Erdogan se dezlănţuie la adresa Israelului: Antrenează întreaga regiune a Orientului Mijlociu într-un război total

Recep Erdogan (Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează asupra unei „catastrofe” în Liban, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză Israelul că antrenează întreaga regiune a Orientului Mijlociu într-un război, potrivit Zero Hedge.

Coordonatorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a declarat pe X că „având în vedere că regiunea se află în pragul unei catastrofe iminente, nu se poate sublinia suficient: NU există nicio soluţie militară care să aducă mai multă siguranţă ambelor părţi”.

Preşedintele Erdogan a părut să fie de acord, dar şi-a dus evaluarea cu un mare pas mai departe, aruncând întreaga vină asupra Israelului. El a catalogat Israelul drept o „organizaţie teroristă” - ceea ce nu este prima dată când denunţă această ţară în remarci înflăcărate.

„Am spus tot timpul că Israelul nu vizează doar Fâşia Gaza. Recentele atacuri asupra Libanului au confirmat suspiciunea noastră că planul conducerii israeliene este de a extinde războiul în întreaga regiune. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi gaşca sa au pus în scenă tot felul de provocări pentru a-şi implementa ideologia sionistă radicală”, a declarat Erdogan.

Potrivit liderului turc, "presiunea asupra Israelului trebuie intensificată în continuare pentru a preveni ca regiunea să fie târâtă într-un dezastru şi mai mare”.

El a făcut aceste remarci sâmbătă, chiar înainte de a călători în Statele Unite pentru a participa la o reuniune a Adunării Generale a ONU.

„Încă o dată, din păcate, vedem că Israelul desfăşoară atacuri nu ca stat, ci ca organizaţie teroristă. Acesta este terorism de stat. Ultimele atacuri digitale [exploziile dispozitivelor de comunicare din Liban] sunt o confirmare foarte clară a acestui lucru”, a declarat el, făcând referire la atacurile de marţea şi miercurea trecute, în care sute de pagere şi walkie-talkie au explodat, făcând zeci de morţi în Liban şi sute de răniţi şi sinistraţi.

„Prin acest atac, Israelul a demonstrat în mod clar că nu îi pasă de civili şi că va încerca cu orice preţ să îşi atingă scopurile meschine”, a declarat Erdogan.

Israelul şi susţinătorii săi au afirmat că a fost vorba de o operaţiune de mare „precizie” care a eliminat membri Hezbollah. Guvernul libanez a declarat că atât copii cât şi trecători au fost ucişi şi răniţi, de asemenea, în atac.

Sâmbătă, Israelul şi-a intensificat foarte clar loviturile aeriene asupra poziţiilor Hezbollah din sudul Libanului. Hezbollah a ripostat cu zeci de rachete în primele ore ale dimineţii de duminică, vizând baza aeriană israeliană Ramat David, la est de Haifa.

Israelul a fost nevoit să închidă toate şcolile şi să interzică adunările publice în zone întinse din nord. Armata israeliană a declarat că în total peste 100 de proiectile au fost lansate din Liban duminică dimineaţa.

Obiectivul declarat al conducerii militare a Israelului în acest moment este de a face nordul suficient de sigur pentru ca oamenii să se poată întoarce permanent la casele lor, dar acest lucru pare încă departe în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor