Polul Nord magnetic se apropie de Rusia într-un mod nemaiîntâlnit până acum de oamenii de ştiinţă
Oamenii de ştiinţă au detectat o activitate neaşteptată în zona arctică superioară, în condiţiile în care Polul Nord magnetic se apropie de Rusia într-un mod care nu a mai fost văzut până acum.
Acele busolei din emisfera nordică indică direcţia Polului Nord magnetic, iar locaţia variază ca urmare a contururilor schimbătoare ale câmpurilor magnetice ale Pământului.
Aceasta diferă de Polul Nord geografic, cunoscut şi ca nordul adevărat, care rămâne staţionar la intersecţia tuturor liniilor de longitudine.
Dr. William Brown, care creează modele al câmpului geomagnetic global la British Geological Survey (BGS), a explicat:
"Este o minge mare, haotică şi turbulentă de fier topit care se învârte în mijlocul pământului şi care generează magnitudinea. Deci, deşi putem monitoriza şi vedea cum se schimbă, este destul de dificil să prezicem exact cum se va schimba".
Polul magnetic s-a deplasat de-a lungul ţărmului nordic al Canadei timp de secole, a spus Dr. Brown. În anii 1990, a intrat în derivă în Oceanul Arctic, iar după aceea, a accelerat şi s-a îndreptat spre Siberia.
Din 1600 până în 1990, se estimează că s-a deplasat cu aproximativ 10-15 km pe an. La începutul anilor 2000, a accelerat până la aproximativ 55 km pe an, a declarat dr. Brown pentru The Independent.
Datele provin de la World Magnetic Model, creat de British Geological Survey (BGS) în colaborare cu Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA. Modelul prognozează locaţia polului la un moment dat. Noul model urmează să fie lansat în decembrie.
În ultimii cinci ani, polul nord magnetic a încetinit semnificativ la aproximativ 25 km pe an.
Modelul ajută la ghidarea instrumentelor de busolă ale unui smartphone. De asemenea, contribuie la sistemele GPS şi este utilizat de armată pentru navigarea submarinelor prin apele arctice.
"Modelul magnetic mondial este încorporat în aproape orice piesă de tehnologie, de la smartphone-uri la maşini şi avioane militare", a declarat dr. Brown.
Mişcarea polului este cauzată de fluctuaţiile imprevizibile ale fierului topit care formează cea mai mare parte a miezului exterior al Pământului.
Acest metal lichid se mişcă ca urmare a degajării căldurii din miezul planetei, creând câmpul magnetic al Pământului. Câmpul şi locaţia polului magnetic sunt influenţate de variaţiile mişcării turbionare a acestui fier topit, care se află la aproximativ 3.000 de kilometri sub pământ.
Predicţia exactă a mişcărilor este imposibilă, dar BGS poate monitoriza câmpul magnetic al Pământului. Grupul utilizează o reţea de staţii terestre şi sateliţi pentru a cartografia câmpul în diferite locaţii.