Ziua 65. "Parlament penal, transformat într-un clan! #Rezist ca să mai #exist!"
alte articole
Protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei, pentru a 65-a seară consecutiv de când Guvernul a adoptat, "noaptea, ca hoţii!', ordonanţa ce modifica legislaţia penală a ţării în favoarea corupţilor. La ora 21.00, conform tradiţiei, lângă Guvern a răsunat imnul, urmat de scandarea Demisia, iar întunericul a fost rupt de luminile lanternelor şi telefoanelor mobile.
Prin protestul lor, cetăţenii continuă să ceară, aşa cum o fac de zile în şir, demisia Guvernului, eliminarea penalilor din funcţii publice, depolitizarea CCR, pe scurt, oamenii vor ca instituţiile statului să iasă din zodia nepotismului şi a corupţiei şi să lucreze cu adevărat în folosul cetăţenilor.
Rămaşi o mână de oameni după ce au fost cândva câteva sute de mii, oamenii consideră că este foarte important să revină lângă Guvern căci prezenţa lor le transmite celor de la Putere mesajul că societatea este cu ochii pe ei, iar cei de acasă stiu că flacăra rezistenţei este "ţinută vie".
"Numai faptul că pentru PSD constituim un motiv de iritare consider că este suficient să venim zi de zi aici, pentru că eu consider că acest partid este cel mai mare duşman al României. Îi consider, ca o paranteză, nişte terorişti macro-economici în primul rând. În afară de faptul că au o încărcătură electorală aceste măsuri, totuşi alegerile sunt peste patru ani.
(Sunt puţini oameni în Piaţă) dar totuşi este o flacără vie, este cu siguranţă cea mai mare manifestare de protest din istoria României, nu ştiu să mai fi protestat cineva mai mult de 60 de zile, cel puţin până acum, pentru orice cauză, indiferent că este vorba de o idee sau o solicitare concretă", declară un protestatar.
"Parlament penal transformat în clan – îi apără pe hoţi şi pe mafioţi. Rezist ca să mai exist. Cam asta se întâmplă, Parlamentul nu face nimic altceva decât să schimbe legi ca să scape hoţii să poată fura de acum încolo în continuare. Îi apără pe penali. Noi încercăm să rezistăm, o să rezistăm cât o să putem, încercăm să punem în continuare presiune pe ei, atâta presiune cât putem pune şi important este să reuşim să rezistăm în continuare", spune o altă protestatară.
Pentru unii dintre cei veniţi în Piaţă, rezistenţa înseamnă un sacrificiu necesar nu doar pentru viitorul lor, ci şi pentru cel al copiilor şi nepoţilor.
"Protestez pentru viitorul copilului, pentru o ţară mai bună fără hoţi, fără corupţi. Lumea ar trebui să iasă în stradă. Ar trebui să nu stea în casă, să vină aici pentru viitorul lor", declară o protestatară.
"Eu vin aici aproape în fiecare seară pentru că am doi nepoţi şi n-aş vrea să aibă de suferit aşa cum se prevede, adică mie mi-au mărit pensia cu 100 de lei şi prefer să o dau înapoi, renunţ, pentru că nu ajută cu nimic acea mărire, dat fiind faptul că pe de altă parte s-a scumpit gazul, se scumpeşte electricitatea, la piaţă, la supermarket, oriunde mergi, toate preţurile au crescut. Deci nu există o acoperire între acea mărire de pensie şi măririle de preţuri pe care le suportăm în fiecare zi", susţine o altă persoană.
Protestul de astăzi a fost precedat de o întâlnire, la Parlament, între câţiva reprezentanţi ai grupului #rezistenţa de pe Facebook, grup apărut în urma protestelor stârnite de adoptarea OUG 13. Discuţiile au vizat modul în care USR poate veni în sprijinul cererilor Străzii, felul în care formaţiunea se raportează la valorile şi dorinţele exprimate în cadrul protestelor #rezist, dar şi modalităţile în care societatea civilă poate ajuta în demersurile de stopare a corupţiei, de adoptarea a unor proiecte legislative beneficie pentru populaţie.
"Ar trebui să aibă loc (discuţii n.r.) chiar şi cu reprezentanţi ai PSD-ului. Până la urmă trebuie să vedem care este motivul care îi determină pe ei să ia aceste măsuri. Astfel de întâlniri ar trebui să aibă loc cu reprezentanţii tuturor partidelor care sunt în Parlament şi cele care vor să se constituie acum", a opinat unul dintre protestatarii din Piaţă, comentând întâlnirea colegilor săi cu Ghinea.
"Eu zic că este foarte bine, pentru că în final opoziţia nu prea există, cred că mai degrabă noi suntem opoziţia reală, aşa că este foarte bine dacă, din când în când, dacă opoziţia care ar trebui să fie opoziţie împreună cu noi ne mai întâlnim şi facem schimburi de păreri. Eu cred că este un lucru foarte bun", a declarat o altă persoană.
"Mi se par de-a dreptul lăudabile (astfel de iniţiative), mă aşteptam ca după o perioadă de, eu ştiu, o săptămână, o lună, acest Guvern să vină şi să dialogheze cu piaţa, să îi întrebe pe oameni ce îi doare, ce dorinţe au, ce aşteptări au de la ei, deci mi se pare o lipsă de comunicare de strigat la cer, e inacceptabilă, aceasta este părerea mea!", spune o doamnă.