Decizie neaşteptată a lui Benjamin Netanyahu: A dizolvat cabinetul de război [Surse]

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dizolvat cabinetul de război format din şase membri, a declarat luni un oficial israelian, aceasta fiind o măsură aşteptată pe scară largă, venită după plecarea din guvern a lui Benny Gantz, fost general de centru, relatează Reuters.

Se aşteaptă ca Netanyahu să organizeze acum consultări cu privire la războiul din Gaza cu un grup restrâns de miniştri, inclusiv cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, şi cu ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, care au făcut parte din cabinetul de război.

Premierul israelian s-a confruntat cu cereri din partea partenerilor naţionalişti-religioşi din coaliţia sa, ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich şi ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben-Gvir, de a fi incluşi în cabinetul de război, o decizie care ar fi intensificat tensiunile cu partenerii internaţionali, inclusiv cu Statele Unite.

Forul a fost format după ce Gantz s-a alăturat lui Netanyahu într-un guvern de uniune naţională la începutul războiului, în octombrie, şi i-a inclus, de asemenea, pe partenerul lui Gantz, Gadi Eisenkot, şi pe Aryeh Deri, şeful partidului religios Shas, în calitate de observatori.

Gantz şi Eisenkot au părăsit amândoi guvernul săptămâna trecută, din cauza a ceea ce au spus că a fost eşecul lui Netanyahu de a forma o strategie pentru războiul din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor