Apele Române, privind deversarea de petrol din Serbia: Nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară
Nu există risc de poluare pe Dunăre, la intrarea în ţară, ca urmare a poluării cu petrol înregistrată în zona unei localităţi din Serbia, a transmis, miercuri, Administraţia Naţională “Apele Române”.
“Conform ultimelor informaţii primite de România de la partea sârbă, nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în ţară. În urma intervenţiei echipelor sârbe, riscul de poluare a Dunării în zona Belgradului (aflat la o distanţă de 105 de km de Baziaş) a fost îndepărtat”, a precizat ANAR într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Aproximativ 35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la km 1287 (la 219 de km de graniţa României), a anunţat ANAR, adăugând că informaţiile au fost primite marţi, în baza unui acord bilateral România-Serbia.
“Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în ţară. Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, a menţionat ANAR.
Potrivit instituţiei, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.
“Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată”, se mai arată în comunicatul ANAR.
Totodată, adaugă ANAR, echipele de la Apele Române Banat - Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin au început monitorizarea apelor Dunării, în secţiunea Baziaş, fiind pregătite să acţioneze cu material de tip spill sorb dacă unda de poluare va ajunge în România.