"Am scris adevărul, deşi amar" - Jurnalist rus a primit opt ani de închisoare pentru relatările sale privind războiul din Ucraina

Un bărbat merge pe lângă bicicleta sa printre dărâmături şi vehicule militare ruseşti distruse în oraşul ucrainean Bucea, 6 aprilie 2022 (Getty Images)
Redacţia
01.09.2024

Un jurnalist rus a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce ziarul său a relatat despre atacurile Rusiei asupra civililor din Ucraina, a declarat un grup pentru drepturile omului.

Procurorii unui tribunal din oraşul siberian Gorno-Altaysk l-au condamnat pe Serghei Mihailov la închisoare pentru "răspândirea de informaţii false" despre armata rusă, motivată de "ură politică", relatează The Independent, citând un raport Net Freedoms Project.

Jurnalistul, în vârstă de 48 de ani, editor la ziarul local Listok (sau Leaflet), a fost arestat în 2022, lângă Moscova, pentru că a postat pe canalul Telegram şi pe site-ul web al publicaţiei despre ororile din oraşele ucrainene Bucea şi Mariupol.

Masacrele civililor din aceste două localităţi au fost bine documentate, cu dovezi de execuţii sumare şi acuzaţii de crime de război.

Criticarea războiului din Ucraina a devenit infracţiune penală în Rusia, în temeiul unei noi legi adoptate la doar câteva zile după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a ţării vecine în februarie 2022.

Mai mult de 1.000 de persoane au fost implicate în dosare penale din cauza poziţiei lor împotriva războiului de la intrarea în vigoare a legii, a declarat OVD-Info, unul dintre cele mai importante grupuri de apărare a drepturilor omului din Rusia care urmăreşte arestările politice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, la momentul introducerii legii, că aceasta este "urgent necesară din cauza războiului informaţional fără precedent dus împotriva ţării noastre".

Mihailov a negat mereu orice infracţiune şi a fost citat de postul de ştiri independent rus Meduza, afirmând că a scris întotdeauna ceea ce consideră "a fi adevărul, deşi amar".

În declaraţia sa finală în instanţă, el a afirmat că "scopul publicaţiilor este de a dezvălui concetăţenilor mei adevărul" despre război şi de a-i "proteja de minciunile sofisticate ale propagandei de stat ruse".

Într-un discurs rostit în faţa instanţei la începutul acestei săptămâni, Mihailov şi-a apărat reportajul şi a declarat că naraţiunea rusă de a numi conducerea ucraineană "fascistă" a "creat un întreg univers virtual în spaţiul informaţional, iar această ceaţă a devenit din ce în ce mai puternică".

Într-un clip audio al discursului, publicat de Listok pe social media, Mihailov a fost auzit spunând: "Publicaţiile mele erau îndreptate împotriva acestei ceţe, astfel încât cititorii mei să nu fie seduşi de minciuni, să nu ia parte la conflicte armate, să nu devină criminali şi victime şi să nu facă rău poporului ucrainean înfrăţit".

Dincolo de pedeapsa cu închisoarea, instanţa a dispus ca lui Mihailov să i se interzică să lucreze în jurnalism timp de patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor