Alexandru Tănase: Aderarea RM la UE, ultimul tren de extindere şi şansa istorică de a părăsi zona de influenţă a Rusiei

Rusia şi-a activat agenţii de influenţă din Găgăuzia acaparată de fugarul Ilan Şor prin atac raider. Altfel nu-mi explic cum "o maseuză din Comrat" a ajuns în funcţia de başcană, a comentat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.
Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chişinău (facebook.com / Alexandru Tănase)
Maria Maevschi
17.06.2024

Este pentru prima dată când Republica Moldova asistă la un astfel de mesaj în debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestuia an, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău, Alexandru Tănase, avocat şi fost ministru al Justiţiei, făcând referire la declaraţia emisă de Departamentul de Stat de la Washington, împreună cu Marea Britanie şi Canada, potrivit căreia Rusia a pus la cale un complot menit să influenţeze rezultatul alegerilor şi să incite la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova ar pierde.

"Cu certitudine, se întâmplă ceva grav. Federaţia Rusă în toţi aceşti 30 de ani de independenţă, mereu a încercat şi s-a implicat deschis şi impardonabil în procesul electoral pentru a putea să-şi instaleze la Chişinău o guvernare loială. Intervenţiile au fost de diferite genuri. În fiecare ciclu electoral apăreau fotografii ale lui Putin, ba cu Greceanîi, apoi cu ex-preşedintele Dodon, mai nou şi cu fosta ʻmaseuză de la Comratʼ [Evghenia Guţul] care actualmente este creionată ca lidera opoziţiei din Chişinău, ceea ce sună foarte ridicol.

Cel mai probabil, serviciile de intelligence din aceste trei state deţin o serie de informaţii care le permit să concluzioneze că se pregăteşte ceva, mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzie de bani, sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradiţional. Nu este exclus că Moscova acum, în toi de război, când nu mai este necesar să mai respecte niciun fel de aparenţe, ar putea să recurgă la instigarea unei insurecţii la Chişinău", a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.

În opinia acestuia, ţinta va fi cel mai probabil referendumul, deşi se poate afirma cu certitudine că întreaga campanie va fi construită în jurul acestui subiect. Nu va fi atacată preşedinta Maia Sandu, consideră fostul ministru al Justiţiei, specificând că va fi atacată însăşi ideea referendumului pentru a-l compromite şi pentru ca ulterior mesajele să ricoşeze spre candidatul cu cele mai mari şanse la acest moment.

Mai mult decât atât, fostul preşedinte al CC consideră că cel mai important instrument pe care îl pot folosi autorităţile acum este controlul asupra resurselor financiare care vin în Republica Moldova, prin intermediul oamenilor plătiţi de oligarhul fugar Ilan Şor protejat de Moscova şi care ulterior ar putea fi utilizaţi pentru finanţarea acelor acţiuni de destabilizare, aşa-numitele proteste.

„Nu este exclus că Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a folosi coloana a cincea de la Chişinău, inclusiv agenţii de influenţă care sunt infiltraţi în mai multe partide pentru a compromite în general parcursul european al Republicii Moldova, sau cumva de a determina autorităţile moldoveneşti să reacţioneze în forţă sau să recurgă la anumite acţiuni inadecvate cum ar fi eliminarea din campanie electorală a unui viitor concurent.

Cred că în cazul de faţă, puterea de stat trebui să gestioneze lucrurile cu foarte multă inteligenţă şi prudenţă şi să încerce să contracareze în faşă orice acţiune care ar putea cumva distorsiona procesul electoral, sau influenţa într-o manieră ilegală opţiunea alegătorilor”, a punctat avocatul Alexandru Tănase.

În ceea ce-l priveşte pe fugarul Ilan Şor, Tănase consideră că acesta „a acaparat printr-un atac raider puterea din autonomia teritorială găgăuză”, referindu-se la finanţarea şi suportul pe care i l-a oferit Evgheniei Guţul pentru a ocupa fotoliul de başcană şi demonstra fidelitate Rusiei.

„Ceea ce s-a întâmpla în UTA Găgăuzia în ultimii 7-8 ani a fost o acaparare ostilă a puterii de stat prin diferite instrumente. Pe de o parte s-au utilizat instrumente de corupţie care ţine de cumpărarea alegătorilor, însoţită de propagandă electorală de la Kremlin.

Mai mult decât atât, Rusia şi-a activat agenţii de influenţă în regiune, pe care îi controlează de mai mulţi ani de zile, pentru a transmite diferite mesaje şi a determina o anumită opţiune de vot. Altfel nu poate fi explicat cum ʻo maseuză din Comratʼ, pe care nu o cunoştea nimeni în UTA Găgăuzia, a ajuns să fie înscăunată în funcţia de başcan”, a punctat Tănase.

Referindu-se la grupul criminal Şor, considerat a fi vârful de lance în procesul de destabilizare a Republicii Moldova în favoarea Rusiei, fostul ministrul al Justiţiei a menţionat că acest grup are un rol în toată această ecuaţie, dar mai periculoşi sunt cei care aparent încearcă să sprijine cursul european, să-şi camufleze intenţiile cu mesaje pro-europene, dar care după preluarea puterii ar avea misiunea de a deturna/suspenda parcursul european al ţării.

„Trebuie să înţelegem că de fapt Rusia are două ţinte strategice în această situaţie: blocarea oricăror încercări de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, pentru a o menţine în orbita sa până vor fi capabili să o anexeze deschis aşa cum au încercat să o facă în cazul Ucrainei; crearea unui nou focar de tensiune la frontiera de vest a Ucrainei, de a decupla cumva Republica Moldova din această ecuaţie pentru a nu permite nici refugiaţilor ucraineni să părăsească teritoriul, şi a folosi ulterior vocea Republicii Moldova să lanseze mesaje anti-ucrainene”, a comentat fostul judecător CC.

Acesta consideră că falşii pro-europeni care încearcă să facă astfel de jocuri trebuie să înţeleagă că „de fapt ei îşi asumă o responsabilitate istorică faţă de generaţiile viitoare. În cazul în care Republica Moldova nu va prinde acest ultim tren de extindere, nu cred că vor mai exista şi altele, deci riscăm să rămânem în această zonă gri a mizeriei, incertitudinii, corupţiei, din care nu ne vom mai desprinde niciodată. Istoria ne oferă o şansă cu adevărat unică de a părăsi pentru mult timp înainte această zonă de influenţă a Federaţiei Ruse în care suntem prinşi în ultimii 250 de ani şi a ne arăta lumii occidentale care ar garanta un alt viitor cetăţenilor ţării noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor