Coreea de Nord construieşte drumuri şi ziduri în interiorul Zonei Demilitarizate

Soldat nord-coreean de pază în satul Panmunjom, din zona demilitarizată care desparte cele două Corei (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Armata Coreei de Nord a construit drumuri şi ziduri în interiorul Zonei Demilitarizate care o separă de Sud, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Yonhap, citată de AFP.

Lucrările de construcţie au loc la nord de linia de demarcaţie militară (MDL) care trece prin mijlocul DMZ, a precizat agenţia sud-coreeană, citând o sursă militară anonimă.

Raportul vine în urma unui incident de săptămâna trecută, când forţele sud-coreene au tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut pentru scurt timp de MDL.

Autorităţile sud-coreene au declarat că a fost probabil un accident, iar Yonhap a citat un purtător de cuvânt militar care a declarat că unii dintre nord-coreeni transportau unelte de lucru.

"Recent, armata nord-coreeană a ridicat ziduri, a săpat pământul şi a construit drumuri în unele zone dintre linia de demarcaţie militară (MDL) şi linia de limită nordică din DMZ", a declarat sâmbătă sursa militară, precizând că nu era clar ce construiau.

Întrebată în legătură cu raportul, armata sud-coreeană a declarat că "urmăreşte şi monitorizează îndeaproape activităţile armatei nord-coreene" şi că "este necesară o analiză suplimentară". În plus, a explicat că nu poate transmite răspunsul Coreei de Sud la aceste acţiuni "pentru a asigura siguranţa personalului care desfăşoară o operaţiune", dar nu a oferit alte detalii.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat în această săptămână că a detectat semne potrivit cărora Coreea de Nord demolează secţiuni ale unei linii de cale ferată care leagă cele două ţări.

Acest lucru a urmat unei escaladări a războiului de propagandă dintre cele două Corei.

Coreea de Nord a trimis peste 1.000 de baloane cu gunoaie în Sud, descriindu-le ca represalii la baloanele de propagandă trimise în sens invers de activiştii anti-Phenian.

Apoi, Coreea de Sud a reluat difuzarea de melodii K-pop şi emisiuni de ştiri către Nord, folosind difuzoare instalate la graniţă.

Reluarea campaniei de difuzoare a determinat-o pe Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, să ameninţe cu o "nouă contramăsură" nespecificată.

Coreea de Nord controlează strict fluxul de informaţii în interiorul graniţelor sale şi este extrem de sensibilă în ceea ce priveşte accesul populaţiei la conţinutul sud-coreean, în special la cultura pop.

Aceasta a ameninţat anterior cu lovituri de artilerie împotriva difuzoarelor sud-coreene - o tactică de război psihologic care datează din timpul Războiului din Coreea din 1950-53.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor