Expert în energetică Watchdog Moldova: Dacă primeşti gaz gratuit sau cu reducere de la Putin, trebuie să-i dai ceva în schimb - libertatea

Sergiu Tofilat (facebook.com / Sergiu Tofilat)
Maria Maevschi
23.09.2024

Kremlinul a încercat mereu să demonstreze că cei care îi sunt prieteni pot primi gaz pe gratis sau la un preţ foarte redus, subliniază expertul în energetică de la Watchdog Moldova, Sergiu Tofilat, în contextul falsurilor multiple de la Moscova venite atât din partea oligarhului fugar Ilan Şor, cât şi a apropiaţilor lui din Republica Moldova, privind majorarea preţurilor la gaz dacă Maia Sandu mai obţine un mandat de preşedintă.

Totuşi, a punctat Tofilat, regiunea transnistreană a Republicii Moldova, de peste 30 de ani, nu plăteşte nimic pentru gaz, iar condiţiile de viaţă acolo nu sunt mai bune decât pe malul drept, din contră, „lumea vine încoace să lucreze fiindcă salariile la noi sunt de trei ori mai mari şi avem potenţial de dezvoltare mai mare. Deci preţul la gaz nu influenţează factorul decisiv pentru bunăstarea cetăţenilor”.

„Dacă primeşti gaz gratuit sau cu reducere de la Putin, trebuie să-i dai ceva în schimb, şi anume libertatea ta, libertatea de a alege. Libertatea nu se vinde. Asta e cel mai de preţ ce avem. Dacă regiunea transnistreană va falimenta, asta demontează mitul lui Putin şi principalul lui argument, cum că dacă prieteneşti cu Rusia, o să trăieşti bine.

Am văzut cu ce s-a terminat Uniunea Sovietică, imediat ce s-au redus preţurile la petrol s-a destrămat URSS. Fix asta îi paşte şi pe cei de pe malul stâng. Se termină gazul gratuit, ei practic falimentează şi intrăm într-o criză umanitară. Noi trebuie să ne gândim cum să le asigurăm oamenilor de acolo condiţii minime de viaţă”, a declarat expertul în energetică în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chişinău.

Presupunând că Tiraspolul nu va mai primi gaz rusesc, Sergiu Tofilat a punctat că problema cea mai mare care va urma, atât pentru cetăţenii din stânga Nistrului, cât şi pentru autorităţile de la Chişinău, vor fi tarifele care vor trebui ridicate de vreo 10-15 ori la gaz şi minim de vreo 5 ori la energia electrică, în timp ce pensiile şi salariile nu vor creşte în aceeaşi proporţie.

„Dacă oamenii nu-şi vor putea plăti facturile, atunci nu am rezolvat nimic. Deci trebuie de calculat de câţi bani va fi nevoie pentru compensaţii, sau nu facem nimic şi acei oameni vor fi nevoiţi să emigreze. E vorba de peste 300 mii de oameni. Dar asta e o oportunitate. Eu în asta văd o oportunitate de a pune capăt acestui diferend transnistrean.

Poziţiile Federaţiei Ruse slăbesc. Rusia slăbeşte pe zi ce trece şi eu sunt optimist şi cred că acest război va fi ultimul cui în sicriul acestui regim totalitar al lui Putin. De aceea eu văd în asta o oportunitate că Moldova poate pune capăt acestui conflict hibrid susţinut de Moscova şi să reintegrăm ţara”, a explicat expertul în energetică.

În contextul în care gazul gratuit livrat Tiraspolului se va termina într-o zi, Tofilat consideră că acum e momentul în care Moldova să elaboreze un plan concret pe paşi în ceea ce ţine de strategia de reintegrare, care să cuprindă toate aspectele. În opinia acestuia, „cea mai mare provocare nici nu vor fi banii. Bani cu siguranţă se vor găsi şi ne vor ajuta partenerii externi, vă daţi seama şi în UE şi în SUA, politicienii pot să prezinte asta ca o realizare a lor, că au contribuit la soluţionarea unui conflict îngheţat”. Principala problemă vor fi cadrele umane, întrucât Chişinăul se confruntă cu această problemă pe malul drept.

Deşi optimist, Sergiu Tofilat a puncta că nu vede „cum Putin să fie gata să cedeze interesele sale în regiunea transnistreană. Dimpotrivă, principalul lui narativ este că ruşii au grijă de conaţionalii lor, ʻruşii nu-i lasă pe ai lorʼ, cum zic ei”.

Dacă Putin va ceda orice control asupra regiunii transnistrene, va demonstra slăbiciune, cea de care se teme cel mai mult în aceste momente, a menţionat expertul în energetică, adăugând că „Putin va găsi o modalitate să aducă gaz în stânga Nistrului, dar asta nu înseamnă că noi la Chişinău trebuie să aşteptăm să vedem ce va face Moscova. Noi trebuie să avem planul nostru şi viitorul este în mâinile noastre. Noi putem singuri decide când să pornim această reintegrare”.

În acest context, Sergiu Tofilat a ţinut să puncteze că Moldova în niciun caz nu trebui, din nou, să cadă în plasa Kremlinului privind reducerile la gaz, amintind aici despre Ucraina care, în 2010, a acceptat o reducere a preţului la gaz cu 30 la sută în schimbul unui acord privind amplasarea flotei ruse în Crimeea până în 2042, după care a urmat 2014, când Crimeea a fost ocupată de ruşi. „A meritat oare reducerea la gaz? Eu cred că nu. Prea scumpă”.

„Noi nu am rămas departe de şantajul lui Putin. A văzut rezultatul alegerilor parlamentare din iulie 2021 când Kremlinul a pierdut controlul majorităţii parlamentare şi au recurs la şantaj. La început de octombrie 2021, Gazprom a ridicat preţul de aproape 3 ori. Imediat Dodon a fost chemat la Moscova, după care a revenit pe 7 octombrie 2021 şi a declarat că vor începe proteste să ceară alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Agenda Moscovei a devenit foarte clară, să ne şantajeze. Am rezistat. Atunci, folosindu-ne de oportunităţi, am plecat de la gazul rusesc”, a conchis Sergiu Tofilat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor