Suedia impune controale vamale provizorii în mijlocul crizei refugiaţilor

Suedia a impus joi controale vamale provizorii pentru a controla fluxul de refugiaţi, în condiţiile în care naţiunea nordică a cerut restului Europei să ajute la gestionarea celui mai mare val de migranţi văzut în regiune de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Premierul suedez Stefan Loefven. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.11.2015

Măsurile impuse de guvernul premierului Stefan Loefven vizează mai multe puncte cheie de trecere a frontierei, precum podul Oeresund din Danemarca.

Controalele vor dura iniţial 10 zile şi ar putea fi prelungite treptat, cu câte 20 de zile, în conformitate cu regulile UE, a declarat ministrul suedez de interne Anders Ygeman.

Operatorilor de feriboturi li s-a cerut, de asemenea, să efectueze controale de identitate şi să întocmească liste cu pasageri, conform Bloomberg.

“Avem nevoie de un alt sistem, [şi] acest lucru este evident”, a declarat Loefven joi, înaintea unui summit al liderilor UE şi africani din Valletta, Malta, unde se va discuta problema crizei refugiaţilor.

“Aceasta nu este o problemă pentru una, două sau trei ţări, ci este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană”, a adăugat premierul suedez.

În condiţiile în care cea mai generoasă ţară europeană în privinţa politicii pentru acordarea de azil este afectată de greutatea propriilor sale bune intenţii, devine tot mai evidentă incapacitatea regiunii de a ajunge la un acord comun. Suedia a cerut în repetate rânduri naţiunilor UE să facă mai mult pentru a împărţi povara [crizei refugiaţilor], dacă se doreşte ca regiunea să evite un şoc demografic cu ramificaţii severe.

Premierul suedez a declarat că actualele controale vamale sunt în conformitate cu regulile UE, adăugând că ele nu sunt un gard de sârmă ghimpată şi urmăresc să ofere autorităţilor capacitatea de a controla mai bine ce fel de oameni ajung în Suedia.

Miercuri, Slovenia a început să ridice, la rândul ei, unele bariere la frontiera sa cu Croaţia, tot pentru a controla fluxul de imigranţi care sosesc în ţară.

Aproximativ 180.000 de oameni, mulţi fugind din calea războaielor din Siria şi Afganistan, au pătruns în statul muntos de la mijlocul lunii octombrie, după ce Ungaria a ridicat garduri cu sârmă la graniţa cu Croaţia şi a forţat refugiaţii să se îndrepte spre vecinul său vestic.

Premierul sloven Miro Cerar a declarat marţi că graniţa va rămâne deschisă şi că acel gard va ajuta la controlarea fluxului de oameni care intră în ţară.

Slovenia este cea mai mică ţară pe o rută majoră folosită de refugiaţii care se îndreaptă spre nordul Europei – destinaţia finală fiind Germania, care se aşteaptă să primească între 800.000 şi un milion de solicitanţi de azil în acest an.

“Trebuie să trimitem un mesaj clar lumii: suntem foarte pregătiţi să ajutăm, am arătat că suntem, dar posibilităţile noastre sunt de asemenea limitate”, a declarat recent ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble.

De asemenea, conform statisticilor oficiale publicate de Biroul de Cercetări Penale al Poliţiei Federale germane (BKA), violenţele comise împotriva refugiaţilor şi migranţilor care caută azil în Germania au crescut semnificativ în lunile recente, a raportat miercuri ziarul Die Welt.

Au fost înregistrate cel puţin 104 atacuri violente împotriva centrelor pentru primirea refugiaţilor, inclusiv 53 de acte de incendiere, arată statisticile oficiale. Într-un contrast puternic, anul trecut au fost înregistrate doar 28 de atacuri violente în Germania.

Zeci de mii de imigranţi s-au îmbarcat într-o călătorie periculoasă din Turcia spre Europa în ultimele câteva luni, mulţi dintre ei fugind de conflictele armate din Orientul Mijlociu, în timp ce alţii au venit din Africa. Apropierea iernii nu a dus la o reducere a fluxului de refugiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor