Emisiunile politice plătite de partide. Deputat: CNA are instrumente să sancţioneze. Vă spun eu care este problema!

Alexandru Kocsis (Facebook)
Loredana Diacu
09.10.2024

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) are instrumente pentru a sancţiona încălcarea legislaţiei în domeniul audiovizualului de către unele televiziuni de ştiri, care au acceptat sponsorizarea (finanţarea) de către partide a unor emisiuni, interviuri etc., susţine deputatul Forţa Dreptei Alexandru Kocsis, fost membru CNA, într-un interviu acordat Epoch Times.

În condiţiile în care o investigaţie SNOOP, corelată cu o analiză a ActiveWatch a relevat faptul că, în campania electorală pentru europarlamentare, marile partide politice au investit sume uriaşe în aşa-zise interviuri şi emisiuni moderate de jurnalişti cunoscuţi, unele emisiuni din campania pentru europarlamentare fiind mai scumpe decât o maşină de lux, Kocsis punctează că există legislaţie prin care să-i sancţionezi pe toţi acei radiodifuzori care nu respectă regulile în timpul campaniilor electorale şi chiar în perioadele dintre campanii.

Opinia lui Kocsis vine în contextul în care membrul CNA Mircea Toma declara după investigaţia Snoop că CNA nu a putut aplica sancţiuni din cauza unui viciu de legislaţie: "Televiziunile şi radiourile pot juca ţonţoroiul pe toate legile şi nu pot fi amendate în campania electorală", a declarat Toma pentru Epoch Times.

"Televiziunile şi radiourile nu pot fi sancţionate cu amenzi pe aproape întreaga perioadă a campaniei electorale. Şi asta datorită unui viciu generat de lipsă de armonizare legislativă. Adică există în legea audiovizualului, legea curentă, un articol care spune că pentru anumite încălcări, CNA-ul nu ar trebui să administreze sancţiuni direct prin amendare cu bani, ci să o ia treptat. Ceea ce este logic, pe parcursul unui an – că ăsta e intervalul care este luat în calcul – un radiodifuzor poate să comită o încălcare a uneia dintre prevederile codului audiovizual sau ale legii, iar prima sancţiune care poate să fie aplicată este somaţia. Deci, pe ideea de a nu repeta această încălcare, după care, dacă repetă încălcarea, el poate să fie amendat.

După care amenzile merg de la un plafon maxim de 100.000 lei, cea mai gravă pedeapsă, pentru o încălcare cel puţin a doua oară, dar merge progresiv, nu amendezi direct, normal. Această condiţionare a sancţionării progresive este într-un mod inexplicabil adoptată de legislaţia specială pentru alegeri. Legislaţia specială înseamnă o lege electorală pe care o produce Parlamentul şi deciziile care sunt legislaţii secundare speciale pe care le produce CNA-ul, care preia practic condiţionările din legislaţia specială pentru alegeri", a explicat Toma. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Însă potrivit deputatului, rolul CNA nu este să aplice cenzura prin amenzi uriaşe, ci să sancţioneze fiecare derapaj în parte lovind în reputaţia radiodifuzorului, a televiziunii. Mai mult, "nu ai nevoie de amenzi exorbitante ca să îţi faci treaba şi să informezi publicul asupra faptului că o televiziune încalcă în mod repetat legislaţia audiovizuală şi la acea televiziune telespectatorii sunt mai degrabă manipulaţi decât informaţi corect. Pentru că totul se face pe bani, contra cost", adaugă Kocsis.

"Categoric CNA are pârghiile prin care poate să sancţioneze radiodifuzorii care încalcă regulile de organizare a dezbaterilor electorale. Are şi codul audiovizualului la dispoziţie iar CNA-ul, înainte de fiecare tip de alegeri, dă câte o decizie care e publicată în Monitorul Oficial, prin care se stabilesc reguli de desfăşurare a campaniei electorale în mediul audiovizual. Adică ... CNA-ul le scrie. Ele, e adevărat, trebuie să fie în concordanţă cu Codul audiovizualului, dar există pârghiile.

Vă spun eu care este problema la CNA, faptul că membrii CNA şi-au dezvoltat propria procedură de aplicare a legii, într-un mod absolut greşit.

Ei cumulează 3, 5, 7 abateri ale unui radiodifuzor într-o singură sancţiune. Propun o amendă, mai mică sau mai mare şi gata.

De ce aşa? De ce nu pentru fiecare abatere câte o sancţiune? Să umpli postul TVA cu sancţiuni pentru fiecare încălcare a legii. Ştiţi ce trebuie să facă o televiziune care primeşte o banală somaţie de la CNA? Trebuie să difuzeze de 3 ori într-o zi, la ore diferite, între 6:00 şi 22:00, dar obligatoriu şi într-un interval de maximă audienţă, anunţul cu privire la sancţiunea primită de la CNA, emisiunea pentru care a fost sancţionată şi articolul din lege care a fost încălcat.

CNA trebuie să intre într-un război al reputaţiei cu radiodifuzorii care joacă murdar şi în afara legii. Scopul CNA nu este să bage radiodifuzorii în faliment prin aplicarea unor amenzi uriaşe, ci să informeze publicul în legătură cu fiecare derapaj în parte, cu fiecare încălcare a legii. Asta poate să facă CNA-ul pe partea de informare şi de educare a publicului. Să spună, oameni buni, vedeţi că radiodifuzorul ăsta nu este în regulă. Dezinformează, încalcă în mod constant Codul Audiovizualului? Dar fac chestiunea asta? Nu o fac. Ei cumulează câte 4, 5, 6 încălcări ale Codului audiovizualului într-o singură sancţiune şi dau o amendă acolo, cât o fi, mică, mare, nici nu contează suma, că nu o să ai scopul să dea o amendă mare care să bagi în faliment radiodifuzorul. Dau o amendă acolo pentru 5-6 încălcări ale codului, ceea ce este anormal. Trebuie să fie 6 sancţiuni separate.

Când audienţa celor care joacă în afara legii va scădea, veţi vedea şi schimbări de comportament.

Şi încă ceva, membrii CNA să analizeze reclamaţiile cu celeritate. Dacă dau sancţiuni la 2, 3 luni distanţă de la difuzarea emisiunii, mai şi cumulează 3, 4 abateri într-una, pot să nu le mai dea pentru că efectul lor va fi insignifiant pentru radiodifuzori", a declarat Kocsis.

El a ţinut să sublinieze că "CNA dă deciziile după care se desfăşoară campania electorală."

"Pentru fiecare rând de alegeri, CNA dă câte o decizie în care stabileşte acolo care sunt timpii pentru fiecare radiodifuzor, care sunt regulile în care trebuie să se încadreze, radiodifuzorii trebuie să notifice CNA dacă vor să organizeze emisiuni de dezbateri electorale, să notifice CNA şi să spună ce timpi alocă competitorilor electorali. Trebuie să beneficieze toţi candidaţii şi toate partidele de acces egal şi gratuit la posturi de televiziune care au notificat CNA că vor organiza emisiuni de dezbateri electorale. Şi există acolo încă o chestiune pe care o adaugă de fiecare dată, cu timpii suplimentari, parcă se numesc, care sunt alocaţii contra cost. Şi de fapt acolo se rupe echilibrul", a punctat fostul membru CNA.

Deputatul Forţa Dreptei a mai opinat că "CNA este o instituţie complet nefuncţională, când vine vorba despre propagandă politică" pe motiv ca preşedintele instituţiei, indiferent cine este el, vrea să păstreze favorabilitatea partidului care l-a numit în funcţie, ceea ce afectează imparţialitatea.

"Trebuie să scoatem şi preşedinţia, şi guvernul şi partidul din mecanismul ăsta de propunere a membrilor CNA. Altfel nu ai cum să ai un echilibru aici", a opinat el.

Deputatul a mai punctat că "cea mai mare problemă nici măcar nu este ce se întâmplă în timpul campaniilor electorale, ci faptul că toată practica aceasta de cumpărare mascată a conţinutului editorial continuă şi între campaniile electorale."

"Şi acolo chiar este ilegal. Sunt sume uriaşe, şi nu milioane, sunt zeci de milioane de euro folosite de partide pentru a obţine favorabilitatea la TV între campanii electorale. PSD primeşte în patru ani de mandat aproape o sută de milioane de euro subvenţie din bani publici. Dacă ne uităm pe cheltuieli, din acele 100 de milioane de euro, mai mult de 80 de milioane de euro se duc pe propagandă politică. Propagandă politică cum? Partidul semnează un contract cu un site care este asociat cu un radiodifuzor. Dar, de fapt, serviciile pe care le primeşte în schimbul banilor plătiţi nu sunt de apariţie a unor ştiri pe site-ul respectiv, ci de a obţine favorabilitate în emisiunile pe care acest radiodifuzor le organizează.

Toată lumea ştie că se întâmplă lucrul ăsta. Şi banii sunt enorm de mulţi. Practic, mass media este inundată de banii ăştia. Şi un competitor emergent este foarte greu să se vadă, să obţină vizibilitate", a punctat el

Kocsis a ţinut să atragă atenţia că în situaţia aceasta aberantă s-a ajuns după ce Liviu Dragnea a făcut în 2017 o modificare legislativă care a crescut subvenţia pentru partide de 10 ori.

"Sunt atât de mulţi bani încât n-au ce să facă cu banii şi inundă presa, practic... Dacă primeau o subvenţie de 10 ori mai mică faţă de ceea ce primesc azi, puteai să zici că este suficient pentru a le asigura nişte costuri de funcţionare, să plătească chirie, utilităţi, nişte consultanţi mai de doamne ajută şi să comande nişte studii sociologice. Dar când ai o sută de milioane de euro în patru an cât are PSD-ul...

Eu sunt de acord să te sprijine statul ca să te deconecteze de oamenii de afaceri care veneau să te sponsorizeze şi cereau să îşi recupereze banii după ce câştigă alegerile. Eu sunt de acord să te susţină statul în timpul campaniei electorale. Dacă faci pragul să poţi să îţi recuperezi banii pe care îi investeşti în campanie. Dar între perioadele de alegeri, în acei patru ani de zile să primeşti 100 de milioane de euro cred că şi nemţii s-ar cruci dacă ar auzi de sumele astea", a atras atenţia fostul liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor