Resturi suspecte dintr-o rachetă chineză au căzut după lansare peste un sat din sud-vestul Chinei [Video]

Resturi suspecte de la o rachetă chineză au fost văzute căzând la sol deasupra unui sat din sud-vestul Chinei sâmbătă, 22 iunie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
26.06.2024

Resturi suspecte ale unei rachete chineze au fost văzute sâmbătă căzând la sol deasupra unui sat din sud-vestul Chinei, lăsând o dâră de fum galben strălucitor şi făcând sătenii să alerge, potrivit unor înregistrări video de pe reţelele sociale chineze.

Potrivit CNN, imaginile dramatice au apărut online la scurt timp după ce o rachetă purtătoare Long March 2C a decolat sâmbătă la ora locală 3 p.m. (3 a.m. ora Europei de Est) de la Centrul de lansare a sateliţilor Xichang din provincia Sichuan din sud-vest.

Racheta a trimis pe orbită Space Variable Objects Monitor, un satelit puternic dezvoltat de China şi Franţa pentru a studia cea mai îndepărtată explozie a stelelor cunoscută sub numele de explozii de raze gamma.

Lansarea de sâmbătă a fost declarată un "succes complet" de către China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), un contractor de stat care a dezvoltat racheta Long March 2C.

CNN a contactat CASC şi Biroul de informare al Consiliului de Stat, care gestionează cererile de presă ale guvernului chinez, inclusiv ale agenţiei sale spaţiale, pentru comentarii.

O înregistrare video postată pe reţelele de socializare arată resturi suspecte de rachete chineze care cad deasupra satului Xianqiao din provincia Guizhou, China, după o lansare din 22 iunie 2024.

Un videoclip postat pe Kuaishou, un site chinezesc de videoclipuri scurte, pare să arate o bucată de resturi lungă, de formă cilindrică, care cade deasupra unui sat rural şi se prăbuşeşte lângă un deal, cu fum galben ieşind dintr-un capăt.

Alte videoclipuri care circulă pe platformele chineze de socializare înfăţişează sătenii, inclusiv copii, fugind în timp ce se uitau înapoi la o dâră portocalie de pe cer, unii acoperindu-şi urechile.

Unele înregistrări video au fost retrase până luni după-amiază.

Martorii de pe reţelele sociale au declarat că au auzit o explozie puternică după ce resturile s-au prăbuşit pe sol. Un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut racheta căzând cu "propriii ochi".

"A fost un miros înţepător şi sunetul unei explozii", au adăugat aceştia.

Într-un anunţ guvernamental, acum şters, postat de un localnic la scurt timp după lansare, autorităţile au declarat că oraşul Xinba, în apropierea satului Xianqiao, va efectua o "misiune de recuperare a resturilor de rachetă" sâmbătă, între orele 14:45 şi 15:15, ora locală.

Locuitorii au fost rugaţi să îşi părăsească locuinţele şi alte clădiri cu o oră înainte de lansare şi să se împrăştie în zone mai deschise pentru a observa cerul. Aceştia au fost avertizaţi să se ţină departe de resturi pentru a preveni vătămarea cauzată de "gaze toxice şi explozii", potrivit notificării.

De asemenea, rezidenţilor le-a fost "strict interzis" să facă fotografii ale resturilor sau să "răspândească videoclipuri relevante online", se arată în notificare.

Autorităţile locale nu au raportat răniri imediate.

Markus Schiller, expert în rachete şi cercetător senior asociat la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat că rămăşiţele par a fi boosterul primei etape a rachetei Long March 2C, care utilizează un propulsor lichid format din tetroxid de azot şi dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH).

"Această combinaţie creează întotdeauna aceste dâre de fum portocaliu. Este extrem de toxic şi cancerigen. Orice fiinţă vie care inhalează această substanţă va avea probleme în viitorul apropiat", a declarat Schiller.

"Dacă doriţi să lansaţi ceva pe orbita joasă a Pământului, de obicei îl lansaţi în direcţia estică pentru a obţine un impuls suplimentar de la rotaţia Pământului. Dar dacă lansezi spre est, cu siguranţă există întotdeauna unele sate în calea boosterelor din prima etapă", a adăugat acesta.

Majoritatea rachetelor din China sunt lansate de la cele trei baze de lansare din interiorul ţării - Xichang în sud-vest, Jiuquan în deşertul Gobi în nord-vest şi Taiyuan în nord. Construite în timpul Războiului Rece, aceste baze au fost amplasate în mod deliberat departe de coastă din motive de securitate.

În 2016, o a patra bază de lansare, Wenchang, a fost deschisă în insula Hainan, cea mai sudică provincie a ţării.

În comparaţie, NASA şi Agenţia Spaţială Europeană îşi lansează de obicei rachetele din locaţii de coastă, spre ocean, a declarat Schiller, care este şi director al ST Analytics din München, Germania.

De asemenea, agenţiile spaţiale occidentale au renunţat în mare măsură la tipul de propulsoare lichide extrem de toxice pentru programele lor spaţiale civile, pe care China - şi Rusia - încă le folosesc, a adăugat el.

Rachetele multietajate aruncă resturi la scurt timp după decolare, pe traiectorii care pot fi prevăzute înainte de lansare.

Înainte de fiecare lansare, autoritatea aviaţiei civile din China emite de obicei un aviz pentru piloţi, cunoscut sub numele de NOTAM, pentru a-i avertiza cu privire la "zonele de pericol temporar" în care este probabil să cadă resturi de rachete.

Resturi de rachete chinezeşti au mai lovit sate. În decembrie 2023, resturile unei rachete au aterizat în sudul provinciei Hunan, avariind două case, a raportat mass-media de stat. În 2002, un băiat din nordul Chinei a fost rănit când fragmente de la lansarea unui satelit au căzut în satul său din provincia Shaanxi.

"Mă aştept să vedem aşa ceva pentru o perioadă destul de lungă, pentru mulţi ani de acum înainte", a spus Schiller.

China s-a confruntat anterior cu critici din partea comunităţii spaţiale internaţionale pentru gestionarea resturilor provenite de la rachetele sale boostere scăpate de sub control atunci când acestea reintră pe Pământ.

În 2021, NASA a criticat China pentru eşecul său de a "respecta standardele responsabile" după ce resturile de la racheta sa Long March 5B scăpată de sub control au plonjat în Oceanul Indian, la vest de Maldive, după reintrarea în atmosferă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor