Tudorel Toader se pune pe treabă: DNA, Parchetul General şi DIICOT vor fi luate la verificat

Duminică, Liviu Dragnea spunea că evaluarea managementului DNA şi Parchetului General ar trebui să fie unul dintre principalele obiective ale ministrului Justiţiei. Marţi, Tudorel Toader dă vestea că va dispune un audit extern la instituţiile care au dat atâta bătaie de cap politicienilor.
Loredana Diacu
04.04.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
04.04.2017

La doar o zi după ce Liviu Dragnea a insistat că evaluarea DNA şi Parchetului General este foarte importantă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seara, la Antena 3, că va dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT, pentru a analiza activitatea procurorilor. Auditarea va viza inclusiv Înalta Curte, instituţie ce are pe rol dosarele a numeroşi grei ai politicii, inclusiv a liderului PSD.

"Nu am uitat şi nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, şi voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru ca procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ar fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT şi Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader, preluat de Agerpres, la Antena 3.

Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că "multe" şi că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO şi noi vorbim de termen rezonabil în soluţionarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluţionare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând şi altele să stea în aşteptare spre o dulce prescripţie. Poţi vedea, de exemplu, număr de inculpaţi, poţi vedea număr de arestaţi, poţi vedea număr de cetăţeni de-ai noştri care au stat în puşcărie pe nedrept şi, ulterior, achitaţi, poţi vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poţi vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat şi pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deşi, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluţii de principiu şi despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenţie nelegală, netemeinică, nejustificată", a afirmat Toader.

Declaraţiile ministrului Justiţiei vin la o zi după ce Liviu Dragnea a anunţat că este foarte important să se facă o evaluare a managementului DNA şi Parchetului General - instituţii intrate în colimator pentru anchetarea adoptării OUG 13. Pe lângă desecretizarea protocoalelor între DNA şi SRI, această evaluare ar trebui să fie unul dintre principalele obiective ale ministrului Justiţiei, a subliniat Dragnea.

Mai amintim că acum 6 zile, ministrul Justiţiei promitea o atentă monitorizare a lui Kovesi şi Lazăr, pe care i-a criticat dur pentru intimidarea guvernului prin anchetarea OUG 13.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor