Bloggerii chinezi „răpesc” sărbătoarea Zilei Republicii şi reamintesc morţii din Piaţa Tiananmen

Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China.
Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Folosind un schimb între cifrele 4 şi iunie ( 6-4 ), data masacrului din Piaţa Tiananmen, şi aniversarea a 64 de ani de la naşterea Republicii Populare Chineze, societatea chineză aduce omagii studenţilor omorâţi de regimul comunist.

În rara oportunitate de a putea răspândi mesaje pe web cu cifrele "6" şi "4", mulţi bloggeri chinezi, intelectuali şi activişti, reamintesc de morţii din Tiananmen, profitând de ocazia sărbătorii naţionale.

După un sfert de secol, Masacrul din Piaţa Tiananmen rămâne un tabu de stat

La 4 iunie 1989, studenţii adunaţi în Piaţa Tiananmen, au interpretat cântece despre un Partid din partea căruia aşteptaseră sincer o reformare. Aceşti activişti loiali partidului, în marea lor majoritate studenţi, nu îşi imaginau că tancurile vor trece peste ei. La 4 iunie, ei au învăţat lecţia pe care părinţilor lor le-a fost teamă să le-o ofere: marele lor Partid este o maşină de ucis. Sute, dacă nu mii de studenţi, au fost ucişi şi striviţi sub şenilele tancurilor.

Au trecut 24 de ani. De atunci, sistematic, autorităţile chineze au interzis o anchetă independentă şi imparţială a represiunii ce a început în noaptea de 4 iunie 1989 la Beijing şi a continuat timp de săptămâni.

Partidul Comunist Chinez (PCC) îşi persecută propriul popor prin interzicerea comemorărilor în public sau pe Internet şi prin persecuţia celor care încearcă să dezbată public evenimentele, a prizonierilor de conştiinţă, activiştilor şi dizidenţilor condamnaţi la pedepse lungi cu închisoare pentru că au luat parte la evenimentele din iunie 1989 şi pentru că au încercat să comemoreze aceste evenimente, sau pentru că au amintit despre ea în anii următori.

Cetăţenilor chinezi li se interzice pur si simplu să-şi amintească şi să reflecteze. Chiar şi pe web. Maşina de cenzură a guvernului chinez a înăsprit controlul asupra numerelor şi cifrelor care apar în mesajele de pe internet, astfel încât să nu existe nicio menţiune despre aniversare. Deci, dacă pe Sina Weibo, cel mai popular sistem de microblog din China, a fost întotdeauna scoasă în afara legii data de 4 iunie şi 4 iunie 1989, acum sunt interzise „64" ( luna 6 ziua a 4-a) şi 24 (aceasta este cel de-al 24-lea an de la masacru). Dar chiar şi 35, deoarece 4 iunie, pe internet este, de asemenea, numit „35 mai”.

Interzise sunt nu numai cifrele, dar, de asemenea, literele sau cuvintele referitoare la aceste numere. De asemenea sunt interzise pe web operaţiile aritmetice legate de aceste numere, precum „63 1” sau „65-1". Şi cel mai subtil este "opt*opt", deoarece înmulţind cele două numere se obţine 64.

Dar harţuirea nu se termină aici: toporul cenzurii loveşte chiar în cuvinte gen "de astăzi", "mâine", "zi specială", "acea zi", "acel an". De asemenea, sunt şterse imaginile cu lumânări, precum şi cuvântul "lumânare".

Reamintim milioanele de soldaţi care au murit în războiul civil, proprietarii de terenuri şi "contra-revoluţionarii" ucişi în mişcări politice, civilii care au murit în Revoluţia Culturală, persoanele ucise în Piaţa Tiananmen, practicanţii Falun Gong ucişi pentru organele lor, civilii care au murit pentru a-şi apăra proprietăţile de demolările forţate, vânzătorii ambulanţi care au murit luptând cu poliţiştii ordinii publice

Aproape un sfert de secol de la tragicul eveniment, data aniversării rămâne o problemă foarte sensibilă pentru regimul chinez, care încearcă să împiedice orice discuţie publică sau comemorarea evenimentelor.

Imaginea simbol care reaminteşte revolta, este cea care de-a lungul anilor a fost identificată cu numele de "rebelul necunoscut": un student care, singur şi complet neînarmat, s-a pus în faţa unei coloane de tancuri pentru a le opri. Fotografiile lui sunt populare în întreaga lume şi pentru mulţi sunt un simbol al luptei împotriva tiraniei.

Un blogger numit Zhejiang a postat poze cu flori şi o frază "6-4, greu de uitat" , imediat răspândită pe alte bloguri. La câteva ore după aceea, postarea a fost ştearsă de cenzură.

Li Guobin, un avocat din Shenzhen, a postat un mesaj în amintirea morţilor din Tiananmen şi a tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în cei 64 de ani de dictatură comunistă în China.

"Reamintim milioanele de soldaţi care au murit în războiul civil, proprietarii de terenuri şi "contra-revoluţionarii" ucişi în mişcări politice, civilii care au murit în Revoluţia Culturală, persoanele ucise în Piaţa Tiananmen, practicanţii Falun Gong ucişi pentru organele lor, civilii care au murit pentru a-şi apăra proprietăţile de demolările forţate, vânzătorii ambulanţi care au murit luptând cu poliţiştii ordinii publice", spunea postarea care a fost imediat cenzurată.

Dar în această dimineaţă, în Piaţa Tiananmen sub o ploaie torenţială, potrivit agenţiei Xinhua, a început sărbătoarea naţională iar în piaţa masacrului erau prezenţi 100 de mii de oameni pentru a sărbători evenimentul partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe