Ungaria adoptă o lege ce vizează o universitate finanţată de George Soros

În ciuda protestelor interne şi externe, guvernul ungar a adoptat o lege care înăspreşte condiţiile de desfăşurare, în Ungaria, a activităţilor universităţilor străine. Universitatea Centrală Europeană, finanţată de George Soros, susţine că unele prevederi ale legii o vizează direct.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)
Andrei Popescu
05.04.2017

Parlamentarii ungari din partidul Fidesz al premierului Viktor Orban au aprobat marţi o lege care ar putea forţa o universitate finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros să plece din ţară, în ciuda protestelor împotriva planului Budapestei şi a dezaprobărilor din străinătate. Legislaţia a fost adoptată cu 123 de voturi pentru şi 38 împotrivă, îar 38 de deputaţi s-au abţinut. Votul a fost întrerupt pentru scurt timp de sunetul unei sirene scos de portavocea folosită în semn de protest de un deputat independent.

Adresându-se Parlamentului înainte de votul de marţi, ministrul ungar al Resurselor Umane a declarat că instituţiile susţinute de George Soros încearcă să submineze guvernul Ungariei prin “ocolirea normelor democratice”.

Proiectul de lege a fost adoptat în ciuda mai multor proteste (finanţate de organizaţia Open Society a lui Soros, potrivit unor sceptici) şi reprezintă punctul culminant al unei situaţii tensionate legate de posibilitatea ca “democraţia liberală”, conform Bloomberg, sau cel puţin influenţa lui George Soros, să fie în regres în naţiunea din estul Europei.

Premierul Viktor Orban, un critic dur al lui Soros şi al diverselor sale organizaţii civile liberale, a declarat vinerea trecută că Universitatea Centrală Europeană (UCE) a încălcat normele privind acordarea diplomelor, acuzaţie respinsă ferm de instituţia de învăţământ. Parlamentul, unde partidul lui Orban deţine o mare majoritate, a aprobat marţi proiectul de lege care va retricţiona activităţile universităţilor străine. Luni seară, parlamentarii din partidul Fidesz au adus unele modificări proiectului, înăsprind termenele limită de respectare a noilor reglementări de către universităţi. Proiectul de lege modifică normele ce reglementează funcţionarea celor 28 de universităţi străine din Ungaria.

Orban l-a învinuit de multe ori pe investitorul miliardar de origine ungară, care finanţează de asemenea organizaţii ce urmăresc să promoveze drepturile omului şi transparenţa guvernamentală, că încearcă să îi submineze puterea.

Universitatea Centrală Europeană a lui Soros a susţinut că anumite elemente ale noii legi o vizează în mod direct şi ar putea să o forţeze să îşi închidă porţile. Orban, un fost beneficiar al unei burse şcolare acordate de Soros, l-a criticat tot mai mult pe acesta din urmă, acuzându-l că urmăreşte să influenţeze politica ungară.

Săptămâna trecută, premierul ungar a acuzat UCE de “înşelăciune” pentru că nu are un campus în ţara sa de origine şi a emis diplome recunoscute atât în Ungaria cât şi în Statele Unite, oferind un avantaj important diplomelor faţă de instituţiile locale de învăţământ. UCE este acreditată în statul New York dar nu are un campus în SUA.

După cum a adăugat Bloomberg, Zoltan Balog, al cărui minister monitorizează educaţia, a părut să lege UCE de organizaţiile nonguvernamentale susţinute de Soros în Ungaria. Luând cuvântul la începutul dezbaterii parlamentare de marţi, el a declarat că este vorba de “organizaţii agent” care urmăresc să stânjenească guvernul ungar ales pe cale democratică. “Suntem dedicaţi prevenirii acestei activităţi prin utilizarea tuturor mijloacelor legale”, a precizat Balog.

Între timp, conducerea UCE a promis că va menţine deschisă universitatea. “Dacă proiectul de lege este adoptat, ar fi pentru prima dată când un membru al Uniunii Europene ar îndrăzni să legifereze un atac asupra libertăţii academice a unei universităţi”, a declarat directorul UCE, Michael Ignatieff, într-un articol de opinie publicat duminică de ziarul The New York Times. “Ar fi, de asemenea, prima oară când un aliat al americanilor, un membru NATO, atacă în mod deschis o instituţie americană pe teritoriul său”.

Balog a declarat că guvernul ungar este pregătit să negocieze cu administraţia SUA pe tema unui acord privind universitatea. Totuşi, a adăugat el: “Suntem dedicaţi să folosim toate mijloacele legale aflate la dispoziţia noastră pentru a opri grupurile de spionaj al societăţii pseudo-civile, precum cele finanţate de George Soros”. Este posibil să nu aibă loc o soluţionare amicală a acestei situaţii tensionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor