Mirosul banilor în campania electorală. Emisiuni mai scumpe decât o maşină de lux. Publicul n-a fost informat că emisiunile erau plătite [SNOOP]
Unele emisiuni din campania de la europarlamentare au fost mai scumpe decât o maşină de lux, depăşind 200.000 de euro, admit marile partide. Prezenţa politicienilor la televiziuni a fost taxată la minut, dar publicul nu a fost mereu informat că emisiunea este plătită. Mai mult, jurnalişti cunoscuţi au moderat emisiunile care promovau candidaţii, reiese dintr-o investigaţie efectuată, în colaborare, de Snoop şi ActiveWatch.
În acest timp, CNA declară că nu este interesat să afle costul emisiunilor, iar colaborarea cu Autoritatea Electorală Permanentă, cea care supraveghează finanţele partidelor şi campaniile electorale, este inexistentă.
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare, ultima din România înaintea celor care încep în această lună, a durat 30 de zile, în perioada mai-iunie. Televiziunile au încasat în acest interval aproape 9 milioane de euro de la partide (aproape 45 de milioane de lei), conform datelor oficiale raportate la Autoritatea Electorală Permanentă. Realitatea Plus, televiziunea controlată de familia Păcuraru, a încasat de la PSD, PNL şi AUR peste 4 milioane de euro într-o lună.
Un telespectator care s-a uitat în timpul campaniei pentru europarlamentare la o emisiune pe care apărea sigla „promovare electorală” ar fi trebuit să înţeleagă că are de-a face cu o emisiune plătită, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Orice interviu luat de un jurnalist al unui post de radio sau televiziune unui candidat reprezintă o emisiune informativă, de actualitate. Prezenţa jurnaliştilor într-o astfel de emisiune, difuzată contra cost, oferă un transfer de credibilitate unui produs de publicitate politică, ceea ce reprezintă o trădare a misiunii presei de a servi interesul public şi de a informa corect şi imparţial. De aici şi interdicţia legală de a încasa bani pentru astfel de emisiuni”, este poziţia ActiveWatch, organizaţie care urmăreşte cu atenţie de peste 20 de ani dezbaterile şi campaniile publice legate de libertatea presei.
Articolul integral poate fi citit aici.