Bucătar rus, reţinut la Paris pentru un presupus complot de amploare în timpul Jocurilor Olimpice

Poliţişti francezi stau de pază în apropiere de Turnul Eiffel din Paris. (Captură Foto)
Redacţia
25.07.2024

Un bucătar rus, stabilit în Franţa de 14 ani, a fost reţinut duminică, sub acuzaţia de complot cu o putere străină pentru a organiza acte de „destabilizare” pe scară largă în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, relatează The Guardian.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat în urma unei percheziţii efectuate în apartamentul său din centrul Parisului. În timpul percheziţiei, au fost descoperite documente legate de o unitate de elită a forţelor speciale ruse, care operează sub comanda FSB, moştenitorul KGB-ului.

Autorităţile au deschis o anchetă judiciară pentru „schimb de informaţii cu o putere străină în vederea provocării de ostilităţi în Franţa”, infracţiune care poate duce la o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare. Totuşi, nu se consideră că presupusul complot ar fi avut legătură cu terorismul. Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost acuzat şi plasat în arest preventiv în aceeaşi zi.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 este programată pentru vineri seara, pe malurile Senei, iar temerile legate de o posibilă intervenţie a Rusiei în eveniment sunt vechi. Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne, a declarat că „alţi indivizi ruşi” au fost arestaţi în baza unor dovezi privind tentative de răspândire a dezinformării înainte de Jocuri.

„Credem cu tărie că avea de gând să organizeze operaţiuni de destabilizare, interferenţă şi spionaj. El se află acum în faţa justiţiei, care va evalua suspiciunile poliţiei”, a afirmat Darmanin la televiziunea BFM.

Darmanin a mai adăugat că au fost observate videoclipuri care pretind a fi de la Hamas, anunţând un atac în zilele următoare şi având legătură cu sosirea sportivilor israelieni în Franţa.

„Nu suntem siguri, dar pare să fie fals şi difuzat de canale pro-Kremlin şi pro-ruse”, a declarat ministrul.

Procurorii din Paris au explicat că percheziţia la domiciliul bărbatului reţinut a fost efectuată la cererea Ministerului francez de Interne. Conform informaţiilor obţinute de presa franceză, agenţii au descoperit dovezi că bărbatul pregătea un „proiect de mare amploare” care ar fi putut avea consecinţe „grave” în timpul Jocurilor Olimpice.

Potrivit cotidianului Le Monde, serviciile de informaţii au interceptat o convorbire purtată cu două luni în urmă între suspect şi un intermediar al serviciilor de informaţii ruse, în care bărbatul afirma că „francezii vor avea o ceremonie de deschidere cum nu a mai fost niciodată”. Detalii suplimentare despre presupusul complot de destabilizare a Jocurilor Olimpice nu au fost furnizate.

Le Monde a raportat că bărbatul reţinut a fost instruit ca bucătar la Paris şi a participat la reality show-uri şi emisiuni culinare ruseşti. În CV-ul său, se descria ca „bucătar privat”. A ajuns prima dată în Franţa în 2010, lucrând într-un restaurant cu stele Michelin în Courchevel înainte de a se muta la Paris în 2012. În septembrie 2012, el i-a spus proprietăresei sale că intenţionează să se întoarcă la Moscova pentru a lucra în guvernul rus, dar în aprilie 2013 a participat la o zi de formare civică în Franţa.

Serviciile de informaţii l-au monitorizat timp de luni de zile. Se susţine că, în mai, în timp ce revenea de la Istanbul, a fost refuzat la îmbarcare din cauza consumului excesiv de alcool şi a călătorit în schimb prin Bulgaria. În acea perioadă, conversaţia sa despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost supravegheată.

Duminică dimineaţă, la ora 6, poliţiştii din „brigada de elită de cercetare şi intervenţie (BRI)”, solicitaţi de Direcţia Generală a Securităţii Interne, au efectuat o descindere la domiciliul suspectului de pe Rue Saint-Denis, pe malul drept al Senei. Printre bunurile sale, poliţia a găsit „documente de interes diplomatic”.

Luna trecută, Microsoft a raportat că Rusia încearcă să submineze Jocurile Olimpice prin crearea de site-uri web false care imită instituţii media franceze şi prin utilizarea inteligenţei artificiale pentru a amplifica temerile legate de violenţă şi terorism. Darmanin a declarat că autorităţile au verificat peste un milion de persoane şi a subliniat angajamentul de a proteja sportul de utilizarea sa în scopuri de spionaj şi atacuri cibernetice.

„Suntem aici pentru a ne asigura că sportul nu este folosit pentru spionaj, atacuri cibernetice sau pentru a critica şi uneori chiar minţi despre Franţa şi francezi”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor