Armata americană vizează situri radar ale rebelilor Houthi, după dispariţia unui marinar de pe un vas comercial

Navă comercială atacată de rebelii Houthi, scufundându-se în Marea Roşie (Screenshot)
Redacţia
16.06.2024

Forţele armate americane au lansat o serie de atacuri asupra siturilor radar controlate de rebelii yemeniţi Houthi, după dispariţia unui marinar de pe un vas comercial şi incendierea navei pe care acesta se afla, în urma unui atac recent al rebelilor asupra transportului maritim în coridorul crucial al Mării Roşii, au declarat autorităţile sâmbătă.

Aceste atacuri au loc în contextul în care Marina americană se confruntă cu cele mai intense lupte de la al Doilea Război Mondial, încercând să contracareze campania Houthi – atacuri pe care rebelii le justifică drept reacţie împotriva războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza. Cu toate acestea, rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, atacă frecvent nave şi marinari care nu au legătură cu acest conflict, perturbând semnificativ traficul maritim printr-un coridor esenţial pentru transportul de mărfuri şi energie între Asia, Europa şi Orientul Mijlociu.

Comandamentul Central al Armatei SUA a declarat că atacurile au distrus şapte situri radar controlate de gruparea Houthi. Totuşi, nu a oferit detalii despre modul în care au fost distruse aceste situri.

"Aceste radare permit Houthi să atace nave maritime şi să pericliteze transportul comercial", a menţionat Comandamentul Central într-un comunicat citat de AP News.

În plus, SUA a distrus două ambarcaţiuni cu drone încărcate cu bombe în Marea Roşie şi o dronă lansată de Houthi deasupra căii navigabile, conform aceleiaşi surse.

Rebelii Houthi, care controlează capitala Yemenului, Sanaa, din 2014, nu au recunoscut atacurile şi nici pierderile suferite de la începutul atacurilor aeriene americane împotriva lor.

Comandamentul Central a raportat că un marinar comercial de pe nava Tutor, un vrachier sub pavilion liberian deţinut de greci, a dispărut după un atac al Houthi de miercuri, în care a fost folosită o navă dronă purtătoare de bombe.

"Echipajul a abandonat nava şi a fost salvat de USS Philippine Sea şi de forţele partenere. Tutor rămâne în Marea Roşie şi ia apă încet", a transmis Comandamentul Central.

Centrul de operaţiuni comerciale maritime din Regatul Unit a declarat sâmbătă după-amiază că Tutor încă arde şi se scufundă.

Marinarul dispărut este de origine filipineză, potrivit Agenţiei de ştiri filipineze de stat, care l-a citat pe secretarul pentru lucrătorii migranţi, Hans Leo Cacdac. El a menţionat că majoritatea celor 22 de membri ai echipajului de pe Tutor sunt din Filipine.

"Încercăm să dăm de urma marinarului dispărut şi ne rugăm să îl găsim", a declarat el vineri seară.

De asemenea, sâmbătă, Comandamentul Central a raportat că nava M/V Anna Meta a salvat echipajul de pe cargoul M/V Verbena, care a fost lovit joi în Golful Aden, în două atacuri separate cu rachete ale Houthi.

Echipajul a abandonat nava după ce nu a reuşit să controleze incendiile de la bord. Un marinar a fost grav rănit.

CENTCOM a menţionat că Verbena este un vrachier sub pavilion Palau, deţinut de ucraineni şi operat de polonezi, care se îndrepta spre Italia, transportând lemn, după ce a acostat în Malaezia.

Context

Rebelii Houthi au lansat peste 50 de atacuri asupra transportului maritim, ucigând trei marinari, capturând o navă şi scufundând alta din noiembrie, conform Administraţiei Maritime a SUA. O campanie de atacuri aeriene conduse de SUA îi vizează pe rebelii Houthi din ianuarie, inclusiv un val de lovituri pe 30 mai care a ucis cel puţin 16 persoane şi a rănit alte 42, potrivit rebelilor.

Conflictul din Fâşia Gaza a dus la moartea a peste 37.000 de palestinieni, conform oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza, iar sute de persoane au fost ucise în operaţiuni israeliene în Cisiordania. Acesta a început după ce militanţii conduşi de Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând ostatici circa 250.

"Houthi pretind că acţionează în numele palestinienilor din Gaza, dar vizează şi ameninţă vieţile cetăţenilor din alte ţări, fără legătură cu conflictul din Gaza. Ameninţarea constantă asupra comerţului internaţional cauzată de Houthi îngreunează, de fapt, furnizarea de asistenţă atât de necesară pentru populaţia din Yemen şi Gaza", a declarat Comandamentul Central.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor