Kremlinul striveşte un protest al opoziţiei. Poliţia arestează zeci de manifestanţi

Un grup pentru drepturile politice susţine că poliţia rusă a arestat duminică 59 de manifestanţi ai opoziţiei în centrul Moscovei.
Poliţia rusă arestează un bărbat în cetrul Moscovei, Rusia, 2 aprilie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.04.2017

Arestările au avut loc la o săptămână după ce peste 1.000 de persoane au fost ridicate de trupe speciale în timpul mai multor demonstraţii ce au avut loc în diverse oraşe din Rusia, inclusiv în Moscova. Apelul la aceste proteste a fost lansat de Aleksei Navalnîi, un critic vocal al Kremlinului şi activist anticorupţie.

“Prima persoană arestată a fost un tânăr care avea în mână o copie a Constituţiei [Rusiei], apoi un bărbat care flutura un steag rusesc”, a susţinut website-ul OVD-Info, care monitorizează acţiunile poliţiei împotriva manifestanţilor în Rusia.

Anterior, poliţia rusă a declarat că a arestat 31 de persoane.

Într-un incident separat, activistul Ildar Dadin a fost arestat în timp ce picheta de unul singur clădirea Ministerului de Interne din Moscova, a precizat agenţia rusă de ştiri TASS, citând-o pe avocata activistului, Ksenia Konstromina, care nu a furnizat alte detalii.

Dadin a fost găsit vinovat şi a primit o pedeapsă cu închisoare în decembrie 2015, pe baza unei legi controversate care incriminează participarea la mai mult de un protest neautorizat într-o perioadă de 180 de zile. El a fost eliberat în 26 februarie după ce Curtea Supremă a Rusiei a respins acuzarea şi a declarat cazul închis.

Dadin, singura persoană din Rusia care a fost condamnată pe baza acestei legi, a fost considerat prizonier politic de grupurile majore pentru drepturile omului.

Navalnîi, care ispăşeşte în prezent o sentinţă de 15 zile de închisoare pentru nerespectarea ordinelor poliţiei la mitingul din Moscova, din 26 martie, s-a distanţat de cel mai recent protest.

Protestele din 26 martie, care au scos zeci de mii de persoane pe străzile a zeci de oraşe, au fost cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii 5 ani în Rusia.

Kremlinul a declarat la 1 aprilie că a deschis o investigaţie penală împotriva persoanelor neidentificate care au făcut apel la protestul anticorupţie neautorizat de duminică din capitala rusă.

Guvernul rus a blocat accesul la mai multe website-uri care au chemat oamenii la proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor