Administraţia Biden ia măsuri pentru a permite contractorilor militari americani să se desfăşoare în Ucraina [Surse]

Soldaţi americani. (Getty Images)
Redacţia
26.06.2024

Administraţia Biden se îndreaptă spre ridicarea interdicţiei de facto privind detaşarea contractorilor militari americani în Ucraina, pentru a ajuta armata ucraineană să întreţină şi să repare sistemele de armament furnizate de SUA, au declarat patru oficiali americani familiarizaţi cu această situaţie, potrivit CNN.

Modificarea ar marca o altă schimbare semnificativă în politica administraţiei Biden privind Ucraina, în timp ce SUA caută modalităţi de a oferi armatei ucrainene un avantaj în faţa Rusiei.

Politica este încă în curs de elaborare de către oficialii administraţiei şi nu a primit încă aprobarea finală din partea preşedintelui Joe Biden, au declarat oficialii.

"Nu am luat nicio decizie şi orice discuţie despre acest lucru este prematură. Preşedintele este absolut ferm că nu vă trimite trupe americane în Ucraina", a declarat un oficial al administraţiei..

Odată aprobată, schimbarea va fi probabil promulgată în acest an, au declarat oficialii, şi va permite Pentagonului să ofere contracte companiilor americane pentru lucrări în Ucraina pentru prima dată de la invadarea Rusiei în 2022. Oficialii au declarat că speră că acest lucru va accelera întreţinerea şi repararea sistemelor de arme utilizate de armata ucraineană.

În ultimii doi ani, Biden a insistat ca toţi americanii, şi în special trupele americane, să stea departe de linia frontului ucrainean. Casa Albă a fost hotărâtă să limiteze atât pericolul pentru americani, cât şi percepţia, în special din partea Rusiei, că armata americană este angajată în luptă acolo. Departamentul de Stat a avertizat în mod explicit americanii să nu călătorească în Ucraina începând din 2022.

Ca urmare, echipamentele militare furnizate de SUA care au suferit daune semnificative în luptă au trebuit să fie transportate în afara ţării, în Polonia, România sau alte ţări NATO, pentru reparaţii, un proces care durează. Trupele americane sunt, de asemenea, disponibile pentru a-i ajuta pe ucraineni în ceea ce priveşte întreţinerea de rutină şi logistica, dar numai de la distanţă, prin chat video sau telefon securizat - un aranjament care a venit cu limitări inerente, deoarece trupele şi contractorii americani nu pot lucra direct pe sisteme.

Oficialii administraţiei au început să reconsidere în mod serios aceste restricţii în ultimele câteva luni, au declarat oficialii, pe măsură ce Rusia a continuat să câştige pe câmpul de luptă, iar finanţarea SUA pentru Ucraina a stagnat în Congres.

Permiterea contractanţilor americani cu experienţă, finanţaţi de guvernul SUA, să menţină o prezenţă în Ucraina înseamnă că aceştia vor putea ajuta la repararea mult mai rapidă a echipamentelor deteriorate, de mare valoare, au declarat oficialii. Un sistem avansat care, potrivit oficialilor, va necesita probabil întreţinere periodică este avionul de luptă F-16, pe care Ucraina urmează să îl primească în cursul acestui an.

Companiile care licitează pentru contracte vor trebui să elaboreze planuri solide de reducere a riscurilor pentru a atenua ameninţările la adresa angajaţilor lor, a declarat un oficial.

Discuţiile urmează unei serii de decizii luate de SUA în ultimele luni pentru a încerca să ajute Ucraina să-i învingă pe ruşi. La sfârşitul lunii mai, Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a lovi ţinte din interiorul Rusiei, în apropierea graniţei cu oraşul ucrainean Harkiv, cu arme americane - o cerere pe care SUA a respins-o în mod repetat în trecut.

Săptămâna trecută, această politică a părut să se extindă din nou, atunci când consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că Ucraina ar putea contraataca oriunde de-a lungul frontierei dintre Ucraina şi Rusia folosind arme americane.

Actuali şi foşti oficiali familiarizaţi cu discuţiile privind detaşarea contractorilor în Ucraina au subliniat că schimbarea de politică nu va avea ca rezultat o prezenţă copleşitoare a contractorilor americani acolo, aşa cum a existat în Irak şi Afganistan. În schimb, aceasta ar avea ca rezultat probabil că între câteva zeci şi câteva sute de contractanţi să lucreze în Ucraina la un moment dat.

"Acesta ar fi un efort mult mai concentrat şi mai bine gândit pentru a sprijini Ucraina în ţară", a declarat ofiţerul în retragere Alex Vindman, care a fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al fostului preşedinte Donald Trump.

Vindman a făcut presiuni asupra administraţiei pentru ridicarea restricţiilor timp de aproape doi ani şi a declarat că administraţia lucrează la un plan de relaxare a restricţiilor încă de la începutul acestui an.

"Ucraina este un aliat. SUA are interese de securitate naţională acute şi critice în sprijinirea Ucrainei şi există o mulţime de măsuri de atenuare a riscurilor", a declarat Vindman pentru CNN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor