Marina SUA a fost instruită să se pregătească pentru un război cu China până în 2027

Nava de luptă americană USS Wasp (Wikipedia.org)
Andrew Thornebrooke
23.09.2024

Marina SUA a publicat pe 19 septembrie un nou document strategic axat pe contracararea agresiunii Chinei comuniste în Indo-Pacific.

Documentul cere Marinei să fie „pregătită pentru posibilitatea unui război cu Republica Populară Chineză până în 2027”, subliniind pregătirile Chinei pentru o posibilă invazie a Taiwanului în acelaşi an.

„Marina recunoaşte cu fermitate necesitatea unei forţe mai mari şi mai letale. Până în 2027, Marina va fi mai pregătită pentru o luptă susţinută ca parte a unei forţe comune şi combinate, acordând prioritate Republicii Populare Chineze ca provocare de ritm şi concentrându-se pe activarea ecosistemului comun de luptă”, se arată în documentul intitulat «Planul de navigaţie pentru Marina de luptă a Americii».

Partidul Comunist Chinez, care conduce China ca un stat cu un singur partid, susţine că Taiwanul este o parte a teritoriului său care trebuie să fie unită cu China continentală prin orice mijloace necesare.

Cu toate acestea, Taiwanul este autoguvernat în mod democratic şi nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist Chinez.

Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a ordonat totuşi aripii militare a regimului comunist să se pregătească de război şi să dezvolte capacităţile necesare pentru a invada Taiwanul.

De atunci, regimul s-a angajat într-o campanie de construcţie de nave care durează de mai bine de zece ani, extinzându-şi masiv flota, capacităţile de drone şi arsenalul nuclear.

Cel mai important, pentru un scenariu de invadare a Taiwanului, regimul şi-a lansat, de asemenea, propriile portavioane şi distrugătoare avansate.

Acest lucru reprezintă o problemă pentru Statele Unite, deoarece Marina americană are mult mai puţine nave decât cea chineză şi trebuie să le răspândească mai mult pentru a-şi menţine prezenţa militară globală.

China poate poziţiona marea majoritate a unităţilor sale navale şi de pază de coastă aproape de casă, unde pot primi acoperire din partea unităţilor terestre şi unde este mai uşor să îşi menţină liniile de aprovizionare.

Un raport al Congresului publicat în iulie a constatat că „Armata americană nu dispune atât de capacităţile, cât şi de capacitatea necesară pentru a fi sigură că poate descuraja şi prevala în lupta” împotriva Chinei.

Raportul din iulie afirmă, de asemenea, că este probabil că Beijingul să îşi sporească comportamentul ostil în următorii ani pentru a „normaliza comportamentul ilegal” în jurul Taiwanului, încercând să profite de lipsa capacităţii Statelor Unite de a descuraja un conflict.

Cheia obiectivelor noului document al Marinei este îndeplinirea Proiectului 33, o iniţiativă navală menită să pregătească forţa prin eliminarea întârzierilor în întreţinere, extinderea utilizării sistemelor autonome şi robotice şi creşterea recrutării marinei, printre altele.

„Nu putem manifesta o marină tradiţională mai mare în câţiva ani şi nici nu ne vom baza pe masă fără capacităţile potrivite pentru a câştiga competiţia pentru controlul maritim”, se arată în document.

„Provocările operaţionale pe termen mai scurt ne cer să integrăm capacităţi robotice şi autonome dovedite cât mai curând posibil. Trebuie să facem acest lucru cu accent pe modul în care vom utiliza aceste sisteme în război. Până în 2027, vom integra sisteme robotice şi autonome dovedite pentru a fi utilizate în mod curent de comandanţii care le vor folosi.”

Amploarea sistemelor autonome este doar o parte a puzzle-ului, documentul subliniind că poziţia sumbră a SUA în Indo-Pacific „depăşeşte cu mult dimensiunea flotei Marinei PLA [Armata de Eliberare a Poporului]”.

Documentul notează că forţele comune ale Chinei se dezvoltă într-o forţă de luptă integrată „special concepută pentru a o învinge pe a noastră” şi sunt susţinute de baza industrială masivă a Chinei.

Documentul solicită, de asemenea, Marinei să colaboreze cu Congresul pentru a securiza lanţurile de aprovizionare critice şi prezintă o viziune în care toate cartierele generale ale flotei din cadrul serviciului îşi vor pune la dispoziţie propriile centre de operaţiuni maritime.

Scopul acestei ultime directive este de a se asigura că Marina SUA poate continua să menţină superioritatea în ceea ce priveşte comanda şi controlul, informaţiile militare şi manevrele, chiar şi împotriva unui inamic superior numeric într-o regiune vastă şi distribuită.

„Trebuie să îndeplinim toate obiectivele din acest plan de navigaţie pentru a pune la dispoziţie oamenii şi capacităţile necesare pentru a lupta şi a câştiga astăzi, în 2027 şi după aceea”, se arată în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor