Juncker: UE nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor după atentatele din Paris

Şeful Comisiei Europene susţine că atentatele teroriste din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi.
Jean Claude Juncker (FREDRICK FLORIN/AFP/GETTY IMAGES)
Andrei Pricopie
15.11.2015

Statele membre ale Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor, după valul de atentate din Paris, pentru că atacatorii din Franţa erau criminali, nu solicitanţi de azil, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută în marja summitului G20 din Antalya, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Reuters, citat de Agerpres

"Acesta nu a fost un atac împotriva Franţei şi Parisului, ci un atac împotriva valorilor universale", a insistat Juncker.

Înalte oficialităţi din Polonia şi Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare a refugiaţilor la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violenţele au scos în evidenţă preocupările europenilor legate de primirea de refugiaţi musulmani.

"N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa. I-aş invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migraţiei pe care am adoptat-o.... Aş dori să le amintesc să fie serioşi în legătură cu acest subiect şi să nu cedeze acestor emoţii primare care nu-mi plac. Înţeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală", a adăugat Juncker.

În opinia şefului CE, atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi. În ceea ce priveşte pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulaţie, Juncker a recunoscut că Schengen "este în pericol".

"Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe (a UE) nu funcţionează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe", a mai precizat Juncker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor