"Ceea ce lipseşte este doar unda verde" - Kuleba cere Occidentului să nu mai întârzie livrările de sisteme Patriot către Ucraina

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei (Epoch Times Romania)
Redacţia
30.08.2024

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat, joi, partenerii occidentali să nu întârzie şi să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise.

"S-au făcut progrese bune şi s-au făcut anunţuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunţate şi nu au fost livrate încă", a declarat Kuleba jurnaliştilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles, potrivit Kyiv Independent.

Ucraina a primit cel puţin trei sisteme Patriot din Germania şi unul din SUA. Alte ţări, precum Olanda şi Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România şi Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunţ cu privire la sosirea acestora.

"Unii se plâng (de) birocraţie... alţii susţin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune şi pierderi de vieţi", a declarat Kuleba.

Bateriile promise "sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipseşte este doar aprobarea finală, unda verde pentru a fi livrate", a subliniat Kuleba.

Sistemele Patriot extrem de avansate au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Acestea sunt capabile să doboare chiar şi cele mai avansate rachete balistice ruseşti, cum ar fi Kinzhal.

Sistemele Patriot nu sunt singurele sisteme occidentale care alcătuiesc scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk şi SAMP/T.

Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T pe lângă cel furnizat deja în comun de Paris şi Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diferite raze de acţiune în 2024.

În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliaţii s-au angajat să livreze "zeci" de sisteme de apărare antiaeriană în lunile următoare.

Livrările mai rapide de sisteme de apărare antiaeriană sunt cu atât mai importante cu cât Rusia a lansat, la 26 august, cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei din timpul războiului la scară largă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor