Bilanţ devastator: Aproape 500 de morţi şi mii de răniţi în atacurile israeliene de luni asupra Libanului

Scena bombardamentului israelian din Zaita, Liban, 23 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
24.09.2024

Atacurile israeliene de luni asupra Libanului au ucis mai mult de 490 de persoane, dintre care peste 90 de femei şi copii, au anunţat autorităţile libaneze, în cel mai ucigător baraj de la războiul Israel-Hezbollah din 2006, transmite AP News.

Armata israeliană a avertizat locuitorii din sudul şi estul Libanului să evacueze regiunea înainte de extinderea campaniei sale aeriene împotriva Hezbollah.

Mii de libanezi au fugit din sud, iar principala autostradă care iese din Sidon, oraşul port din sud, a fost blocată de maşini care se îndreptau spre Beirut, în cel mai mare exod din 2006.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că loviturile au ucis 492 de persoane, dintre care 35 de copii şi 58 de femei, rănind alte 1.645 de persoane - un bilanţ uluitor pentru o singură zi într-o ţară care încă se resimte după un atac mortal asupra dispozitivelor de comunicaţii de săptămâna trecută.

Într-un mesaj înregistrat, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe civilii libanezi să ţină cont de apelurile israeliene de evacuare, spunând: „Luaţi în serios acest avertisment”.

„Vă rugăm să ieşiţi din calea pericolului acum. Odată ce operaţiunea noastră se va încheia, vă puteţi întoarce în siguranţă la casele voastre”, a menţionat Netanyahu.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că armata va face „tot ce este necesar” pentru a îndepărta Hezbollah de la graniţa Libanului cu Israelul.

Hagari a afirmat că loviturile aeriene de luni au provocat pagube importante grupării Hezbollah. Dar nu a dorit să ofere un termen pentru operaţiune şi a declarat că Israelul este pregătit să lanseze o invazie terestră a Libanului, dacă este necesar.

„Nu căutăm războaie. Căutăm să eliminăm ameninţările. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini această misiune”, a spus el.

Hagari a declarat că Hezbollah a lansat aproximativ 9.000 de rachete şi drone în Israel din octombrie anul trecut, inclusiv 250 numai luni.

Armata a transmis că avioanele de război israeliene au lovit luni 1.600 de ţinte ale Hezbollah, distrugând rachete de croazieră, rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune şi drone de atac. Hagari a afirmat că multe dintre acestea erau ascunse în zone rezidenţiale, arătând fotografii cu ceea ce el a spus că erau arme ascunse în case particulare.

„Hezbollah a transformat sudul Libanului într-o zonă de război”, a declarat el la o conferinţă de presă.

Israelul estimează că Hezbollah dispune de aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv rachete ghidate şi proiectile cu rază lungă de acţiune capabile să lovească oriunde în Israel.

În prima parte a serii de luni, armata israeliană a declarat că a efectuat un atac ţintit în Beirut, dar nu a oferit detalii. Agenţia naţională de presă libaneză de stat a raportat că trei rachete au lovit cartierul Beir al-Abed din sudul Beirutului. Televiziunea Al-Manar a Hezbollah a anunţat că şase persoane au fost rănite.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat că loviturile anterioare au lovit spitale, centre medicale şi ambulanţe. Guvernul a ordonat închiderea şcolilor şi universităţilor în cea mai mare parte a ţării şi a început să pregătească adăposturi pentru persoanele strămutate.

Unele lovituri au ţintit zone rezidenţiale din sud şi din estul Văii Bekaa, de asemenea o zonă împădurită până la Byblos, la mai mult de 130 de kilometri de graniţa de la nord de Beirut.

Israelul a declarat că extinde loviturile aeriene pentru a include zone din vale de-a lungul graniţei de est a Libanului cu Siria. Hezbollah are de mult timp o prezenţă stabilită în vale, unde gruparea a fost fondată în 1982 cu ajutorul Gardienilor Revoluţiei din Iran, în urma invaziei şi ocupării Libanului de către Israel.

Şeful Statului Major al armatei israeliene, general Herzi Halevi, a declarat că Israelul îşi pregăteşte „următoarele faze” ale operaţiunilor împotriva Hezbollah şi că loviturile sale aeriene au fost „proactive”, vizând infrastructura Hezbollah construită în ultimii 20 de ani. Halevi a menţionat că obiectivul este de a permite israelienilor strămutaţi să se întoarcă la casele lor din nordul Israelului.

Între timp, Hezbollah a declarat că a tras zeci de rachete către Israel, inclusiv către baze militare. De asemenea, a vizat pentru a doua zi instalaţiile firmei de apărare Rafael, cu sediul central în Haifa.

Avertismentele de evacuare au fost primele de acest fel în aproape un an de conflict în continuă escaladare şi au venit după un schimb de focuri deosebit de intens duminică. Hezbollah a lansat aproximativ 150 de rachete, rachete şi drone în nordul Israelului, ca represalii la loviturile care au ucis un comandant de top şi zeci de luptători.

Intensificarea atacurilor şi contraatacurilor a sporit temerile legate de un război total, chiar dacă Israelul luptă împotriva Hamas în Gaza şi încearcă să negocieze eliberarea a zeci de ostatici luaţi în atacul Hamas din 7 octombrie. Hezbollah a promis că îşi va continua loviturile în semn de solidaritate cu Hamas, o altă grupare militantă susţinută de Iran.

Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden a declarat că administraţia este preocupată de ceea ce se întâmplă între Israel şi Hezbollah în Liban şi a insistat că obţinerea unui acord de încetare a focului între Israel şi Gaza este esenţială pentru reducerea tensiunilor din regiune.

„Este în interesul tuturor să o rezolvăm rapid şi pe cale diplomatică”, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, reporterilor care călătoresc împreună cu Biden la New York, unde acesta urmează să îşi ţină marţi ultimul discurs în faţa Adunării Generale a ONU.

Un oficial al Departamentului de Stat, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre eforturile diplomatice private, a declarat că SUA şi numeroase alte ţări doresc să prezinte o „rampă de ieşire” atât pentru Israel, cât şi pentru Hezbollah, pentru a reduce tensiunile şi a preveni un război total.

Statele Unite au „idei concrete” pentru restabilirea calmului pe care le vor prezenta aliaţilor şi partenerilor la Adunarea Generală a ONU din această săptămână, a declarat oficialul. Acesta nu a dorit să detalieze care sunt „ideile concrete”, deoarece a spus că acestea nu au fost încă prezentate aliaţilor şi partenerilor pentru ceea ce el a numit un „test de rezistenţă” pentru probabilitatea lor de succes.

Între timp, forţele de menţinere a păcii ale ONU din sudul Libanului, în apropierea frontierei israeliene, şi-au oprit patrulele şi rămân în bazele lor „având în vedere volumul schimbului de focuri”, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU. El a spus reporterilor că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost „alarmat” de escaladarea violenţei şi de numărul mare de victime civile raportate în Liban.

Bilanţul deceselor de luni l-a depăşit cu mult pe cel al exploziei devastatoare din portul Beirut din 2020, când sute de tone de nitrat de amoniu depozitate într-un depozit au explodat, provocând moartea a cel puţin 218 persoane şi rănirea a peste 6.000.

Ministerul libanez al Sănătăţii a cerut spitalelor din sudul Libanului şi din estul Văii Bekaa să amâne intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente pentru a trata persoanele rănite de „agresiunea în expansiune a Israelului asupra Libanului”.

Luni, locuitorii au primit mesaje text care avertizau: „Dacă vă aflaţi într-o clădire care adăposteşte arme pentru Hezbollah, îndepărtaţi-vă de sat până la noi ordine”, a raportat presa libaneză.

Ministrul libanez al informaţiilor, Ziad Makary, a declarat că biroul său din Beirut a primit un mesaj înregistrat care le spunea oamenilor să evacueze clădirea.

„Acest lucru vine în cadrul războiului psihologic pus în aplicare de inamic”, a declarat Makary, şi a îndemnat oamenii «să nu acorde acestei chestiuni mai multă atenţie decât merită».

Comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei s-au golit în mare parte din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice.

Israelul a acuzat Hezbollah că a transformat comunităţi întregi din sud în baze militante, cu lansatoare de rachete ascunse şi alte infrastructuri. Acest lucru ar putea determina armata israeliană să desfăşoare o campanie de bombardament deosebit de intensă, chiar dacă nu intervin forţe terestre.

Vineri, un atac aerian israelian asupra unei suburbii din Beirut a ucis un comandant militar de top al Hezbollah şi peste 10 luptători, precum şi zeci de civili, inclusiv femei şi copii.

Săptămâna trecută, mii de dispozitive de comunicaţii, utilizate în principal de membrii Hezbollah, au explodat în diferite părţi ale Libanului, omorând 39 de persoane şi rănind aproape 3 000, mulţi dintre ei civili. Libanul a dat vina pe Israel, dar Israelul nu a confirmat sau infirmat responsabilitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor