"Eroi de zi cu zi", premiaţi la Gala Premiilor CeRe. Poveşti care inspiră

Gala premiilor CeRe (CeRe)
Loredana Diacu
17.10.2024

Sala „Luceafărul” din Capitală a găzduit, luni, cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, un eveniment dedicat eroilor de zi cu zi, mai exact acelor oameni, grupuri civice, ONG-uri, care schimbă în bine viaţa comunităţilor în care trăiesc.

Intitulată sugestiv „Breaking news civic”, festivitatea de miercuri a adus pe scenă oameni care inspiră şi „poveşti” – poveşti reale de trezit civismul. Au fost premiaţi oameni care au luptat şi continuă să lupte pentru construirea de şcoli/grădiniţe în zone cu copii defavorizaţi, care au convins sau obligat autorităţile să-şi facă treaba în comunităţile lor, să schimbe legi sau să renunţe la proiecte distructive. Demersurile civice premiate la Gală au abordat, ca în fiecare an, subiecte de mediu, de interes local sau general, despre acces echitabil la educaţie, protejarea patrimoniului urban şi natural, transparenţă decizională în rândul administraţiei publice, protejarea drepturilor unor comunităţi vulnerabile sau despre legi mai bune pentru sănătate, educaţie, protecţie socială sau prevenirea violenţei domestice.

De asemenea, au fost premiaţi activişti civici care, în ciuda presiunilor autorităţilor sau ale unor companii private ce i-au dat în judecată şi le-au cerut despăgubiri uriaşe, continuă să lupte împotriva unor proiecte nocive şi/sau poluante pentru comunităţile lor.

Printre cei premiaţi s-au numărat şi reprezentanţii HELP Autism, organizaţie care a reuşit, după 10 ani de lobby, să determine autorităţile să modifice legislaţia, astfel încât terapia pentru copiii bolnavi de autism să fie decontată de stat.

„Povestea a început în urmă cu 15 ani, când copilul meu a fost diagnosticat cu autism. Pe atunci nu exista asociaţia, ci doar dorinţa mea de a-mi ajuta copilul. Am început să fac fundraising, iar în doar şase luni mi-am dat seama că pot face asta într-un mod care să ofere sustenabilitate pe termen lung terapiilor copilului meu. Am înfiinţat HELP Autism şi, deoarece am reuşit să adun mai multe fonduri, am putut ajuta şi alte şase familii.

Visul meu a fost să ajut părinţii şi copiii din România. Mi-am dat seama că nu putem face fundraising suficient încât să acoperim terapiile, care ajung la circa o mie de euro pentru fiecare copil. Aşa că am început demersuri pentru a schimba legislaţia, am pus bazele RO TSA, am reuşit să adunăm 140 de asociaţii şi să schimbăm legislaţia. A fost o muncă titanică de schimbare a mentalităţilor.

Politicienii nu înţelegeau, a trebuit să-i facem să înţeleagă ce este autismul, că copiii noştri aud, problema nu este la ei. Autismul există la nivel naţional şi internaţional, şi nu mai putem neglija acest adevăr.

Cu ultimele forţe, în 2021, am făcut campania ‘Autismul nu are culoare politică’ şi am reuşit să declanşăm ultimele modificări legislative, astfel încât cei care prestau servicii pentru copiii cu autism să poată accesa decontarea.

În aceşti 14 ani am oferit peste trei milioane de ore de terapie decontate prin fundraising pentru peste 3.000 de copii.

În HELP Autism sunt 150 de oameni. Ne dorim ca părinţii să nu mai stea la coadă în speranţa de a primi terapie şi să nu mai existe incertitudinea dacă vor prinde locul”, a declarat Daniela Bololoi, fondatoarea Help Autism.

O altă organizaţie premiată a fost Asociaţia „Zi de Bine”, care a fondat primul spital pentru copiii dependenţi de droguri.

„Avem copii internaţi cu dependenţă de droguri la 13, 14 ani. Mulţi părinţi întrebau ce să facă cu copilul lor, care e soluţia. Li se spunea să aştepte până face copilul 18 ani, pentru că în România nu există niciun centru pentru recuperarea minorilor cu adicţii.

CREAATiV este primul centru de recuperare a copiilor într-un spital de stat. Ei primesc tratament astfel încât, când ies din spital şi li se oferă primul pliculeţ de droguri, să aibă puterea să spună ‘nu’, sau măcar să aibă mai multe şanse.

Am găsit la Spitalul de Psihiatrie din Voila o echipă de psihiatri coordonată de Eugen Hriscu”, a explicat pe scenă Melania Medeleanu, reprezentantă a asociaţiei "Zi de BINE".

Cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice, organizată de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică pe 16 octombrie, a adus pe scenă persoane, grupuri civice şi organizaţii, care au atras atenţia sau au determinat autorităţile publice să rezolve probleme presante ale comunităţilor lor.

Premianţii Galei Premiilor Participării, 2024:

Asociaţia "Zi de BINE"- Primul centru de recuperare pentru adolescenţi cu dependenţe

În premieră pentru sistemul de sănătate din România, Asociaţia Zi de BINE a inaugurat primul centru de stat dedicat recuperării adolescenţilor şi tinerilor dependenţi de droguri. Centrul CREAATiV - Centrul de Recuperare şi Educaţie împotriva Adicţiilor pentru Adolescenţi şi Tineri la Voila este amplasat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina şi reprezintă o soluţie inovatoare, menită să răspundă unei nevoi acute, dar îndelung ignorate, din România.

Grupul "Horpaz Atitudine Civică" - Un teren degradat a fost transformat într-un parc pentru comunitate

După o mobilizare impresionantă a locuitorilor din satul Horpaz, judeţul Iaşi, Grupul „Horpaz Atitudine Civică” a obţinut o victorie majoră în efortul de a transforma un teren degradat într-un parc pentru comunitate. Consiliul Local a adoptat, în ianuarie 2024, hotărârea privind înfiinţarea Parcului Horpaz-Ezăreni, marcând o reuşită importantă pentru cetăţeni şi un pas semnificativ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonă.

Asociaţia HELP Autism Un pas uriaş: decontarea terapiei pentru persoanele cu autism

Astăzi, după un deceniu de eforturi susţinute, Asociaţia HELP Autism, împreună cu o reţea impresionantă de ONG-uri şi parteneri, a reuşit să obţină o victorie crucială în lupta pentru drepturile persoanelor cu autism. De la 1 octombrie 2023, terapiile pentru copiii şi adulţii cu tulburări din spectrul autist (TSA) vor fi decontate prin Subprogramul Naţional pe TSA, o măsură esenţială care va transforma vieţile a mii de familii din România.

Comunitatea civică din Parcul IOR - Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure

De mai bine de doi ani, Comunitatea civică din Parcul IOR, din Sectorul 3 al Bucureştiului, luptă pentru protejarea unuia dintre cele mai mari spaţii verzi ale oraşului. După numeroase proteste şi acţiuni susţinute, cetăţenii au reuşit să atragă atenţia autorităţilor şi continuă să se opună distrugerii masive a unei porţiuni de parc retrocedată.

Grupul Civic de la Tei Cetăţenii au decis, vor parfum de tei, nu betoane gri

Într-o demonstraţie remarcabilă de mobilizare a comunităţii, Grupul Civic de la Tei din Mediaş a reuşit să împiedice distrugerea unui spaţiu verde valoros din centrul oraşului. Locuitorii au intervenit imediat după ce administraţia locală a anunţat un proiect de modernizare care presupunea tăierea teilor din parcul central, generând astfel o reacţie rapidă şi fermă din partea cetăţenilor.

Reţeaua RO TSA, FEDRA şi Asociaţia HELP Autism - Elevii cu cerinţe educaţionale speciale îşi păstrează locul în clase

În urma unei mobilizări exemplare, Reţeaua Organizaţiilor în Autism (RO TSA), Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) şi Asociaţia HELP Autism au reuşit să oprească o modificare a Legii Educaţiei, care ar fi încălcat grav drepturile elevilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES). Campania s-a desfăşurat la nivel naţional în perioada 12-17 mai 2023 şi a culminat cu eliminarea unui alineat discriminatoriu din lege, care i-ar fi exclus pe elevii CES din viaţa şcolară.

Asociaţia Ecologică Regională AER Muntenia Sud - Comunitatea luptă cu fabrica poluatoare

De aproape doi ani de zile, calitatea vieţii oamenilor din Slobozia şi Ciulniţa se discută în sala de judecată, într-o luptă inegală între comunitatea reprezentată de Asociaţia Ecologică Regională AER Muntenia Sud şi Clean Tech, o fabrică de neutralizare a deşeurilor animaliere care operează în zonă.

Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.) - Măsuri legislative care ne protejează de hărţuire la locul de muncă

După aproape trei ani de eforturi constante, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.) a reuşit să obţină o victorie importantă în lupta împotriva hărţuirii la locul de muncă. În 2024, România a ratificat Convenţia nr. 190 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), care prevede eliminarea hărţuirii şi violenţei în mediul profesional. Această decizie este o realizare esenţială pentru protejarea tuturor angajaţilor, în special a celor mai vulnerabili, precum femeile şi lucrătorii migranţi.

Premiul Votul publicului”: Asociaţia Codrii Iaşilor Protecţie pentru pădurile seculare din jurul Iaşului

Un pas major a fost făcut pentru protejarea pădurilor din zona Iaşului, după ce Asociaţia Codrii Iaşilor şi comunitatea locală au obţinut angajamentul autorităţilor pentru înfiinţarea Parcului Natural Codrii Iaşilor. Această iniţiativă, susţinută de zeci de mii de locuitori şi de numeroase organizaţii de mediu, marchează o victorie importantă în eforturile de protecţie a pădurilor seculare din jurul oraşului Iaşi.

Premiul special pentru tineret acordat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale: Asociaţia Arden - Jocuri video pentru o democraţie reală

În era digitală, relaţia dintre tehnologie şi cultura civică a devenit din ce în ce mai puternică, oferind cetăţenilor modalităţi inovatoare de a se implica activ în procesele democratice. Jocurile Demostate şi Vote it! se adresează pasionaţilor de tehnologie şi democraţie.

Premiul Special acordat de CeRe: Comunitatea din Tufanu cu Icoană - Copiii din Tufanu nu se mai feresc de urşi în drumul spre şcoală

Începând cu luna septembrie 2023, copiii de clasele V- VIII din Tufanu cu Icoană nu mai trebuie să meargă şapte kilometri, dus-întors, prin pădure, până la şcoala din centrul comunei. Datorită eforturilor susţinute ale comunităţii, după ani şi ani de neglijenţă, autorităţile locale au extins capacitatea şcolii primare din sat, astfel încât să cuprindă şi elevii de gimnaziu.

Premiul special CeReUn Stilou numit Putere” – pentru jurnalistele Andreea Archip şi Eli Driu de la Şcoala 9

Premiul a fost acordat jurnalistelor Andreea Archip şi Eli Driu de la Şcoala 9 care, în ultimii trei ani, au fost alături de locuitorii din Tufanu cu Icoană, nu doar pentru a le face cunoscute problemele, dar şi pentru a le arăta că nu sunt invizibili.

Premiul Special CeRe Solidaritate cu cetăţenii hărţuiţi pentru că îşi apără drepturile Stop intimidării cetăţenilor care luptă pentru un mediu sănătos:

Cazul comunităţii Valea Putnei Mestecăniş – Pojorâta, Cazul Ciulniţa Asociaţia Ecologică Regională AER Muntenia Sud, Cazul Floreasca Civică

Ce au în comun aceste poveşti sunt abuzurile la adresa unor cetăţeni obişnuiţi, care încearcă să apere sănătatea celor din jur şi mediul natural. Mai au în comun şi dezechilibrul de putere: o mână de organizaţii cu fonduri limitate se luptă în instanţă cu companii sau autorităţi cu resurse infinit mai mari.

Poveştile premianţilor le puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor