AIEA în alertă: Un bombardament rusesc a distrus staţia de monitorizare a radiaţiilor de la centrala nucleară Zaporojie

Un soldat rus stă de pază în faţa centralei nucleare Zaporojie (Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

Bombardamentele şi incendiile din apropierea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), ocupată de Rusia, au distrus recent o staţie externă de monitorizare a radiaţiilor, a raportat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) la 27 iunie, potrivit The Kyiv Independent.

Personalul de la centrala nucleară ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa care se află sub ocupaţie rusă din martie 2022, a informat experţii AIEA că centrala a pierdut, luni 24 iunie, legătura cu staţia de monitorizare a radiaţiilor, situată la 16 kilometri sud-vest de instalaţia principală. Pierderea staţiei limitează şi mai mult capacitatea externă a centralei de a detecta eliberarea de radiaţii în caz de urgenţă.

"Funcţionarea echipamentelor externe de monitorizare a radiaţiilor este o parte esenţială a securităţii nucleare în întreaga lume. Aceste sisteme sunt importante pentru monitorizarea continuă a nivelurilor de radiaţii şi, în caz de urgenţă, pentru evaluarea rapidă a impactului radiologic actual şi potenţial şi a acţiunilor de protecţie care ar putea fi necesare", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA au declarat că nu au putut să viziteze staţia de monitorizare din afara amplasamentului pentru a confirma daunele raportate, din cauza luptelor continue din zonă.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Moscova că utilizează centrala ca punct de lansare pentru atacuri cu drone şi artilerie pe malul opus al râului Nipru, controlat de Ucraina, ceea ce a condus la riscuri sporite de securitate nucleară.

Potrivit AIEA, mai multe staţii de monitorizare a radiaţiilor pe o rază de 30 de kilometri de centrala nucleară Zaporojie au suferit avarii şi au rămas nefuncţionale pe perioade diferite de când Rusia a lansat invazia la scară largă în 2022. Patru staţii din cele 14 de dinainte de război sunt indisponibile.

"Pierderea unei staţii de monitorizare a radiaţiilor nu are un impact direct asupra siguranţei la ZNPP, dar face parte dintr-o erodare continuă a unei serii de măsuri de siguranţă în timpul războiului care rămâne o sursă profundă de îngrijorare", a declarat Grossi.

Echipele de monitorizare ale AIEA se află la centrala nucleară ocupată prin rotaţie din septembrie 2022, însă autorităţile ruse refuză în continuare accesul deplin al inspectorilor AIEA la centrală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor