Blefaroplastia. Interviu cu Dr. Diana Lopez despre posibilităţile de întinerire a pleoapelor cu ajutorul medicinei estetice şi tehnicilor chirurgicale
alte articole
Zona ochilor este prima care reflectă trecerea timpului, prin apariţia ridurilor, pungilor, flacidităţii şi cearcănelor. Întrebarea este: cum putem preveni sau reduce aceste semne inevitabile ale îmbătrânirii, care ne afectează atât aspectul, cât şi imaginea de sine şi stima de sine? Interviul de astăzi ne oferă informaţii valoroase în acest sens.
Întinerirea privirii prin blefaroplastie
Blefaroplastia este o intervenţie chirurgicală axată pe întinerirea pleoapelor, realizată în principal din motive estetice, dar poate fi necesară şi pentru corectarea excesului de piele sau grăsime care afectează vederea. Această procedură este indicată în special pacienţilor cu pleoape căzute sau pungi sub ochi.
Dr. Lopez Gordillo, chirurg maxilo-facial şi expert în chirurgia plastică facială, explică: „O greşeală frecvent întâlnită este să nu se ia în considerare repoziţionarea sprâncenelor la un pacient cu o privire tristă, îngreunată de ţesutul căzut în zona laterală a pleoapei şi între sprâncene.
De aceea, oferim tratamente estetice perioculare şi faciale, astfel încât nu doar să arătaţi bine, ci şi să vă simţiţi bine. În cazurile uşoare de exces de piele sau riduri fine pe pleoapele inferioare, folosim laserul pentru resurfacing periocular, netezind ridurile şi întinerind pielea fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală.
Atunci când excesul de piele sau pungile de grăsime sunt mai evidente, recurgem la blefaroplastie, o procedură eficientă şi precisă pentru rezultate optime şi durabile. În cazul pungilor uşoare şi al cearcănelor, aplicăm acid hialuronic pentru a le estompa. Dacă cearcănele sunt pigmentate, lucrăm asupra componentei melanice şi/sau vasculare prin diverse tehnici menite să reducă coloraţia maronie sau albăstruie.
Sprâncenele joacă un rol crucial în expresia feţei şi estetica ochilor. Pentru corectarea sprâncenelor căzute, care dau o privire tristă sau furioasă, este esenţial ca acestea să fie repoziţionate. În clinica noastră suntem experţi în tehnici care nu lasă cicatrici vizibile şi oferă rezultate naturale.”
În articolul "Gliding Brow Lift". Descoperă secretele uneia dintre cele mai avansate tehnici de chirurgie estetică din lume. Interviu cu Dr. Diana Lopez”, publicat recent în Epoch Times, în prima parte a acestui interviu, Dr. Lopez ne oferă detalii despre această procedură.
Dr. Diana Lopez Gordillo răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre această intervenţie chirurgicală:
În ce constă operaţia de blefaroplastie?
“Întinerirea ochilor este foarte importantă. Din experienţa noastră ştim că mulţi pacienţi observă mai multe riduri sau imperfecţiuni după ce îşi îmbunătăţesc vederea, imperfecţiuni care erau anterior ascunse în spatele ochelarilor.
Procedura începe cu o evaluare completă a conturului ochilor: pielea, muşchii, grăsimea, glanda lacrimală şi sprâncenele sunt analizate cu atenţie.
De asemenea, se efectuează un control general al stării de sănătate pentru a exclude alte afecţiuni – aceasta este etapa preoperatorie. În ziua operaţiei se marchează zonele pleoapelor şi sprâncenelor unde va avea loc intervenţia.
Aceasta poate fi efectuată sub anestezie locală, sau anestezie locală cu sedare, pentru a menţine pacientul calm. Pielea este infiltrată cu anestezie şi se face o incizie prin pliul pleoapei pentru îndepărtarea şi repoziţionarea ţesuturilor.
În prezent, în chirurgia de întinerire a pleoapelor, repoziţionăm ţesuturile (în principal grăsimea) pentru a evita pleoapele scheletice sau orbitele foarte adânci”.
Care este perioada postoperatorie după blefaroplastie? Este rapidă?
“De obicei nu este dureroasă, cel mai adesea pacienţii dezvoltă edem şi echimoză pe pleoape. Unii pot avea mai multe vânătăi decât alţii. Dacă intervenţia chirurgicală se efectuează la nivelul pleoapelor inferioare, pacienţii pot avea o senzaţie de nisip în ochi în primele zile. Analgezicele, picăturile pentru ochi şi compresele reci locale sunt de obicei suficiente pentru primele trei zile”.
Poate fi efectuată blefaroplastia la toţi pacienţii?
“În principiu da, dar există anumite patologii care trebuie gestionate înainte – cum ar fi hipertiroidismul – deoarece acestea pot afecta ochii, pleoapele şi grăsimea orbitală.
În cazul pacienţilor care sunt în tratament cu două tipuri de anticoagulante, este important să ne asigurăm că patologia de bază este sub control. În mod ideal, acest lucru ar trebui realizat printr-o colaborare multidisciplinară, inclusiv cu hematologia, pentru a minimiza riscul de hematoame majore în zona chirurgicală.”
Există tratamente complementare care pot fi efectuate împreună cu blefaroplastia? Adesea, tratamentele complementare cu toxină botulinică sau acid hialuronic sunt sugerate pentru a aborda ridurile mici sau pentru a corecta detalii estetice suplimentare?
“Da, această întrebare este foarte interesantă, deoarece pacienţii au adesea impresia că intervenţia chirurgicală elimină complet ridurile de la coada ochiului, de pe frunte şi cele dintre sprâncene, însă acest lucru nu este adevărat.
Acestea sunt diminuate deoarece lucrăm asupra musculaturii locale, dar ulterior se recomandă toxină botulinică pentru a reduce contracţiile musculare puternice. Dacă ridurile sunt foarte adânci şi au creat deja fisuri în piele, acidul hialuronic poate umple şi hidrata acele zone.
Vor rămâne cicatrici?
“Chirurgii plasticieni faciali se străduiesc să minimizeze vizibilitatea cicatricilor. În general, rămâne o cicatrice mică ascunsă în pliul pleoapei care devine aproape invizibilă în timp. Zona pleoapelor se vindecă de obicei destul de bine. De obicei, îndepărtez copcile după 5 zile, pentru a minimiza riscul de reacţii adverse şi / sau fibrozări ale cicatricilor. Există creme şi tratamente care pot ajuta la estomparea acestor semne”.
Cum scapi de pungile de sub ochi?
„Este un mit că pungile sunt umplute cu lichid care poate fi eliminat cu uşurinţă. În realitate, acestea reprezintă ţesut adipos format din cauza prolapsului compartimentelor de grăsime din jurul ochilor. În timp, mai ales la persoanele cu predispoziţie genetică, septul orbital care susţine aceste compartimente slăbeşte, favorizând apariţia pungilor. În timpul intervenţiei chirurgicale, pungile (mai frecvente la nivelul pleoapei inferioare) sunt deschise, excesul de grăsime este îndepărtat, iar în multe cazuri, o parte din grăsime este repoziţionată pentru a conferi pleoapei inferioare un aspect mai uniform.”
Blefaroplastia nu doar îmbunătăţeşte estetica pleoapelor ci poate avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii celor afectaţi de probleme vizuale cauzate de excesul de piele sau grăsime.”
(Va continua)