Şoşoacă şi-a depus candidatura pentru Senat: Va fi din nou şah-mat. BEC are o listă a interzişilor care pot să candideze

Diana Şoşoacă
Andrei Popescu
17.10.2024

Europarlamentara Diana Şoşoacă a declarat, joi, cu ocazia depunerii candidaturii pentru Senat la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti, că “sistemul” a primit un “şah-mat” din partea ei, ca urmare a refuzului ei de a renunţa.

“Este o zi cu totul specială. Astăzi am depus la Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor ale partidului S.O.S. România. Vreau să vă spun că, la Senat, conduc lista de Senat, iar la Camera Deputaţilor conduce domnul deputat Dumitru Coarnă. Chiar am vrut să văd dacă există o interdicţie pe numele meu. Dacă cineva credea, mai ales din sistemul acesta sau din serviciile secrete străine sau interne care au acţionat, că mă voi lăsa, s-a înşelat amarnic. Pentru că astăzi a fost şah-mat. Indiferent ce soluţie ar adopta sistemul, îşi arată incompetenţa, incultura juridică, căderea statului de drept şi neconstituţionalitate Curţii Constituţionale. Vreau să vă spun că Biroul Electoral Central are o listă a interzişilor care pot să candideze.

Uimitor, la verificarea normală pe care a făcut-o BEM (Biroul Electoral Municipal - n.r.), Diana Iovanovici-Şoşoacă nu era interzisă să candideze la nicio funcţie a statului român. Gândiţi-vă că, în acest moment, le-am dat şah-mat. De ce? Pentru că, dacă se admite candidatura, ceea ce s-a şi întâmplat, înseamnă că decizia Curţii Constituţionale este una neconstituţională. Dacă îmi resping candidatura, deşi nu sunt pe lista interzişilor de a candida, înseamnă că statul român nu mai există. În acest moment, există încălcarea separaţiei puterilor în stat, există două state paralele: un stat al Curţii Constituţionale neconstituţionale şi un stat al românilor care îşi doresc România independentă şi liberă”, le-a spus Şoşoacă celor prezenţi la sediu.

Fosta senatoare a continuat: “Eu sunt europarlamentar, sunt validată, îmi exercit funcţia de europarlamentar. Conform celor menţionate de ei, acest sistem, Parlamentul European e mai presus de Parlamentul României, mai presus de Guvernul României şi e mai presus de Preşedinţia României. Deci eu pot să fiu candidată şi validată ca europarlamentar, dar eu nu pot să fiu preşedintele României, pentru că nu sunt lăsată. Din acest moment m-au validat ca preşedintele interzis al României. Să ştiţi că vom continua demersurile pentru reinstaurarea statului de drept în România.”

Cu aceeaşi ocazie, Şoşoacă a prezentat lista completă a candidaţilor partidului la alegerile parlamentare pentru Circumscripţia 42 Bucureşti.

În timp ce Şoşoacă va deschide lista partidului S.O.S. pentru Senat, lista pentru Camera Deputaţilor va din deschisă de deputatul Dumitru Coarnă.

Reamintim că, recent, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-a fost interzis să candideze pentru Cotroceni.

În motivare, judecătorii fac o trecere în revistă a declaraţiilor şi acţiunilor Dianei Şoşoacă din ultimii ani care, susţin ei, au fost contrare valorilor constituţionale ale României. De asemenea, judecătorii arată că Şoşoacă a fost la recepţii organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România şi a susţinut că Rusia are mai multă democraţie.

“Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului”, se arată în document.

Judecătorii au mai precizat în motivare că îndemnurile la nerespectarea valorilor constituţionale reprezintă un atac direct asupra principiilor democratice şi a ordinii constituţionale.

“Lipsa ataşamentului la valorile constituţionale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituţiei şi care este sancţionat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională, iar în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnităţi din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor”, mai arată CCR.

În plus, judecătorii CCR au susţinut că Şoşoacă a avut de-a lungul anilor un discurs constant antidemocratic şi antisemit, iar conduita ei ameninţă fundamentele constituţionale ale României şi apartenenţa la structurile euroatlantice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor