Bloomberg: Departamentul de Justiţie al SUA va solicita Google să vândă Chrome (dar nu şi Android)

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)
Redacţia
19.11.2024

Departamentul de Justiţie al SUA intenţionează să solicite unei instanţe să ordone companiei Google a Alphabet Inc. să vândă browserul său Chrome ca pedeapsă pentru monopolizarea ilegală a pieţei de căutare online, a raportat Bloomberg pe 19 noiembrie, citând surse.

Procurorii intenţionează să îşi prezinte propunerile judecătorului Amit Mehta de la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pe 20 noiembrie. Autorităţile de reglementare antitrust doresc ca Google să vândă Chrome deoarece browserul este principalul loc în care este utilizat motorul de căutare al companiei, au declarat persoanele apropiate de caz.

Bloomberg consideră Chrome cel mai popular browser din lume, cu 61% din piaţa americană, potrivit serviciului de analiză a traficului web StatCounter.

Guvernul SUA a respins o opţiune mai dură care ar fi impus Google să vândă sistemul său de operare mobil Android, au declarat sursele.

De asemenea, Departamentul de Justiţie intenţionează să sugereze ca Google să separe Android de celelalte produse ale sale, inclusiv căutarea şi magazinul de aplicaţii Google Play.

De asemenea, va recomanda companiei să îşi licenţieze rezultatele şi datele motorului de căutare şi să permită site-urilor să aibă mai multe opţiuni pentru a împiedica inteligenţa artificială a Google să le utilizeze conţinutul.

După cum notează Bloomberg, toate aceste opţiuni au făcut parte din lista iniţială de cereri pe care departamentul şi statele care i s-au alăturat au prezentat-o în octombrie, care includea şi interzicerea contractelor exclusive ale Google cu alte companii de tehnologie.

Vicepreşedinta Google pentru afaceri de reglementare, Lee-Anne Mulholland, a declarat că Departamentul de Justiţie „continuă să promoveze o agendă radicală care depăşeşte cu mult problemele juridice din acest caz”. Ea a spus că guvernul ar „afecta consumatorii, dezvoltatorii şi liderii americani din domeniul tehnologiei într-un moment în care este cea mai mare nevoie de ei”.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze.

Judecătorul Amit Mehta a decis în luna august că Google deţine un monopol asupra căutărilor online şi a anunţurilor text, deoarece compania a încheiat acorduri de miliarde de dolari cu alte mari companii de tehnologie, precum Apple şi Samsung, pentru a face din Google motorul de căutare dominant pe dispozitivele mobile şi în browsere.

Compania intenţionează să facă apel la hotărâre.

Judecătorul a stabilit o audiere în aprilie 2025 pentru a analiza ce măsuri trebuie să ia compania pentru a nu mai încălca legile antitrust. O hotărâre finală este aşteptată până în august 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor