Beijingul este neputincios: Acţiunile chinezeşti, în cădere liberă după ce Trump a ameninţat cu taxe vamale de 60%

Investitori la bursa din Beijing (Peter Parks/AFP via Getty Images)
D.B.
05.02.2024

Revenirea temporară a acţiunilor chinezeşti de săptămâna trecută - după ce Beijingul a făcut totul în afară de a lansa o bazooka de stimulare fiscală de mai multe trilioane de dolari - este doar o amintire, iar în timp ce pieţele asiatice se deschid pentru tranzacţionare în această săptămână, pieţele chinezeşti se prăbuşesc, Shanghai Composite scăzând cu până la 3.1% până la un nou minim al ultimilor cinci ani [...] în timp ce indicele mai larg CSI 1.000 este, de asemenea, în cădere liberă şi, de asemenea, pe cale de a retesta minimele din 2018, cu până la 990 de companii din cele 1000 ale indicelui pe roşu.

Pentru a pune în context ultima prăbuşire, capitalizarea pieţei chineze a scăzut cu puţin peste 1.000 de miliarde de dolari în decurs de 13 zile de tranzacţionare, ceea ce a dus valoarea totală a acţiunilor naţiunii sub 8.000 de miliarde de dolari vineri, de la puţin peste 9.000 de miliarde de dolari pe 16 ianuarie, în condiţiile în care agitaţia autorităţilor cu privire la scăderile acţiunilor a concentrat pur şi simplu minţile investitorilor asupra lipsei aparente de soluţii pentru această scădere.

Au existat mai mulţi catalizatori pentru prăbuşire, în primul rând pare să fie faptul că Trump va impune un tarif vamal de peste 60% pentru bunurile chinezeşti dacă va fi ales, semnalând un ton din ce în ce mai dur împotriva principalului furnizor de bunuri al SUA.

În cadrul unui interviu acordat la Fox News, Trump a fost întrebat despre un raport al Washington Post potrivit căruia ar avea în vedere un tarif fix de 60% pentru importurile de bunuri chinezeşti; răspunsul lui Trump: "nu, aş spune că poate va fi mai mult de atât". Raportul Bezos Post din 27 ianuarie a declanşat acoperiri valutare din partea traderilor care se pregăteau pentru orice turbulenţe pe piaţă pe care le-ar putea declanşa politicile sub o a doua preşedinţie Trump.

Trump, care în prezent are un avans solid în faţa lui Biden şi care se profilează ca favorit pentru a câştiga alegerile din noiembrie 2024, a respins criticile potrivit cărora aceste mişcări ar putea declanşa un război comercial, spunând că "s-a descurcat foarte bine cu China cu totul" în timpul preşedinţiei sale.

Statele Unite au impus mai multe runde de tarife vamale pentru bunurile chinezeşti în timpul administraţiei Trump, "însumând o creştere a taxelor de 80 de miliarde de dolari pentru importuri în valoare de 380 de miliarde de dolari", potrivit Tax Foundation, un grup de cercetare cu sediul la Washington. China a ripostat cu tarife la importurile de bunuri americane.

În timp ce Trump era probabil convenţional, investitorii chinezi nu au văzut lucrurile aşa, iar acţiunile chinezeşti au scăzut la noi minime de mai mulţi ani, după ultima dezamăgire a Beijingului, care s-a angajat din nou să stabilizeze pieţele după ce acţiunile s-au scufundat vineri la minimul ultimilor cinci ani în cadrul unor tranzacţii haotice, fără a oferi niciun fel de precizări cu privire la modul în care intenţionează să pună capăt vânzării neîncetate care a şters peste 6.000 de miliarde de dolari din valoare şi a afectat încrederea în cea de-a doua economie ca mărime din lume.

Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China a promis duminică să prevină fluctuaţiile anormale, afirmând că va direcţiona mai multe fonduri pe termen mediu şi lung pe piaţă şi va lua măsuri drastice împotriva activităţilor ilegale, inclusiv a vânzărilor în lipsă rău intenţionate şi a tranzacţiilor cu informaţii privilegiate. Scurta declaraţie a fost făcută în urma unei prăbuşiri bruşte de până la 3,4% a indicelui de referinţă CSI 300 vineri - şi a unei revărsări de frustrare pe reţelele de socializare a investitorilor individuali cu doar câteva zile înainte ca familiile din întreaga ţară să se adune pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc.

"Declaraţia a încercat să stabilizeze sentimentul investitorilor, dar nu a atins problemele fundamentale, inclusiv lipsa de încredere şi incertitudinea economică uriaşă. Aceste probleme sunt cauzele fluctuaţiei anormale a pieţei", a declarat Shen Meng, director la banca de investiţii Chanson & Co.

În timp ce autorităţile au luat măsuri fragmentate pentru a sprijini economia şi pieţele în ultimele luni şi au discutat despre un potenţial fond de stabilizare a acţiunilor, acestea nu au anunţat încă nicio măsură majoră pentru a stopa vânzarea. Datele economice slabe, tensiunile geopolitice cu SUA, agravarea crizei imobiliare şi o represiune opacă a sectorului financiar au cântărit asupra sentimentului investitorilor.

După cum s-a raportat săptămâna trecută, indicele CSI 300 din China a scăzut cu 6,3% în ianuarie, un record pentru a şasea lună consecutivă de pierderi. Acţiunile s-au redresat apoi pentru scurt timp spre sfârşitul lunii, după ce Bloomberg a raportat că autorităţile încearcă să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de yuani (278 de miliarde USD) pentru un fond de stabilizare, dar de atunci piaţa şi-a reluat declinul, atingând cel mai scăzut nivel din ianuarie 2019, deoarece, încă o dată, balivernele de încercare de la Beijing a fost doar atât, şi nimic mai mult.

Între timp, tâmpeniile şi minciunile mediatice au continuat, iar în weekend, cotidianul 21st Century Business Herald a raportat că autorităţile ar trebui să înfiinţeze un fond de stabilizare cât mai curând posibil pentru a stimula încrederea pieţei, cu scopul de a ajunge la o dimensiune de 10 trilioane de yuani sau mai mult. Urmează ca promisiunile să fie de 100 de trilioane, apoi de 1 cvadrilion, numai că până atunci SHCOMP va ajunge la 0.

Între timp, ca un semn al exasperării unor investitori, mii de persoane s-au adunat pe un cont de socializare al ambasadei SUA la Beijing pentru a-şi exprima frustrările legate de economie şi de scăderea preţurilor acţiunilor.

În secţiunea de comentarii a unei postări de pe Weibo a ambasadei, aproximativ 53.000 de utilizatori au adăugat comentarii până sâmbătă seară, obţinând peste 300.000 de aprecieri. Utilizatorii de internet din China se străduiesc adesea să găsească un loc în care să îşi exprime nemulţumirile cu privire la economie sau la performanţele guvernului, conturile oficiale ale agenţiilor de stat sau ale mass-mediei chinezeşti dezactivând de obicei funcţia de comentarii sau afişând doar reacţii selectate.

În cele din urmă, rezultatul este unul clar: fie Beijingul va asista neputincios la revolta pe străzi a unui miliard de chinezi furioşi, în timp ce piaţa imobiliară şi cea de capital se vor prăbuşi - şi abia atunci, după ce nenumăraţi oameni vor muri, va injecta trilioane de dolari în economie, fie cineva de la Beijing îşi va veni în fire şi va face acest lucru înainte să se ajungă la vreo revoltă sângeroasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor