10% dintre copiii născuţi în România sunt prematuri. Şansa lor la viaţă depinde de "loteria" incubatoarelor

Anual, peste 16.000 de bebeluşi care se nasc înainte de termen devin dependenţi de aparatura din spitale pentru a supravieţui.
. (Photos.com)
Andrei Pricopie
19.11.2024

Unul din 10 copii din România se naşte prematur. Şansele lor de supravieţuire depind de echipamente. Spitalele nu au însă nici medici suficienţi, nici incubatoare pentru toţi bebeluşii care se nasc înainte de termen. Anul trecut, 900 de copii au murit în primul an de viaţă.

Doctoriţa Carmen Zaboloteanu, neonatolog la Maternitatea din Botoşani, a explicat la Euronews că sunt cazuri în care un copil prematur ocupă un incubator şi 3-4 luni până când poate fi externat.

Medicul a dat exemplul unei fetiţe pe nume Elena, care a fost născută după nici şase luni de sarcină. Avea 660 de grame, după 100 de zile în incubator a ajuns la 2 kilograme.

"Este o minune pentru noi. Şi dacă n-am fi avut aparatura, n-ar fi supravieţuit", a declarat Carmen Zaboloteanu.

Practic, micuţa a avut noroc că în maternitatea în care a venit pe lume erau incubatoare suficiente şi medici care să se ocupe de ea. 40% dintre copiii născuţi prematur în România nu primesc îngrijirile necesare din cauza lipsei echipamentelor.

"Gândiţi-vă că un copil prematur se naşte mai devreme când el ar trebui să-şi dezvolte anumite funcţii, cum ar fi funcţia pulmonară, respiratorie, cerebrală, digestivă. Toate lucrurile astea trebuie să le suplinim cu aparatură şi cu oameni care să ştie să gestioneze acea aparatură", a precizat neonatologul.

Potrivit Euronews, bebeluşii ajung să fie ţinuţi în viaţă de donaţii. Mai multe incubatoare au fost distribuite în ultimii ani, mai ales către spitalele din provincie, unde sunt şi cele mai mari probleme, dar rămâne deficitul de personal. Sunt 16 judeţe în care nu există mai mult de 4 medici neonatologi.

În Tulcea, spre exemplu, este doar un singur medic specializat în îngrijirea nou-născuţilor.

"Natalitatea a scăzut foarte mult, de la circa 180.000 în 2022, la sub 160.000 de naşteri în 2023. Deci nu ni s-au mai născut 20.000 plus de copii în doar un an. Iar rata de mortalitate, deşi în cifră absolută a scăzut - ca rată suntem chiar mai rău în 2023 decât eram în 2022 - am pierdut 566 de copii care au decedat la momentul naşterii sau până în momentul naşterii, iar în primul an de viaţă am mai pierdut încă 900 de copii", a afirmat Sînziana Ioniţă-Ciurez, directoare executivă Asociaţia Sănătate pentru Mame şi Sugari.

Numărul nou-născuţilor din România a scăzut cu mai mult de 50% faţă de nivelul anilor '90. Dacă atunci se înregistrau peste 314.000 de naşteri, anul trecut s-au născut mai puţin de 155.000 de copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor