"Bătălia de la Unirii" i-a bubuit în faţă lui Ciolacu. Analist: Pesediştii sunt precum câinii care stau în faţa unei bucăţi de carne

Nicuşor Dan oprit de poliţiştii locali să înlăture “garduri ilegale” (Captură video)
Andrei Pricopie
17.10.2024

Consultantul politic George Rîpă a comentat, în emisiunea B1 TV realizată de jurnalistul Tudor Muşat, ultimele evoluţii din campania electorală care nu a fost deloc în favoarea prezidenţiabilului PSD Marcel Ciolacu. Ce se ascunde în spate?

Tudor Muşat: Pare să se contureze un adevărat val anti-PSD. Uite-i ce fac cu aia, uite-i ce fac cu ailaltă, până unde o să meargă, ce se întâmplă? Toată lumea care era anti-PSD, era foarte fragmentată, acum brusc s-a unit anti-PSD, cu PNL în frunte.

George Rîpă: Temperatura campaniei electorale era la o cotă extrem de scăzută, cum nu prea am avut noi în anii electorali în care am avut campanii prezidenţiale. Lumea e destul de relaxată, pericolul PSD-ist a dispărut oarecum de pe radar. Pericolul PSD-ist clasic pentru electoratul de centru-dreapta sau anti-PSD.

De ce? Pentru că în campania aceasta domnul Ciolacu a încercat să copieze cât mai mult campania pe care a făcut-o, sau stilul de campanie pe care l-a făcut Liviu Dragnea în 2016. Vi-l amintiţi pe Liviu Dragnea în 2016: era la tablă, explica cum vor creşte pensiile, cum vor creşte salariile, cum vor creşte alocaţiile, nivelul de trai şi, după o lună, ne-am trezit cu OUG 13. Ne amintim cu toţii treaba asta.

Tudor Muşat: Spre deosebire de Dragnea, Ciolacu totuşi a cultivat, ziceam şi la început, această imagine a PSD-ului. N-a dat niciun motiv de nemulţumire majoră până acum, nu în planul ăsta al derapajelor?

George Rîpă: Exact, asta a fost şi strategia de campanie pentru candidatul Ciolacu, şi strategia era foarte bună. Doar că s-a întâmplat exact aşa cum spui, s-a întâmplat CCR-ul (eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni -n.r.), s-a întâmplat povestea asta (cu scandalul planşeului de la Piaţa Unirii între Nicuşor Dan şi social-democratul Daniel Băluţă - n.r.).

Nu-mi dau seama dacă există un heirup din interiorul PSD. Ştii, când pur şi simplu simţi… ştiţi cum sunt filmuleţele acelea cu câinii, cărora le pui câte o bucată de carne în faţa şi le spui: „Opreşte-te, abţine-te” şi el, fiind foarte bine dresat, stă şi se uită la tine şi la carne, dar nu o mănâncă. Nu-mi dau seama dacă e vorba despre asta sau, pur şi simplu, nu se pot abţine. Adică mă gândesc că sunt precum câinii aceia care nu se pot abţine. Simt, pur şi simplu, bucata de carne şi se bagă pur şi simplu cu nasul în ea!

Tudor Muşat: Dar, aici, ce a fost? A fost o inabilitate, a fost un heirup, a fost dorinţa de a lua faţa celuilalt, mă refer la cei doi primari.

George Rîpă: Vorbesc din punct de vedere al percepţiei publicului. Percepţia publicului a fost că decizia CCR este în favoarea domnului Marcel Ciolacu. O mare parte a electoratului anti-PSD, sau cea mai mare parte, asta a înţeles. A doua variantă ar fi că cineva, nu ştim cine, poate din interiorul PSD, poate din altă parte, pur şi simplu încearcă să submineze campania lui Marcel Ciolacu. Pentru că, dacă vom mai avea încă două-trei chestii… poate nici nu e nevoie de două-trei. Unu-două momente de genul acesta...

Tudor Muşat: Cine? Că am mai auzit scenariul ăsta, că domnul Băluţă ar fi agitat lucrurile intenţionat. Acum Băluţă nu e team Ciolacu? Nu e în echipa lui? Nu e vicepreşedintele partidului? Nu e de partea lui Ciolacu acolo?

George Rîpă: Noi am mai avut în trecut, dacă vreţi, filiala PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi Mazăre. Care la un moment dat erau cu team Adrian Năstase. Sau cu team Mircea Geoană. Şi iată că, pe ultima sută de metri, sau dacă vreţi, în ziua votului, au jucat la mai multe team-uri!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor