Absurd, dar adevărat: Taxa pe râgâituri. Fermierii danezi, taxaţi pentru gazele emise de animalele pe care le cresc

(photos.com)
Redacţia
27.06.2024

Crescătorii de animale din Danemarca vor fi impozitaţi, începând din 2030, pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile şi porcii lor, informează Newsweek.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA susţine că metanul este unul dintre cele mai importante gaze care contribuie la încălzirea globală şi captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon, pe o perioadă de 20 de ani.

Astfel, Danemarca devine prima ţară din lume care vizează emisiile de metan din flatulenţa produsă de animale.

Potrivit Programului ONU pentru mediu, animalele de fermă ar fi responsabile pentru aproximativ 32% din emisiile de metan provocate de om.

Vacile, porcii şi oile produc metan ca produs secundar al procesului lor digestiv, pe care îl emană în mediul înconjurător prin flatulenţă şi râgâituri.

Ministrul fiscal danez, Jeppe Bruus, a declarat că Danemarca îşi propune să reducă emisiile ţării cu 70% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030.

"Vom face un mare pas înainte pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045", a declarat Bruus.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislaţia a fost eliminată în urma criticilor din partea agricultorilor şi a unei schimbări de guvern.

"Acesta este un pas important înainte în tranziţia Noii Zeelande către un viitor cu emisii reduse şi respectă promisiunea noastră de a stabili preţul emisiilor din agricultură începând cu 2025", declara premierul Jacinda Ardern la o conferinţă de presă din 2022.

Angajându-se să anuleze această măsură, ministrul agriculturii, Todd McClay, a declarat:

"Guvernul se angajează să îşi îndeplinească obligaţiile privind schimbările climatice fără a închide fermele Kiwi".

Înţelegerea din Danemarca a fost încheiată luni târziu, după luni de proteste ale fermierilor din întreaga Europa împotriva măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice care, potrivit acestora, îi conduc la faliment.

O vacă daneză tipică produce 6 tone metrice (6,6 tone) de echivalent CO2 pe an.

Crescătorii de animale danezi vor fi taxaţi cu 300 de coroane (40 EUR) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030.

Taxa va creşte la 750 de coroane (100 EUR) până în 2035.

Datorită unei deduceri de 60% din impozitul pe venit, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 EUR) şi va creşte la 300 de coroane (40 EUR) până în 2035.

Societatea daneză pentru conservarea naturii, cea mai mare organizaţie pentru conservarea naturii şi a mediului din Danemarca, a descris acordul fiscal drept "un compromis istoric".

Taxa trebuie să fie aprobată în Parlamentul cu 179 de locuri, dar se aşteaptă ca proiectul de lege să treacă după consensul larg.

Potrivit Statistics Denmark, în 2023 existau 15.331 de ferme cu animale, aproape jumătate din numărul de ferme din 2006, când existau 29 083.

În Danemarca existau 8.972 de ferme cu bovine, în timp ce 2.131 aveau porcine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor