Cum vede CIA incursiunea militară a ucrainenilor în regiunea rusă Kursk

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
Redacţia
30.08.2024

În cadrul unor comentarii rare, un oficial CIA de rang înalt a prezentat punctul de vedere al agenţiei americane de spionaj cu privire la incursiunea ucraineană din Kursk, care a început la 6 august şi a dus la trecerea a sute de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc sub controlul militar ucrainean. Aceasta marchează, fără îndoială, cea mai mare escaladare a războiului de până acum, având în vedere că regimul de la Kiev încearcă să "returneze" războiul Rusiei, potrivit Zero Hedge.

Directorul adjunct al CIA, David Cohen, a afirmat că va fi o "luptă dificilă" pentru ruşi în încercarea lor de a-şi recupera teritoriul. El s-a adresat miercuri, la Washington, la Summitul privind serviciile de informaţii şi securitatea naţională.

"Putem fi siguri că Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recupereze acel teritoriu", a declarat Cohen pentru Reuters. "Ne aşteptăm ca aceasta să fie o luptă dificilă pentru ruşi".

El a mai afirmat că provocarea pentru Putin şi conducerea militară este că trebuie să facă faţă unei "linii de front acum în interiorul teritoriului rusesc", dar şi "reverberaţiilor în propria sa societate a faptului că au pierdut o bucată din teritoriul rusesc".

Cohen a mai dezvăluit că CIA a discutat şi a analizat obiectivele Ucrainei şi scopurile operaţiunii: "Ei rămân în Rusia, îşi construiesc apărarea şi, din câte putem spune din conversaţiile noastre, se pare că există intenţia de a păstra o parte din acel teritoriu pentru o anumită perioadă".

O parte din scopul Kievului cu ofensiva transfrontalieră cu risc ridicat a fost să umilească şi să distragă atenţia Kremlinului, eventual ducând la destabilizarea operaţiunilor Moscovei în Ucraina. Cu toate acestea, până în prezent, Rusia a continuat să obţină câştiguri clare în Donbass, unde se desfăşoară luptele din prima linie.

În noile comentarii, Cohen a recunoscut că progresele Rusiei au fost constante, dar că acest lucru a venit cu un "cost extraordinar" în ceea ce priveşte vieţile şi resursele cheltuite.

"Dar, la sfârşitul zilei, nimic din toate acestea nu a schimbat jocul în sens strategic" pentru ruşi, a subliniat el.

Totodată, Cohen a refuzat să răspundă la o întrebare directă dacă el şi colegii săi de la Langley au fost la fel de "surprinşi" de incursiunea Ucrainei, menţionând că semnificaţia şi implicaţiile atacului "rămân de văzut".

Potrivit sursei citate, aparent Ucraina nu şi-a consultat sponsorii occidentali înainte de a lansa operaţiunea, lăsându-i nedumeriţi cu privire la obiectivele sale finale.

În acelaşi timp, continuă Zero Hedge, este foarte probabil că CIA şi Pentagonul nu numai că au avut cunoştinţă de operaţiune, dar chiar au ajutat la planificarea şi executarea acesteia, în ciuda declaraţiilor oficiale ale Casei Albe care susţin contrariul.

De asemenea, arme occidentale au fost văzute peste tot pe câmpul de luptă de la Kursk, inclusiv tancuri principale de luptă occidentale, cum ar fi Challenger II din Marea Britanie. Mai mult, se pare că pe teritoriul Rusiei au fost văzute tancuri de luptă americane M1 Abrams.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat că SUA nu a ştiut despre planurile Ucrainei de a invada regiunea rusă Kursk. Totuşi, unii analişti consideră că acest lucru ar fi prea puţin credibil, deoarece ar fi imposibil ca serviciile de informaţii occidentale să nu fi prins măcar un indiciu, ca să nu mai vorbim de participarea probabilă la pregătiri.

Reamintim că ziarul american The New York Times a confirmat la începutul acestui an că CIA este adânc integrată în Ucraina şi în aparatul său de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor