"Acum Nicuşor Dan s-a transformat, practic, în broker de voturi" - Dezbatere despre strategia primarului general înainte de alegeri

Nicuşor Dan
Andrei Pricopie
17.10.2024

Strategia primarului general Nicuşor Dan, care îşi impune într-o manieră inedită agenda pentru Capitală înainte de alegerile care bat la uşă, a fost dezbătută în emisiunea "Politica zilei", realizată de jurnalista Ioana Constantin.

Jurnalistă: Hai să vorbim despre Bucureşti, pentru ca la Bucureşti se întâmplă şi aici un referendum pe 24 noiembrie la primul tur de scrutin, iar Nicuşor Dan s-a întâlnit cu Lasconi, cu Ciucă, cu Orban, practic cu prezidenţiabilii pentru care a semnat, care îl susţin cu referendumul, dar nu ştim cu cine votează Nicuşor Dan. Oana Ţoiu, Nicuşor Dan are 20 de puncte pentru Bucureşti pe care le prezintă prezidenţiabililor. Cum vă poziţionaţi?

Oana Ţoiu (USR): Aici poziţionarea noastră de 10 ani alături de Nicuşor Dan e clară în ceea ce priveşte lista celor 20 de puncte deja. Acum, în timp ce vorbesc cu dumneavoastră în direct, sunt depuse primele legi din pachetul de legi care să susţină acele reforme.

De exemplu, dreptul extins al organizaţiilor non-guvernamentale de a ataca în instanţă proiecte pe care le consideră ilegale în zona de dezvoltare urbană, mutarea dreptului de autorizaţii de construcţii doar la Primăria Generală ca să nu avem şapte diviziuni diferite şi acest haos pe alocuri - este un model care se aplică în toate celelalte capitale europene care au subdiviziuni, există o singură entitate centrală care emite autorizaţiile de construcţii, nu şapte, ca în cazul Bucureştiului - şi registrul spaţiilor verzi, extrem de important în Bucureşti, pentru că vorbim din nou de o capitală europeană unde, din păcate, procentul de spaţiu verde pentru fiecare locuitor este mult mai mic decât norma considerată sănătoasă şi norma europeană.

Jurnalistă: Ionel Dancă, ştiu că sunteţi de asemenea în această majoritate, l-aţi susţinut şi la alegerile locale pe Nicuşor Dan, care spune că se întâlneşte cu toţi prezidenţiabilii şi propune aceste 20 de puncte... i-am ascultat şi pe liderii voştri de la Forţa Dreptei şi PMP, spuneau că susţin acest referendum şi că îl susţin pe Nicuşor Dan. Ca să fie mai clar pentru oameni, care-i scopul acestui referendum şi de ce îl susţine toată lumea?

Ionel Dancă: Acum nu e niciun secret pentru nimeni că Nicuşor Dan - de altfel şi el, public, ori de câte ori are ocazia, o confirmă - nu uită niciodată că alegerea lui ca primar încă din primul mandat se datorează lui Ludovic Orban.

Din punctul acesta de vedere, eu sunt convins că vor avea atât Nicuşor Dan cât şi Ludovic Orban o discuţie foarte concretă şi punctuală, aşa cum au mai făcut de multe ori, pentru că şi Ludovic Orban a fost ...la capitală, cunoaşte bine problemele subterane ale Bucureştiului şi sunt convins că această solicitare a lui Nicuşor Dan vine după un mandat în care s-a confruntat cu diferite blocaje şi chiar în aceste condiţii el nu a pierdut încrederea bucureştenilor.

E clar că e vorba despre schimbarea modului în care este administrată capitala din punct de vedere legislativ şi administrativ, care să eficientizeze activitatea Primăriei Capitalei şi, în general, să îmbunătăţească infrastructura şi nivelul calităţii vieţii în Bucureşti. Sunt convins că împreună Ludovic Orban şi Nicuşor Dan vor ieşi cu acele măsuri care să ajute capitala pe mai departe.

Jurnalistă: A bătut palma din nou şi cu Ciucă, au spus că strâng voturi pentru a uni dreapta sau, mă rog, strâng influenţă pentru a uni dreapta în rândul partidelor. Acum Nicuşor Dan s-a transformat în acest broker de voturi, practic, cam asta se întâmplă.

Felix Cozma, a dat şi PSD-ul un comunicat, spuneţi că sunteţi de acord că e drept unic şi or să organizeze acest referendum, dar că e posibil, spune domnul Ciolacu, adică guvernul, să vină şi cu întrebări. Adică, să mai facem un referendum în plus?

Felix Cozma (PSD): PSD susţine fără rezerve orice demers de acest gen democratic, fără nicio problemă. Mi se pare şi mie, ca reprezentant al partidului, dar a comunicat şi partidul acest lucru, o chestiune foarte, foarte bună şi, ca urmare, şi reprezentanţii noştri din Consiliul General vor susţine această propunere a primarului general, dar sigur că trebuie puţin analizate întrebările şi eu cred, la fel ca şi colegii mei, că atunci să venim şi cu alte întrebări, că sunt mult mai multe teme şi legate de poluare, de trafic, de siguranţă publică, adică putem să extindem acest referendum.

La urma urmei e dreptul lor să propună nişte întrebări, deci trebuie analizat şi, cu siguranţă, mai ales că este vorba de Bucureşti, trebuie o consultare publică de aşa manieră încât la final să vedem o direcţie corectă în care trebuie să se acţioneze cu aceste probleme.

Mai mult decât atât, eu aş reveni la ideea pe care am spus şi mai înainte, fără să vreau să fiu răutăcios, dar aş pune şi o întrebare de acest gen: dacă pe listele de la parlamentare vreţi să vedem penali sau nu. Hai să-i întrebăm şi tot Bucureştiul, de exemplu, dacă sunt de acord ca pe listele la parlamentare să existe penali sau nu.

Jurnalistă: Nu-i întrebăm o dată dacă vor fără penali? Acum îi întrebăm dacă vor şi la parlament?

Felix Cozma: E o discuţie legată de a trece în Constituţie... Eu ştiu că, oricum, în momentul în care e condamnat penal, de obicei, din ce ştiu eu ca practică judecătorească, se vine la pachet şi cu alte drepturi care sunt restrânse.

Jurnalistă: Nu tot timpul, nu la toată lumea se taie dreptul de a fi ales.

Oana Ţoiu: E cât se poate de clar că legea deja interzice varianta asta de candidaturi din partea persoanelor cu condamnări penale. Este o victorie foarte importantă pentru cei care au semnat iniţiativa de "fără penali", dar trebuie să facem pasul următor şi să o ducem în Constituţie.

Jurnalistă: Da, întrebarea domnului Cozma, cu subiect şi predicat, e legată de Clotilde Armand.

Oana Ţoiu: Situaţia juridică a doamnei Armand este clară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor