Biden a revocat anul acesta 8 licenţe pentru Huawei din China [Documente]

Huawei (Epoch Times România)
Redacţia
03.07.2024

Administraţia Biden a revocat în acest an opt licenţe care au permis unor companii să expedieze bunuri către gigantul chinez Huawei, producător de echipamente de telecomunicaţii, potrivit unui document raportat pentru prima dată de Reuters, în încercarea de a exercita presiuni asupra companiei în plină revenire.

Departamentul Comerţului, care supraveghează politica de export a SUA, a declarat în luna mai că a revocat "anumite" licenţe, după cum a raportat pentru prima dată Reuters, dar nu a specificat numele sau numărul furnizorilor care au fost afectaţi. Licenţele pentru Qualcomm (QCOM.O) şi Intel (INTC.O) au fost printre cele revocate, a raportat Reuters la acea vreme.

"De la începutul anului 2024, (Departamentul Comerţului) a revocat opt licenţe suplimentare care implică Huawei", a declarat agenţia într-un document pregătit ca răspuns la o anchetă a congresmanului republican Michael McCaul.

Conform documentului, aprobările de licenţe pentru Huawei includ "echipamente de exerciţii fizice şi mobilier de birou şi componente de tehnologie redusă pentru articole de consum de masă, cum ar fi touchpad şi senzori de ecran tactil pentru tablete", care sunt disponibile pe scară largă în China din surse chineze şi străine, a declarat Departamentul Comerţului.

Huawei (HWT.UL) şi Qualcomm nu au răspuns la solicitările de comentarii. Intel a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, care este prezidată de McCaul, a declarat că a primit datele marţi şi le analizează.

Detaliile aduc o nouă lumină asupra măsurilor pe care administraţia Biden le ia pentru a contracara Huawei, în timp ce compania a început să se redreseze în ciuda eforturilor Washingtonului de a o bloca pe motive de securitate naţională. Huawei a negat că reprezintă un risc de securitate.

Aceste informaţii vin, de asemenea, pe fondul presiunilor exercitate de republicanii liniei dure împotriva Chinei din Congres pentru a pedepsi compania, care a şocat industria în august anul trecut cu un nou telefon alimentat de un cip sofisticat fabricat de producătorul chinez de cipuri SMIC (0981.HK), în ciuda restricţiilor de export impuse de SUA ambelor companii.

Telefonul a contribuit la creşterea vânzărilor de smartphone-uri Huawei cu 64% de la an la an în primele şase săptămâni din 2024, potrivit firmei de cercetare Counterpoint. Afacerea sa cu componente pentru maşini inteligente a contribuit, de asemenea, la revenirea Huawei, compania înregistrând în 2023 cea mai rapidă creştere a veniturilor din ultimii patru ani.

Huawei a fost inclusă pe o listă de restricţii comerciale a SUA în 2019, pe fondul temerilor că ar putea spiona americanii. Adăugarea pe listă înseamnă că furnizorii companiei trebuie să solicite o licenţă specială, dificil de obţinut, înainte de a efectua livrări.

Cu toate acestea, furnizorii Huawei au primit licenţe în valoare de miliarde de dolari pentru a vinde bunuri şi tehnologie Huawei, datorită unei politici introduse de administraţia Trump care a permis un flux mult mai larg de articole către firmă decât este tipic pentru o companie listată ca entitate.

Rezumatul mai menţionează, de asemenea, că, în perioada 2018-2023, agenţia a aprobat licenţe în valoare de 335 de miliarde USD dintr-un total de cereri în valoare de 880 de miliarde USD care solicitau permisiunea de a vinde către părţile chineze de pe lista entităţilor. Dintre aceste aprobări, o valoare de 222 de miliarde USD a fost acordată în 2021, primul an de mandat al lui Biden, din 560 de miliarde USD de cereri primite în acel an, a adăugat agenţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor