China: Toţi jurnaliştii trebuie să se înscrie la şcoala de marxism

(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Toată lumea la şcoala de Partid. Acesta este ordinul strict, impus de guvernul chinez jurnaliştilor din ţara Dragonului. Peste 307.000 de jurnalişti - inclusiv managerii – sunt obligaţi să urmeze cel puţin două zile de lecţii de marxism, a anunţat biroul de propagandă al Partidului Comunist din China.

Cei care trebuie îndoctrinaţi sunt în special tinerii jurnalişti, cei care folosesc în principal internetul şi social media, sau cei care lucrează pentru ele, deoarece ar avea nevoie de o cultură marxistă, necesară pentru "armonizarea" ştirilor. Decizia vine la doar o săptămână după ce preşedintele chinez, Xi Jinping, a cerut un control mai mare pe Internet şi mai ales asupra vocilor de disidenţă care se răspândesc on-line.

Cu câteva zile în urmă, un jurnalist de la Modern Express, Liu Hu, a fost arestat în Chongqing în baza acuzaţiilor de "creare de probleme" pentru că a cerut o anchetă în cazuri de corupţie împotriva unui director adjunct al Administraţiei de Stat pentru Industrie şi Comerţ.

„Internetul - a declarat agenţiei China Nouă un oficial responsabil de clasele de marxism - a devenit un câmp de luptă principal în lupta pentru opinia publică. În prezent, situaţia în domeniul ideologic este complexă, jurnalismul şi propaganda deţin o mare responsabilitate şi sarcina este mult mai dificilă".

Frecventarea cursurilor de marxism va fi monitorizată de o echipă de inspectori. Ordinul autorităţilor a fost primit în mod diferit de diferiţi reporteri. "Am studiat marxismul atât de mulţi ani - a fost unul din comentariile raportate de către South China Morning Post - şi acum, cu cât îl studiez mai mult, cu atât înţeleg mai puţin". "Sunt numai cuvinte goale", a fost comentariul lui Liu Minghe, un reporter de investigaţie care şi-a exprimat gândurile sale pe un post pe Weibo, Twitter-ul chinez.

Între timp, în strânsoarea cenzurii a ajuns pe WeChat, cu 500 de milioane de utilizatori din întreaga lume, care a devenit una dintre aplicaţiile cele mai utilizate pe scară largă de mesagerie instantă din China. Guvernul de la Beijing nu ascunde că nu-l vede cu ochi buni, deoarece a devenit un instrument de transmitere a informaţiilor prea sensibile, în loc ca aceste informaţii să fie transmise prin alte canale, cenzurate şi mai controlate.

Dar WeChat se apără. Compania care a creat aplicaţia, Tencent, prin purtătorul de cuvânt a acesteia, a declarat că "WeChat se conformează şi respectă legile şi reglementările din China". Purtătorul de cuvânt a adăugat că WeChat are un mecanism de semnalare şi poate raporta imediat dacă utilizatorii folosesc orice zvonuri false sau nefondate.

Cu toate acestea, unele probleme rămân „off limits” şi pentru presa comercială şi oficială. Marile subiecte delicate ale Chinei, rămân interzise : Tiananmen, Taiwan, Tibet, crimele lui Mao Tsedun şi persecuţia împotriva mişcării Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe