Cum eşuează reformarea politicii de azil în Germania

La recentul Congres al CSU, Angela Merkel a fost atacată deschis de liderul CSU, Horst Seehofer, care i-a cerut din nou o limită de sus pentru dreptul de azil. Cancelarul a părăsit sala. Reformarea legislaţiei de azil a fost şi ea amânată din cauza dezacordurilor cu SPD.
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup / Getty Images)
Matei Dobrovie
24.11.2015

Cancelarul german s-a opus din nou presiunilor partenerului din coaliţia de guvernare de a stabili un număr limită de refugiaţi pe care îi va prelua Germania. Merkel fusese criticată pentru această poziţie în termeni duri la Congresul tineretului CDU, dar a trebuit să îndure acum un atac direct la scenă deschisă din partea lui Seehofer la Congresul CSU. Exasperată, ea a părăsit sala fără să-şi ia la revedere. Este semnul clar a unei escaladări extreme a conflictelor din cadrul Marii Coaliţii legate de modul de gestionare a crizei refugiaţilor.

Zgomotosul lider al CSU s-a declarat dezamăgit de faptul că Merkel nu a pomenit niciun cuvânt despre limitarea numărului de refugiaţi pe care-i va primi Germania prin stabilirea unui prag de sus şi de faptul că nu este dispusă să-i facă vreo concesie în acest sens. Mai mult, el a ameninţat indirect că CSU s-ar putea rupe din grupul parlamentar comun cu CDU.

Evident că atacul său împotriva lui Merkel a trezit reacţii de condamnare atât din partea CDU, cât şi din partea social-democraţilor care la un moment dat aleseseră şi ei un curs de confruntare cu cancelarul pentru a mai câştiga electorat. Chiar şi Verzii din opoziţie au criticat umilirea cancelarului de către premierul bavarez la scenă deschisă.

Aceste conflicte arată însă faptul mai îngrijorător că, dincolo de aruncarea vinei de la unii la alţii, coaliţia de la Berlin nu găseşte o modalitate de a gestiona eficient criza refugiaţilor. Autorităţile par să nu aibă soluţii la fluxul uriaş de imigranţi, care riscă să scape de sub control şi să arunce ţara în haos.

Dacă Seehofer cere o limită de sus, care ar încălca Constituţia ce prevede că oricare refugiat politic individual are dreptul la azil, ministrul de Interne Thomas de Maiziere (CDU) a fost criticat dur după ce a cerut Oficiului pentru Migraţie şi Refugiaţi la începutul lunii noiembrie să nu-i recunoască pe sirieni automat ca fiind refugiaţi în sensul Convenţiei de la Geneva, ci să le asigure doar un adăpost pe un an şi să li se intezică reîntregirea familială, adică să-şi aducă şi familiile şi copii în Germania. Dincolo de faptul că ministrul de Interne a acţionat în acest sens fără să consulte cancelaria, ceea ce spune multe, scopul este acelaşi - să se reducă numărul celor care vin în Germania, dat fiind că landurile şi comunele deja reclamă faptul că sunt suprasolicitate şi nu au suficiente facilităţi de cazare şi fonduri, şi să fie absorbite fluxurile actuale.

Controversa zonelor de tranzit

O altă idee pentru menţinerea ordinii a fost propunerea zonelor de tranzit la graniţe şi lângă aeroporturi unde azilanţii să aştepte în centre speciale de primire până li se soluţionează cererea de azil. Astfel cei fără perspective de azil ar urma să fie expulzaţi mai uşor şi mai repede, şi nu ar trebui căutaţi pe teritoriul german, fiind obligaţi să rămână în aceste zone.

Această variantă a fost însă respinsă de social-democraţi care au susţinut că aceste zone de tranzit devin practic nişte centre de detenţie, ceea ce este contrar drepturilor omului. Dincolo de problema numelui centrelor însă şi SPD pledează pentru o abordare ordonată a crizei refugiaţilor în Germania, pe ideea că este nevoie de timp pentru a absorbi şi integra fluxurile deja venite, astfel că viteza cu care vin alţii noi trebuie scăzută.

Într-un articol semnat în Spiegel de preşedintele SPD, Sigmar Gabriel şi ministrul de Externe Frank Walter Steinmeier, cei doi lideri social-democraţi scriu că "o integrare reuşită are nevoie de o bună pregătire şi mai ales de timp... Nu doar Suedia şi Austria, cei mai importanţi parteneri ai noştri în aceste luni, au nevoie de o reducere a vitezei cu care vin refugiaţii, ci şi Germania". În mod interesant, soluţiile sunt cam aceleaşi pe care le-a enunţat şi Merkel la Congresul CSU: un sistem european de înregistrare (dat fiind că regulamentele de la Dublin au fost încălcate şi par depăşite, dacă ne gândim la situaţia din Italia şi Grecia) şi colaborarea UE cu Turcia în materie de securizare a frontierei şi de investiţii în condiţii mai bune în centrele de refugiaţi din această ţară.

Contingente de refugiaţi

Scopul principal al politicii propuse de SPD ar fi preluarea de contingente de refugiaţi sirieni aflaţi în Turcia de către Germania în timp, astfel încât aceştia să nu mai aleagă să-şi rişte viaţa trecând Marea pe ambarcaţiuni improvizate. În locul unei imigraţii haotice pe rute periculoase, procesul ar urma sa fie reglementat şi ordonat.

Spre deosebire de ministrul de Interne De Maiziere care voia să împiedice refugiaţii să-şi aducă şi familiile în Germania, liderii SPD consideră că femeile şi copiii ar trebui să fie primiţi mai întâi, iar familiile ar trebui să aibă întâietate. Această procedură în care procesarea cererilor de azil, stabilirea identităţii şi înregistrarea ar avea loc înainte de venirea refugiaţilor ar avea avantajul că ar întări controlul asupra celor care intră în Germania.

Merkel a trebuit să îndure acum un atac la scenă deschisă din partea lui Seehofer la Congresul CSU. Exasperată, ea a părăsit sala. Este semnul clar a unei escaladări extreme a conflictelor din cadrul Marii Coaliţii legate de modul de gestionare a crizei refugiaţilor.

Problema este însă că această abordare este una pe termen lung şi presupune cooperarea Turciei, care cere Germaniei concesii majore precum liberalizarea vizelor şi accelerarea procesului de aderare la UE, pe care Berlinul va avea dificultăţi să le impună la nivel european.

Şi în privinţa împărţirii poverii cu celelalte state europene, prin împărţirea refugiaţilor în baza sistemului de cote obligatorii există probleme. Gabriel şi Steinmeier pledează pentru o securizare comună a graniţelor externe ale UE şi crearea unui sistem european de azil, dar pe fondul atentatelor de la Paris, deja se anunţă noi probleme după cum a arătat declaraţia Poloniei că nu va mai primi refugiaţi. Va fi tot mai greu pentru Germania să-şi impună politica de refugiaţi umană, care să nu suprasolicite ţara pe termen lung şi să asigure menţinerea graniţelor deschise.

Pe de altă parte, liderii SPD au o poziţie asemănătoare cu Merkel în sensul că resping stabilirea unui număr limită de persoane care pot solicita azil, pe motiv că aceasta ar încălca dreptul individual la azil prevăzut de Constituţia germană. Totuşi reformarea legislaţiei de azil a fost amânată din cauza conflictelor tot mai puternice din interiorul Marii Coaliţii. SPD cere ca două directive europene privind dreptul de azil să fie aplicate, dar ministrul de interne Thomas de Maiziere (CDU) nu vrea s-o transpună decât pe una dintre ele în care sunt incluse şi reguli pentru centrele de primire a refugiaţilor. El a criticat faptul că regulile europene prevăd mai multe drepturi pentru imigranţi în ceea ce priveşte sănătatea, procedura de azil şi protejarea refugiaţilor minori şi traumatizaţi.

Toate aceste conflicte, cât şi poziţia tot mai fragilă a Angelei Merkel în cadrul propriului partid şi a Marii Coaliţii, arată că Germania nu are soluţii la criza refugiaţilor şi că autorităţile riscă să scape situaţia de sub control. Cooperarea Turciei şi ajutorul altor state europene, finanţarea centrelor de refugiaţi din alte state sunt foarte necesare, dar va dura până când ele îşi vor arăta efectele. Ori Germania nu are timp să aştepte.

Soluţii de ocolire

Deja conducătorii landurilor caută portiţe pentru a ocoli refuzul cancelarului Merkel de a numi un număr limită. Premierul Landului Sachsen-Anhalt, Reiner Haseloff (CDU) a propus într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt ca landurile să-şi stabilească propriile limite în materie de numărul de refugiaţi pe care-l vor primi. ”Dacă nu reuşim să integrăm fluxurile deja intrate, creăm spaţiu pentru celule teroriste ca în Franţa şi Belgia. Trebuie să întrebăm comunele şi landurile câţi oameni pot prelua şi să-i integreze cu succes. Atunci vom şti câţi refugiaţi putem prelua”, a explicat el, arătând că pentru Sachsen Anhalt limita de sus ar fi de 12.000 de oameni pe an. În opinia lui Haseloff, aceste cifre ar trebui comunicate în ţările de origine de unde vin fugarii.

Vicepreşedintele grupului CDU din Bundestag, Michael Fuchs, a mers chiar mai departe ameninţând că Germania îşi va reduce contribuţia financiară netă la UE, dacă celelalte ţări din UE nu arată mai multă solidaritate în criza refugiaţilor.

Dat fiind că fluxul de refugiaţi spre Germania continuă în ciuda venirii iernii, problema se va acutiza în perioada următoare. După 10 ani de când este la putere, Angela Merkel se confruntă cu cea mai grea criză a mandatelor ei – criza refugiaţilor. De modul cum o va gestiona va depinde în mare măsură cum va intra în istorie.

Citiţi şi: Angela Merkel, între ciocan şi nicovală în criza refugiaţilor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor