Doi chinezi din SUA au pledat vinovat pentru ajutarea Beijingului să persecute practicanţi Falun Gong. Ce pedepse ar putea primi

Soldat chinez stă de gardă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în faţa portretului dictatorului Mao Zedong (Wikimedia.org)
Eva Fu
27.07.2024

Doi bărbaţi au pledat vinovaţi la acuzaţia că au acţionat ca agenţi chinezi neînregistraţi, ajutând Beijingul să continue reprimarea grupului Falun Gong în Statele Unite.

Cei doi, John Chen şi Lin Feng din California, au lucrat timp de mai multe luni în 2023 cu un oficial chinez într-un plan de mituire a Serviciului Fiscal Intern (IRS) pentru a revoca statutul nonprofit al unei organizaţii din New York condusă de practicanţii Falun Gong.

Falun Gong - o practică spirituală care cuprinde exerciţii meditative şi învăţături bazate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei - s-a confruntat cu o campanie brutală de suprimare în China din partea regimului comunist chinez. Milioane de practicanţi au fost supuşi detenţiei şi torturii, iar un număr necunoscut de persoane au fost ucise în urma recoltării forţate de organe dirijate de stat.

Sub îndrumarea oficialului chinez, Chen a depus la IRS o plângere de denunţare împotriva organizaţiei nonprofit, care conţinea o retorică ce repetă propaganda defăimătoare pe care regimul chinez o foloseşte pentru a justifica persecuţia împotriva Falun Gong.

Cei doi bărbaţi au plătit apoi mită în numerar în valoare de 5.000 USD unui ofiţer sub acoperire deghizat în agent IRS, promiţându-i 50.000 USD pentru deschiderea unui audit asupra entităţii nonprofit şi 60% din orice recompensă potenţială acordată denunţătorului în cazul în care dosarul era soluţionat.

Într-o convorbire înregistrată, Chen a declarat în mod explicit că mita, care provenea de la autorităţile chineze, avea drept scop "înlăturarea" Falun Gong. "Conducerea" chineză este "foarte generoasă", a spus el în timpul convorbirii.

Procurorii, în cadrul unei audieri în instanţă din 25 iulie pentru Lin, au declarat că entitatea vizată era Shen Yun Performing Arts, cu sediul în nordul statului New York, o companie de muzică şi dans clasic chinezesc care în fiecare an are spectacole la nivel mondial şi prezintă China aşa cum era înainte de comunism. Mulţi artişti Shen Yun practică Falun Gong, iar spectacolul prezintă segmente care descriu abuzurile drepturilor omului sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), inclusiv persecuţia credinţei lor.

Beijingul a desemnat Falun Gong drept "una dintre cele mai importante cinci ameninţări la adresa regimului său", se arată într-o declaraţie a Departamentului de Justiţie.

"În China, practicanţii Falun Gong se confruntă cu o serie de măsuri represive şi punitive din partea guvernului chinez, inclusiv închisoarea”, se arată în declaraţie.

Chen şi Lin au pledat vinovaţi la acuzaţia că au acţionat ca agenţi guvernamentali străini neînregistraţi şi la acuzaţie de mituire a unui funcţionar public.

Sentinţele celor doi vor fi anunţate la sfârşitul lunii octombrie.

Fiecare dintre ei riscă o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare, deşi judecătorul va lua în considerare "Ghidul de condamnare din SUA şi alţi factori prevăzuţi de lege" la stabilirea pedepsei, potrivit declaraţiei.

Acordurile de recunoaştere a vinovăţiei arată că intervalul de pedeapsă aplicabil pentru Chen este între 24 şi 30 de luni de închisoare şi o amendă cuprinsă între 10.000 şi 95.000 USD. Pentru Lin, calculele efectuate pe baza ghidului ajung la aproximativ 12-18 luni de închisoare şi o amendă cuprinsă între 5.500 şi 55.000 USD.

Ambii sunt de acord să renunţe la 50.000 USD - valoarea veniturilor obţinute din infracţiune - pe lângă eventualele amenzi.

Procurorul federal pentru districtul de sud al New York-ului, Damian Williams, a descris cazul ca făcând parte din "încercările de represiune transnaţională răuvoitoare ale unor influenţe străine pe teritoriul american".

"John Chen şi Lin Feng au încercat cu neruşinare, în numele guvernului RPC [Republica Populară Chineză], să mituiască un agent sub acoperire despre care credeau că este un agent IRS aici, în Statele Unite, pentru a hărţui şi intimida Falun Gong, o ţintă a represiunii RPC”, a precizat el într-o declaraţie.

"Eforturile de acest gen de a reprima libertatea de exprimare prin ţintirea celor care critică RPC în Statele Unite nu vor fi tolerate".

La audierea din 25 iulie, Lin, deţinător de carte verde, a admis că recunoaşterea vinovăţiei ar putea avea consecinţe asupra imigraţiei şi ar putea duce la îndepărtarea sa din Statele Unite şi la interzicerea intrării în SUA sau a obţinerii cetăţeniei pe viitor.

Lin l-a descris pe Chen drept "şeful" său, spunând că au discutat împreună despre plan şi că a contribuit la facilitarea unei întâlniri din luna mai între Chen şi presupusul funcţionar al IRS, deşi nu a participat la conversaţie.

"În timp ce lucram împreună, am aflat că Chen lucrează pentru figuri importante din guvernul chinez şi din mediul de afaceri", a declarat Lin, adăugând că, uneori, era implicat în conversaţiile dintre Chen şi persoane din China care îşi exprimau dorinţa de a "face rău Falun Gong".

Anunţul de recunoaştere a vinovăţiei a venit imediat după ce autorităţile americane au formulat acuzaţii împotriva unui bărbat din Florida din sectorul telecomunicaţiilor pentru că ar fi spionat practicanţi Falun Gong şi susţinători ai democraţiei în Statele Unite.

Potrivit actului de acuzare, bărbatul, cetăţeanul american Li Ping, a fost colaborator al Ministerului chinez al Securităţii de Stat, puternica agenţie secretă de informaţii a Chinei, cel puţin din 2012.

Li a trimis datele personale ale unui practicant Falun Gong din Sankt Petersburg şi a doi autori israelieni ai unei cărţi referitoare la Falun Gong, la instrucţiunile unui ofiţer de informaţii chinez din Wuhan, China, se arată în rechizitoriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor