Armata israeliană anunţă o "pauză tactică", zilnic, în sudul Fâşiei Gaza pentru a permite intrarea ajutoarelor

Tancuri israeliene în Gaza (Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

Armata israeliană a anunţat că va respecta zilnic o "pauză tactică", limitată de-a lungul unuia dintre principalele drumuri din Fâşia Gaza, pentru a permite livrarea unor cantităţi sporite de ajutor umanitar, în condiţiile în care agenţiile ONU au suspendat livrările de pe un debarcader construit de SUA, relatează The Guardian.

Cu toate acestea, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au adăugat că această pauză nu trebuie privită ca o "încetare a ostilităţilor în sudul Fâşiei Gaza".

Anunţul a fost făcut în timp ce IDF a dezvăluit, sâmbătă, moartea a încă trei soldaţi, ajungând la un total de 11, dintre care opt au fost ucişi într-un atac asupra vehiculului lor blindat de transport de trupe în oraşul Rafah din sudul ţării.

Pauza tactică, declarată în momentul în care musulmanii din întreaga lume au început sărbătoarea Sacrificiului - Eid al-Adha, are loc în contextul în care situaţia umanitară catastrofală din Gaza, după opt luni de război, este din nou în centrul atenţiei.

Pauza limitată a fost luată în urma discuţiilor cu Egiptul şi a presiunii exercitate de SUA pentru a creşte fluxul de ajutor umanitar în Gaza.

"Salutăm acest anunţ", a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

El a adăugat însă că "acest lucru nu s-a concretizat încă în mai multe ajutoare care să ajungă la persoanele aflate în nevoie".

"Sperăm că acest lucru va conduce la noi măsuri concrete din partea Israelului pentru a aborda problemele de lungă durată care împiedică un răspuns umanitar semnificativ în Gaza", a menţionat Laerke.

IDF a declarat că pauza va începe în zona Rafah la ora 8:00 şi va rămâne în vigoare până la ora 19:00 de-a lungul drumului principal Salah al-Din, pentru a permite camioanelor cu ajutoare să tranziteze între punctul de trecere Kerem Shalom din Israel. Pauza, coordonată cu ONU şi agenţiile internaţionale de ajutor, va avea loc în fiecare zi până la noi ordine, a adăugat IDF.

Decizia a fost imediat condamnată de ministrul israelian de extremă dreapta pentru securitate naţională, Itamar Ben-Gvir.

"Persoana care a decis o 'pauză tactică' în special pentru livrarea de ajutor umanitar în timp ce cei mai buni dintre soldaţii noştri sunt ucişi în luptă este un prost şi un imbecil care nu trebuie să rămână în funcţie", a afirmat el.

Punctul de trecere s-a confruntat cu un blocaj de când trupele terestre israeliene s-au instalat în Rafah la începutul lunii mai.

Moartea soldaţilor israelieni survine în contextul în care există tot mai multe dovezi că luptătorii Hamas din Gaza au trecut de la schimburi de focuri cu trupele israeliene la tactici de insurgenţă. Luptătorii au minat clădiri cu explozibili şi au folosit dispozitive explozive improvizate (Improvised Explosive Devices / IED) puternice şi atacuri de tip "loveşte şi fugi" cu grenade propulsate de rachete şi rachete antitanc.

Pierderile, printre cele mai grele suferite de armata israeliană de când a început ofensiva terestră în Gaza, la 27 octombrie, ar putea alimenta apelurile tot mai numeroase pentru încetarea focului şi să sporească furia publicului israelian în legătură cu scutirile ultraortodocşilor de la armată.

Sâmbătă seară, zeci de mii de israelieni au manifestat la Tel Aviv cerând încetarea focului, începând ceea ce au declarat că va fi o săptămână de acţiuni împotriva guvernului lui Benjamin Netanyahu.

Cel puţin 19 palestinieni au fost ucişi sâmbătă în atacuri israeliene în Gaza. Cel puţin 37.296 de persoane au fost ucise de la începutul ofensivei israeliene asupra teritoriului, iar alte mii de persoane ar fi îngropate sub dărâmături şi zeci de mii de răniţi.

Ofensiva militară de opt luni a Israelului împotriva grupării Hamas a aruncat Gaza într-o criză umanitară, ONU raportând că există foamete generalizată, sute de mii de oameni fiind pragul foametei, deoarece Israelul a blocat livrarea de ajutoare şi a întrerupt aprovizionarea cu apă. Comunitatea internaţională a îndemnat Israelul să permită intrarea mai multor ajutoare.

Între 6 mai şi 6 iunie, ONU a primit în medie 68 de camioane cu ajutoare pe zi, potrivit cifrelor OCHA. Numărul a scăzut de la 168 de camioane pe zi în aprilie şi este cu mult sub cele 500 de camioane pe zi despre care grupurile de ajutor spun că sunt necesare.

Fluxul de ajutoare în sudul Fâşiei Gaza a scăzut în timp ce nevoia umanitară a crescut. Peste 1 milion de palestinieni, dintre care mulţi fuseseră deja strămutaţi, au fugit din Rafah după invazie, înghesuindu-se în alte părţi din sudul şi centrul Gaza.

Cogat, organismul militar israelian care supraveghează distribuirea ajutoarelor în Gaza, susţine că nu există restricţii la intrarea camioanelor. Acesta afirmă că peste 8.600 de camioane de toate tipurile, atât de ajutor, cât şi comerciale, au intrat în Gaza prin toate punctele de trecere între 2 mai şi 13 iunie, în medie 201 pe zi. Dar o mare parte din aceste ajutoare staţionează la punctele de trecere şi nu au ajuns la destinaţia finală.

Nu a fost imediat clar dacă armata va asigura securitatea pentru a proteja camioanele cu ajutoare în timp ce se deplasează pe autostradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor