Cel puţin 11 morţi şi zeci de dispăruţi în două naufragii în Marea Mediterană [Video]

O ambarcaţiune cu vele, scufundându-se în Marea Mediterană (Screenshot Facebook - Guardia Costiera)
Redacţia
18.06.2024

Cel puţin 11 persoane au murit şi zeci sunt date dispărute în urma a două naufragii separate în apropierea coastelor italiene, au anunţat salvatorii.

Potrivit The Guardian, 11 cadavre au fost găsite luni pe puntea inferioară a unei ambarcaţiuni din lemn în centrul Mediteranei de către salvatorii de pe Nadir, o navă operată de organizaţia caritabilă germană ResQship. Organizaţia caritabilă a declarat că a salvat 51 de persoane care se aflau la bordul vasului care s-a scufundat, despre care se crede că a plecat din Tunisia.

"Am fost alertaţi cu privire la o ambarcaţiune aflată în pericol, care transporta aproximativ 60 de persoane. Nu autorităţile UE, ci micul Nadir a oferit asistenţă. Din păcate, au venit prea târziu pentru cele 11 persoane care au murit pe puntea inferioară. Graniţele UE continuă să ucidă!", a declarat pe X Alarm Phone, un serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele aflate în dificultate în timpul traversării Mediteranei.

Naufragiul a avut loc la circa 65 de kilometri la sud de insula italiană Lampedusa, a relatat Rai News din Italia.

Separat, 50 de persoane au fost date dispărute luni după-amiază într-un naufragiu în Marea Ionică, la aproximativ 160 de kilometri de coasta Calabriei, în sudul Italiei. 12 persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au fost salvate de o navă comercială şi duse în portul Roccella Ionica. Aceştia călătoriseră pe o ambarcaţiune cu vele care plecase din Turcia în ultimele zile, potrivit relatărilor din presa italiană. La bord se aflau persoane de naţionalitate iraniană, irakiană şi siriană.

În cursul nopţii de duminică spre luni, 173 de persoane, dintre care trei minori, au ajuns la Lampedusa cu trei ambarcaţiuni. Ambarcaţiunile plecaseră din Zawia, în Libia, şi transportau persoane din Bangladesh, Sudan, Siria şi Egipt.

La începutul acestei luni, 11 cadavre au fost recuperate din mare, în largul coastelor Libiei.

Italia este unul dintre principalele puncte de debarcare pentru persoanele care încearcă să ajungă ilegal în Europa, ruta mediteraneană centrală fiind considerată una dintre cele mai periculoase din lume. ONU a înregistrat peste 20.000 de decese şi dispariţii de-a lungul rutei începând din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor