Caz de corupţie în Ucraina. Deputatul fugar arestat în contumacie s-ar afla în România, unde a cerut azil

Deputatul fugar ucrainean, Andriy Odarchenko (Facebook - Andriy Odarchenko)
Redacţia
24.09.2024

Înalta Curte Anticorupţie din Ucraina a decis să confişte cauţiunea de 15 milioane de grivne (362.547 USD) depusă pentru deputatul fugar Andrei Odarcenko şi a emis un mandat de arestare în contumacie, a informat Transparency International Ukraine la 23 septembrie, transmite The New Voice of Ukraine.

Cauţiunea a fost depusă de 18 persoane în noiembrie 2023, permiţându-i lui Odarcenko să fie eliberat din arestul preventiv, se arată în postarea Telegram.

După depunerea cauţiunii, Odarcenko şi-a respectat iniţial obligaţiile procedurale, dar nu s-a prezentat la o audiere programată la 18 septembrie. Procurorul de la Procuratura Specializată Anticorupţie a informat instanţa că deputatul se află probabil în străinătate.

În timpul şedinţei de judecată din 23 septembrie, procurorul a prezentat dovezi conform cărora Odarcenko nu a solicitat asistenţă medicală de la peste 50 de medici şi nu a trecut oficial frontiera ucraineană. Cu toate acestea, procurorul a declarat că Odarcenko se află în prezent în România şi a solicitat azil autorităţilor române de aplicare a legii.

Procuratura Specializată Anticorupţie a declarat că, odată ce Odarcenko este reţinut şi adus la locul de desfăşurare a anchetei preliminare, un judecător de instrucţie va decide cu privire la aplicarea unei restricţii preventive.

Un proiect de rezoluţie pentru excluderea lui Andrei Odarcenko din Comitetul Anticorupţie a fost înregistrat în Rada Supremă, a raportat deputatul Yaroslav Jelezniak la 23 septembrie.

Odarcenko a fost declarat fugar internaţional la 19 septembrie, după ce nu s-a prezentat la o audiere în instanţă.

Cazul lui Andrei Odarcenko

Andrei Odarcenko, membru al partidului Servitorul Poporului, a fost acuzat la 21 noiembrie 2023 că a încercat să îl mituiască pe Mustafa Nayyem, fostul şef al Agenţiei de Stat pentru Restaurarea şi Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina.

Se pare că Odarcenko i-a oferit lui Nayyem o mită în criptomonede. În schimb, lui Nayyem i s-ar fi cerut să ajute la obţinerea de fonduri de la un fond de recuperare a agresiunii ruse pentru renovarea unor clădiri universitare, unde Odarcenko este rector.

Odarcenko a fost arestat, dar eliberat pe cauţiune în valoare de 15 milioane de grivne (362.547 USD) şi a predat paşapoartele sale străine.

Când Odarcenko a fost programat pentru interogatoriu la 18 septembrie 2024, procurorul SAPO a declarat că deputatul a părăsit teritoriul ucrainean. Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina susţine că parlamentarul a ieşit ilegal din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor