China îşi regândeşte planurile privind gazoductul rusesc. Cine ar fi principalul beneficiar

Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez, comunistul Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
31.08.2024

Rusia şi China par să fie inamici când vine vorba de energie şi, prin urmare, Turkmenistanul ar putea fi principalul beneficiar al nevoii Beijingului de mai multe gaze naturale.

În urmă cu doar câteva luni, oficialii ruşi şi chinezi afirmau că un acord pentru construirea unui nou gazoduct care să lege cele două ţări, denumit Power of Siberia 2, era iminent. Acum, se pare că aceste planuri au fost puse în aşteptare, potrivit Eurasianet.org.

O decizie recentă a guvernului Mongoliei de a nu include fonduri pentru construcţia gazoductului într-un plan economic pe cinci ani este văzută pe scară largă ca un indicator al faptului că regimul comunist chinez regândeşte proiectul gazoductului, a raportat South China Morning Post.

Power of Siberia 2 este proiectat să transporte până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Siberia de Vest în China prin Mongolia. Exploatarea acestuia ar furniza venituri extrem de necesare Rusiei, care se străduieşte să acopere costurile războiului din Ucraina. China s-a dovedit a fi un susţinător important al Rusiei, ajutând Kremlinul să depăşească sancţiunile impuse de Occident.

Însă suspendarea proiectului Power of Siberia 2 sugerează că prietenia Beijingului are limite, în ciuda celebrei declaraţii a liderului chinez Xi Jinping şi a omologului său rus, Vladimir Putin, potrivit căreia relaţiile bilaterale "nu au limite".

În timp ce China ţine Rusia în expectativă în ceea ce priveşte cooperarea energetică, aceasta strânge legăturile cu Turkmenistanul. Un grup de studenţi turkmeni, de exemplu, şi-a petrecut vara urmând un curs de formare la Universitatea Petrolieră din Beijing, a relatat site-ul Turkmenportal.

RFE/RL a citat un expert regional, Alexey Chigadayev, care a declarat că o nouă conductă care să lege China şi Turkmenistanul are mai mult sens pentru Beijing.

În primul rând, China ar menţine un grad mult mai mare de control asupra unei astfel de conducte atât în faza de construcţie, cât şi în cea operaţională.

"Negocierea cu conducerea politică a Turkmenistanului este, de asemenea, mai uşoară - are un nivel de autoritarism chiar mai ridicat decât Rusia şi o economie mai simplă", a mai precizat Chigadayev.

Până în prezent, în 2024, Turkmenistanul depăşeşte Rusia în ceea ce priveşte furnizarea de gaze către China, în termeni de venituri.

Un raport publicat de un post de ştiri uzbek, Spot.uz, a declarat că Turkmenistanul a fost principalul furnizor de gaze al Chinei în perioada ianuarie-iulie, exportând gaze în valoare de 5,67 miliarde de dolari. Rusia a fost pe locul al doilea, cu vânzări în valoare de 4,69 miliarde de dolari. La rândul său, în aceeaşi perioadă, Kazahstanul a furnizat Chinei gaze în valoare de peste 730 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor