Numărul cazurilor de diabet a crescut de patru ori în decurs de 30 de ani / OMS îndeamnă la schimbarea stilului de viaţă

Obezitate (Rosino / flickr.com)
Naveen Athrappully
19.11.2024

Sute de milioane de persoane din întreaga lume au devenit diabetice în ultimii 30 de ani, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să solicite „măsuri urgente” pentru a face faţă crizei de sănătate.

Numărul adulţilor care trăiesc cu diabet la nivel mondial a crescut de peste patru ori din 1990, a afirmat OMS într-o declaraţie din 13 noiembrie, citând rezultatele unui studiu recent. Se estimează că 828 de milioane de adulţi din întreaga lume trăiesc cu această afecţiune în 2022, o creştere de 630 de milioane faţă de 1990.

Cea mai scăzută prevalenţă a diabetului a fost remarcată în „Europa de Vest şi Africa de Est pentru ambele sexe şi în Japonia şi Canada pentru femei”. Cea mai mare prevalenţă a fost constatată în Polinezia şi Micronezia, anumite naţiuni din Caraibe, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, precum şi în Pakistan şi Malaezia.

În total, 14% dintre adulţii din lume aveau diabet în 2022, dublu faţă de 7% în urmă cu 30 de ani.

„Am observat o creştere alarmantă a diabetului în ultimele trei decenii, care reflectă creşterea obezităţii, agravată de impactul comercializării alimentelor nesănătoase, de lipsa activităţii fizice şi de dificultăţile economice”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Pentru a aduce sub control epidemia globală de diabet, ţările trebuie să ia măsuri urgente. Acest lucru începe cu adoptarea de politici care sprijină dietele sănătoase şi activitatea fizică şi, cel mai important, sistemele de sănătate care asigură prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul.”

Aproape 450 de milioane de adulţi în vârstă de 30 de ani şi peste cu diabet vor rămâne netrataţi în 2022. Aceasta reprezintă 59% din totalul adulţilor care suferă de această afecţiune, o creştere de 3,5 ori. Nouăzeci la sută dintre adulţii netrataţi trăiau în ţări cu venituri mici şi medii.

Stilul de viaţă

Mai multe studii au arătat că anumite ajustări ale stilului de viaţă pot contribui în mare măsură la gestionarea afecţiunii. De exemplu, un studiu la scară largă la care au participat aproximativ 103.000 de adulţi care au fost urmăriţi pe o perioadă de şapte ani a constatat că ora la care se ia micul dejun ar putea influenţa riscul de diabet.

S-a constatat că persoanele care luau micul dejun după ora 9 a.m. aveau un risc cu 59% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care luau micul dejun în mod regulat înainte de oră 8 a.m.

Un alt studiu a constatat că postul intermitent poate ajuta la controlul zahărului din sânge mai bine decât medicamentele populare pentru diabet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor