judecată, vor cere daune morale consistente care le vor fi şi plătite integral imediat, pentru că în ţara asta făcători de legi şi mai ales cei care le aplică sunt cei care ne-au trimis la moarte sau copiii lor, în mare parte, nu toţi, desigur, dar în cea mai mare parte. După modul cum se comportă nu pot să trag decât o astfel de concluzie”, a susţinut Octav Bjoza.
Fostul deţinut politic a concluzionat că „nici în anchetele Securităţii, nici la muncile silnice, iarna cu picioarele în apă, când mâncam şerpi cruzi la tăiat stuful, nici în minele de plumb nu ne-am simţit mai umiliţi ca în ultimi 3-4 ani - şi de cei care au fost înainte şi de ăştia care au venit acum de vreun an jumate. Sunt toţi o apă şi-un pământ. Pentru că mizeria morală este fără margini şi fără morală nu faci nimic”.