Biden se confruntă cu îndoieli tot mai mari din partea democraţilor cu privire la realegerea sa în 2024

Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
03.07.2024

Unii aleşi democraţi loiali preşedintelui Joe Biden au ridicat marţi noi semne de întrebare cu privire la candidatura sa pentru realegerea din 2024, unul dintre ei cerându-i să se retragă, o schimbare după ce mulţi l-au apărat în urma prestaţiei slabe de săptămâna trecută de la dezbatere, potrivit Reuters.

Dacă Biden îşi continuă candidatura la preşedinţie în 2024 - după prestaţia sa ezitantă la dezbaterea împotriva candidatului republican la preşedinţie Donald Trump -, este în mare parte decizia sa, au declarat democraţii şi strategii politici.

În prezent, preşedintele în exerciţiu al SUA se află sub presiune. Unii donatori i-au cerut să se retragă, iar alţi democraţi sunt îngrijoraţi în mod deschis că nu este pregătit să-l învingă pe Trump în noiembrie.

Potrivit unui consilier democrat din Cameră, 25 de membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor se pregătesc să-i ceară lui Biden să se retragă, în cazul în care acesta pare să ezite în zilele următoare.

Un al doilea consilier democrat din Camera Reprezentanţilor a declarat că democraţii moderaţi din districtele competitive - deseori numiţi "frontliners" - au fost asaltaţi cu întrebări în districtele lor în această săptămână.

Un sondaj Reuters/Ipsos efectuat după dezbatere a arătat că unul din trei democraţi crede că Biden ar trebui să renunţe la candidatura sa pentru realegere.

Reprezentantul american Lloyd Doggett a devenit marţi primul democrat din Congres care i-a cerut lui Biden să se retragă din cursa prezidenţială. El a declarat într-un interviu pentru NBC News că speră ca şi alţi legislatori democraţi să-i urmeze exemplul.

"Se pare că barajul s-a rupt", a spus al doilea consilier.

Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a subliniat numeroasele realizări legislative ale lui Biden în timpul unui interviu acordat marţi postului MSNBC, dar a declarat că este legitim să se întrebe dacă performanţa sa la dezbatere a fost un incident izolat sau indică o problemă de sănătate mai serioasă.

"Cred că este o întrebare legitimă de a spune: 'Este acesta un episod sau o afecţiune?' Şi atunci când oamenii pun această întrebare, este legitimă, pentru ambii candidaţi", a menţionat Pelosi.

Imediat după dezbatere, Pelosi îşi manifestase sprijinul ferm.

"Vom îmbrăţişa cu toţii decizia lui Joe Biden de a merge mai departe, datorită dosarului pe care îl are şi a performanţei care va veni cu el", a spus ea atunci.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marţi că Biden nu a avut un "episod", ci doar o noapte proastă.

Întrebată într-un interviu pentru CBS News despre cererea lui Doggett, vicepreşedinta Kamala Harris a declarat: "Joe Biden este candidatul nostru. L-am învins pe Trump o dată şi îl vom învinge. Punct".

Biden, care a vorbit marţi seară la un eveniment de campanie în Virginia fără teleprompter, a pus performanţa sa pe seama lipsei de somn şi a declarat că, de la dezbatere, campania sa a strâns 38 de milioane de dolari.

"Adevărul este că, ştiţi, nu am fost foarte inteligent. Am decis să călătoresc de câteva ori în jurul lumii, trecând prin aproximativ 100 de fusuri orare ... înainte ... de dezbatere. Nu mi-am ascultat echipa, m-am întors şi aproape că am adormit pe scenă. Asta nu este o scuză, dar este o explicaţie", a spus el.

Unii democraţi au sugerat că Biden ar trebui să se gândească la viitorul pe termen lung al partidului.

"Trebuie să fie sincer cu el însuşi. Este decizia lui. Vreau doar să aprecieze în acest moment cât de mult afectează, nu doar cursa sa, ci toate celelalte curse care vor avea loc în noiembrie", a declarat marţi reprezentantul democrat Mike Quigley, un moderat din Illinois.

Reprezentantul american Jim Clyburn, democratul considerat adesea cel care a asigurat nominalizarea lui Biden în cursa prezidenţială din 2020, a declarat marţi pentru MSNBC că ar sprijini-o pe vicepreşedinta Kamala Harris să fie candidatul democrat dacă Biden se retrage.

Reprezentantul Jared Golden, un democrat din Maine, a estimat marţi că Trump va câştiga alegerile, la fel ca şi reprezentanta democrată din statul Washington, Marie Gluesenkamp Perez.

Biden va discuta cu guvernatorii şi congresmenii SUA

Preşedintele şi campania sa se străduiesc să îşi consolideze sprijinul. Biden va avea miercuri o întâlnire virtuală şi personală la Casa Albă cu guvernatorii democraţi şi va vorbi cu congresmenii în această săptămână, au declarat oficialii Casei Albe.

Unul dintre consilierii democraţilor din Camera Reprezentanţilor a declarat că membrii au fost dezamăgiţi de lipsa de informare de până acum.

Doggett a declarat pentru NBC News că a cerut Casei Albe să vorbească personal cu Biden despre apelul său de a renunţa la candidatură, dar nu a primit răspuns.

Campania lui Biden a avut duminică şi luni convorbiri telefonice dificile cu finanţatori importanţi care au pus la îndoială planurile sale de a rămâne în cursă.

Întrebat marţi de ce Biden nu a acordat mai multe interviuri sau conferinţe de presă după ce dezbaterea sa a ridicat semne de întrebare, Jean-Pierre a amintit de vizita sa la un Waffle House din Atlanta în seara dezbaterii şi de interacţiunile ulterioare cu susţinătorii.

Biden este programat să acorde un interviu ABC săptămâna aceasta şi intenţionează să ţină o conferinţă de presă la summitul NATO de săptămâna viitoare. Consilierul democrat din Congres a declarat că interviul acordat ABC este foarte important, congresmenii urmărind să vadă dacă Biden poate face faţă întrebărilor rapide şi nu doar apariţiilor orchestrate de campanie.

Între timp, campania lui Biden a declarat că, împreună cu aliaţii săi democraţi, a strâns 264 de milioane de dolari în al doilea trimestru, inclusiv 127 de milioane de dolari în iunie şi o strângere de fonduri "la nivel local" record în ziua dezbaterii lui Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor