Fostul primar al Beijingului, implicat în masacrul din Piaţa Tiananmen, a murit
alte articole
Fostul primar al Beijingului, Chen Xitong, în funcţie în perioada protestelor studenţeşti din Piaţa Tiananmen din 1989, despre care se crede că este unul dintre autorii masacrului ce a urmat, a murit pe 2 iunie, la vârsta de 84 de ani a raportat marţi agenţia de ştiri semi-oficială din Hong Kong, Ştiri din China (HKCNA).
Chen a fost primar al Beijingului între anii 1983 şi 1993, iar mai târziu rangul său a crescut la acela de membru al Biroului Politic în 1995. În 1997, a fost dat afară din Partid în urma unei lupte politice. În anul următor, Chen a fost condamnat la 16 ani de închisoare în baza unor acuzaţii de corupţie.
În 2004, Chen a fost eliberat din închisoare pentru tratament medical. În 2009 s-au vehiculat o serie de zvonuri potrivit cărora Chen era bolnav de cancer în stadiu avansat şi se afla în stare critică.
Site-ul chinez din străinătate, Boxun.com, a raportat că autorităţile chineze au încercat să păstreze secretă moartea sa şi s-au grăbit să-i incinereze corpul înainte de ziua de marţi, care marca masacrul din Piaţa Tiananmen de pe 4 iunie 1989.
Între timp, marţi securitatea a fost sporită în Beijing. Surse din China continentală i-au spus lui Tang Baiqiao, un fost lider al studenţilor din timpul protestelor democratice din 1989, care în prezent locuieşte în Statele Unite, că trupe militare şi-au făcut apariţia în apropiere de Podul Muxidi, situat în centrul oraşului, acesta fiind şi locul unde au fost trase primele focuri de armă pentru înăbuşirea protestatarilor studenţi adunaţi în Piaţa Tiananmen.
În oraş traficul se află sub un control sever, iar staţiile de metrou din Beijing au fost închise, potrivit unui raport publicat de Academia de Democraţie din China, o organizaţie fondată de Tang.
Un reporter al ziarului Mingpao din Hong Kong a fost oprit de către ofiţerii de securitate publică în timp ce se deplasa pe jos în zona Podului Muxidi, potrivit unei postari pe Twitter. Ofiţerii au folosit un aparat foto şi o cameră video pentru a înregistra acţiunile reporterului
Marţi, pe la ora 9.00 dimineaţa cuvântul "Muxidi", a fost blocat pe serviciul de microblogging din China, Sina Weibo.
Cercetare de Ariel Tian