Departamentul american al Justiţiei cere instanţei să respingă contestaţia TikTok la o lege ce i-ar putea aduce interzicerea în SUA

Logo al companiei TikTok pe un banner (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
27.07.2024

Departamentul american de Justiţie a cerut vineri unei curţi de apel din SUA să respingă contestaţiile legale la o lege care cere companiei ByteDance, cu sediul în China, să cedeze activele TikTok din SUA până la 19 ianuarie sau să fie interzisă.

"Ameninţarea gravă la adresa securităţii naţionale reprezentată de TikTok este reală. TikTok oferă guvernului chinez mijloacele de a submina securitatea naţională a SUA în două moduri principale: colectarea datelor şi manipularea secretă a conţinutului", a declarat departamentul.

TikTok şi compania mamă ByteDance şi un grup de creatori TikTok au intentat procese pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicaţia utilizată de 170 de milioane de americani, potrivit Reuters.

Dosarul Departamentului de Justiţie detaliază preocupările de securitate naţională de amploare cu privire la deţinerea TikTok de către ByteDance.

"Strategia geopolitică pe termen lung a Chinei implică dezvoltarea şi prepoziţionarea activelor pe care le poate desfăşura în momente oportune. Statele Unite nu sunt obligate să aştepte până când adversarul lor străin întreprinde acţiuni dăunătoare specifice înainte de a răspunde unei astfel de ameninţări', a declarat guvernul.

De asemenea, guvernul va depune la tribunal un document clasificat care va detalia alte probleme de securitate legate de deţinerea TikTok de către ByteDance, precum şi declaraţii ale FBI, ale Biroului Directorului Serviciului Naţional de Informaţii şi ale Diviziei de Securitate Naţională a Departamentului de Justiţie.

Departamentul de Justiţie susţine că TikTok, aflat în proprietatea Chinei, reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale a americanilor din cauza accesului său la vaste date personale ale americanilor şi va susţine că China poate manipula în secret informaţiile pe care americanii le consumă prin intermediul TikTok.

TikTok, care a negat în repetate rânduri că ar împărtăşi vreodată cu regimul chinez datele utilizatorilor americani, nu a comentat imediat.

Semnată de preşedintele Joe Biden la 24 aprilie, legea dă ByteDance termen până la 19 ianuarie 2025 să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicţie. Casa Albă afirmă că doreşte ca regimul chinez să nu mai deţină TikTok, din motive de securitate naţională, adăugând că nu doreşte şi o interdicţie asupra platformei de social-media.

Departamentul respinge toate argumentele invocate de TikTok, inclusiv faptul că legea încalcă drepturile la libera exprimare ale americanilor care utilizează aplicaţia. Mai exact, Departamentul insistă că legea vizează abordarea preocupărilor legate de securitatea naţională, nu de exprimare şi vizează capacitatea Chinei de a exploata TikTok pentru a accesa informaţii personale sensibile ale americanilor.

Guvernul a adăugat că eforturile TikTok de a proteja datele utilizatorilor americani sunt insuficiente.

Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia va susţine pledoariile cu privire la contestaţia juridică la 16 septembrie, punând soarta TikTok în mijlocul ultimelor săptămâni ale alegerilor prezidenţiale din 2024.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump s-a înscris pe TikTok şi a declarat unui intervievator în iunie că nu va sprijini niciodată o interdicţie a TikTok. Vicepreşedintele Kamala Harris, care candidează la preşedinţie, s-a înscris la rândul ei pe TikTok în această săptămână.

Legea interzice magazinelor de aplicaţii precum Apple şi Google să ofere TikTok şi interzice serviciilor de hosting pe internet să susţină TikTok, cu excepţia cazului în care este cedat de ByteDance.

Măsura a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare în Congresul SUA la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă, ca urmare a îngrijorărilor exprimate de legislatorii americani cu privire la faptul că China ar putea accesa date ale americanilor sau i-ar putea spiona cu ajutorul aplicaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor