Extremişti de dreapta din Europa învinuiesc criza refugiaţilor pentru atacurile din Paris
alte articole
Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional (FN) francez de aripă dreapta, a fost prima dintre populiştii Europei şi liderii de extremă dreapta care a cerut luni ca Franţa să nu mai primească noi imigranţi.
Le Pen a susţinut, într-o declaraţie, că unul dintre teroriştii responsabili pentru atacurile de vineri noaptea din Paris a sosit în Grecia luna trecută “împreună cu marea masă de imigranţi care pătrund zilnic în Europa”.
Militanţii Statului Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru seria de atacuri coordonate din Paris, în care 132 de oameni au fost ucişi şi aproximativ 350 au fost răniţi.
“Corectitudinea politică”
Premierul ungar Viktor Orban a exprimat luni puncte de vedere similare în Parlamentul din Budapesta, susţinând că Uniunea Europeană a devenit “slabă, nesigură şi paralizată” datorită crizei imigranţilor, arată Deutsche Welle.
Liderul ungar anti-imigraţie, care a interzis deja ca refugiaţii să intre în ţara sa prin ridicarea unor garduri de sârmă ghimpată la frontiere, a adăugat că planul UE de redistribuire a imigranţilor între statele membre este ilegal şi va “răspândi terorismul pe teritoriul Europei”.
“Nu credem că toţi sunt terorişti, dar nimeni nu poate spune cât de mulţi terorişti au sosit deja, sau cât de mulţi vor sosi în fiecare zi”, a declarat Orban, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să “uite de corectitudinea politică ... şi să se întoarcă la bunul simţ”.
PEGIDA: “Atacurile nu au apărut de nicăieri”
În Germania, mişcarea de extremă dreapta PEGIDA (Patrioţii Europeni Împotriva Islamizării Occidentului) a desfăşurat luni seara mitingul său regulat în oraşul Dresda.
Unul dintre liderii mişcării, Siegfried Däbritz, a declarat celor 10.000 de oameni adunaţi că atacurile din Paris au fost “rezultatul unei politici pentru imigraţie care invită oameni din culturi complet străine şi cu valori complet diferite în ţări şi regiuni a căror cultură este dispreţuită de mulţi dintre aceşti imigranţi”.
Pe lângă Europa, guvernatori din peste 12 state americane au ameninţat la rândul lor că îşi vor suspenda eforturile pentru a mai primi refugiaţi sirieni.
“Nu voi deveni complice la o politică care plasează cetăţenii din Alabama în calea răului”, a declarat guvernatorul republican Robert Bentley.
Totuşi, conform unor experţi în imigraţie, guvernatorii nu au putut să oprească refugiaţii să se stabilească în mod legal în statele lor.
Refugiaţii nu trebuie consideraţi terorişti
ONU a răspuns luni la apelurile pentru oprirea refugiaţilor să intre în Europa, susţinând că “reacţia la valul de refugiaţi pe care l-am văzut ar trebui să fie una de compasiune şi empatie”.
“Este de înţeles că ţările trebuie să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja proprii cetăţeni de orice formă de terorism”, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU.
“Dar să ne concentrăm pe refugiaţi, pe oamenii vulnerabili care ei înşişi fug de violenţe, nu ar fi cea mai bună cale de urmat”, a declarat el.
Oficialii din Germania au cerut publicului să nu demonizeze valul de refugiaţi care sosesc din zone de criza din Africa şi Orientul Mijlociu.
“Nu trebuie să facem greşeala de a pune pe picior de egalitate refugiaţii şi teroriştii”, a declarat ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen în ediţia de luni a ziarului Passauer Neuen Presse.
“Sute de mii de bărbaţi, femei şi copii şi-au părăsit ţara natală pentru a scăpa de exact aceste tipuri de atrocităţi pe care le-am văzut vineri în Paris”, a mai susţinut ea.